Preview k zápasu
po 20.12.2021 | Petr Koval

Lvi před Vánoci vyzvou Rytíře! Naladí se na vítěznou notu?

V prosinci se zatím svěřenci Tomáše Martince herně trápí a ani výsledkově to není ono. Po pěti duelech totiž stále čekají na vítězství za tři body. Tuto bilanci budou chtít zlomit už v následujícím utkání v Chomutově, kde změří síly s Jágrovým Kladnem. Dosáhne Mountfield na 100. branku v letošním ročníku a nadělí si pod stromeček předčasný dárek v podobě tří bodů? Poslední zápas před vánočními svátky startuje od 18:00.

„Početní výhody dokáží vždy rozhodovat zápasy. Určitě je na čem pracovat.“

#45 Filip Pavlík (o přesilových hrách)

Východočeši aktuálně zažívají nejdelší sérii bez vítězství za tři body v dosud dobře rozehrané sezóně. Stále se ale drží na druhém místě o tři body před rivalem z Pardubic. Ty mají však jedno utkání k dobru. V posledním střetnutí s karlovarskou Energií Hradec využil jen jednu ze sedmi přesilových her a padl 2:4. „Samozřejmě mají početní výhody vždy velkou zásluhu na tom, že dokáží rozhodovat zápasy. Určitě je na čem pracovat. Kdybychom dali ještě o jeden gól v přesilovce více, dýchalo by se nám na ledě určitě lépe,“ říká Filip Pavlík.

Pětice posledních hradeckých výsledků se dá interpretovat různými způsoby: Na jednu stranu v nich Lvi třikrát bodovali a dvakrát zvítězili, na stranu druhou ale ani jednou neuspěli naplno. Po útlumu tak vyhlíží návrat ke starým časům. „Chceme se vrátit na vítěznou šňůru, takže musíme odčinit to, co se nám v posledních duelech nepovedlo,“ odpovídá před duelem, na který spolu se spoluhráči odcestuje do Chomutova. V bývalém extraligovém městě totiž klub Jaromíra Jágra hraje své domácí duely kvůli rekonstrukci střechy kladenského ČEZ stadionu.

Ještě před utkáním proběhla tradiční příprava u videa, jež se mimo jiné věnovala i přesilovkovým formacím z utkání proti Energetikům. Sám Filip Pavlík v nich plní roli střelce na vrcholu kruhu, odkud pálí svoji obávanou bombu. Proti Varům se však žádná z jeho tří ran neujala. „Sedli jsme si k tomu, řekli si, co jsme dělali špatně. Teď už se soustředíme na Kladno. Věříme, že to bude jenom lepší a uspějeme,“ doufá hráč, jenž znovu figuruje ve finále tvrdosti střely v rámci projektu Extraligová NEJ.

TomášPlekanec
Trojnásobný medailista z MS a účastník dvou ZOH je klíčovým hráčem Rytířů. Jeho důležitost ve speciálních formacích je obrovská už od vhazování. Zkušený centr vyhrál 491 buly, což je suverénně nejlepší číslo mezi všemi centry. Na ledě navíc průměrně odehraje porci přes 24 minut.

Kladno potřebuje zpevnit defenzívu

Středočeši mají po návratu do nejvyšší tuzemské soutěže jasný cíl – setrvat v extralize i pro nadcházející ročník. Tým Davida Čermáka ale čeká velmi těžký úkol. Po 29 kolech je totiž s 25 body na předposledním 14. místě. Kladenští v prosinci vybojovali jediný bod, když podlehli Pardubicím 4:5 v nastavení. Trápilo je především velké množství obdržených branek. Ve čtyřech posledních střetnutích dostali hned 19 gólů. Navíc jejich obrana jako jediná dosud inkasovala trojciferný počet branek (106), což je o devět více než v případě jejich největšího konkurenta ze Zlína.

Rytíři musí zlepšit také oslabení. Z této herní situace obdrželi branku sedmkrát v řadě a s úspěšností 72,13 % jsou v početní nevýhodě vůbec nejhorší. Směrem dopředu však patří parta kolem kapitána Tomáše Plekance do průměru soutěže. V síti skončilo 72 střel, z čehož více než čtvrtina padla v přesilovce. Mužstvo z města, kde hokejově vyrostlo pět olympijských vítězů z Nagana, se na vítězství opravdu nadře. Z osmi výher se totiž jen jedna urodila větším než jednobrankovým rozdílem.

V hráčských řadách asi netřeba představovat duo Tomáš PlekanecJaromír Jágr, které má na kontě 3036 startů v NHL. První jmenovaný je i v devětatřiceti letech nejproduktivnějším forvardem týmu (5+20). Jeho staršímu spoluhráči zase patří v týmové produktivitě třetí místo (7+10). Jeho přínos na ledě je pořád velký, vždyť v tabulce +/- je s bilancí +7 jasně nejlepší. Obranu soupeřů může zlobit i čerstvá posila – účastník loňského MSJ Jaromír Pytlík, který už zapsal první branku. V brankovišti jasně vládne Kanaďan Landon Bow (úspěšnost 90,01 %), jenž své místo přepustil na pouhých dvacet minut.

Sestavy z minulého utkání


Bow – Dotchin, Kehar, Wood, Ticháček, Suchánek, Baránek – Indrák, Plekanec, Zikmund – Jágr, Filip, Hlava – Kristo, Račuk, Beran – Melka, Pytlík, Machala.