Zápasy
pá 18.2.2022 | Daniel Krátký | Foto: HC Dynamo Pardubice

Skvělý výkon = pátá výhra v řadě. Hradec zvládl boj o východ 4:1

Východočeskému hokeji kraluje v této sezóně Mountfield HK. Ten totiž zvládl závěrečné derby základní části a potřetí zvítězil v duelu proti Pardubicím. Na ledě rivala si Královéhradečtí tentokráte vystříleli čtyřmi brankami pohodlné vedení a poté si taktickým výkonem došli pro tři body. Díky nim se posunuli na první místo v tabulce!

Oproti minulému utkání proti Olomouci se do branky v jubilejním 40. východočeském derby postavil Filip Novotný, jenž tak poprvé okusil atmosféru souboje o východ Čech. Trenéři pak postrádali zraněného Petra Koukala, a tak do Pardubic přivezli pouze jedenáct útočníků, Radek Pilař totiž opět naskočil v obraně.

Snový start

Úvodní minutka souboje mezi rivaly patřila domácím. První pardubický útok si vypracoval poměrně zajímavý tlak před Filipem Novotným, ale hostující defenzíva pokusy Říčky nebo Ciencialy zblokovala. A když se ubránila a hráči vystřídali, tak také Mountfield vyrazil poprvé směrem vpřed. Filip Pavlík prostrčil do středního pásma, kde se ke kotouči dostal Jordann Perret, jenž v přečíslení dvou proti jednomu s Kevinem Klímou zvolil střelu švihem a otevřel skóre – 0:1. A to se jednalo o první vypálenou ránu na Dominika Frodla.

Šokující start s Dynamem dost možná pořádně zamával, ale následně mohly Pardubice rychle vyrovnat v přesilové hře, to se však nepovedlo. Domácí se sice snažili směrem dopředu něco vymyslet, ale jejich rychlé protiútoky mnohokrát zastavil neúspěšný přechod přes útočnou modrou. Krátce po polovině úvodní dvacetiminutovky se Mountfield dostal do dvoubrankového vedení. Směrem k Frodlovi totiž vyslal puk Graeme McCormack, pardubický brankář jeho nahození neudržel a Jakub Lev nebo domácí zadáci kotouč dostrkali až za čáru – 0:2.

Krátce poté celému pardubickému stadionu zatrnulo. Velice nebezpečně totiž do mantinelu naboural Jurij Sergijenko, po krátkém ošetření se ale bojovný kazašský bek do hry rychle vrátil. Dynamo se poté opět tlačilo dopředu, ale do nějakých velkých šancí se nedostávalo. A Hradec Králové díky tomu mohl útočit z brejků. Nejprve se tak ke střele ve skvělé pozici dostal Jan Košťálek, ale Radek Pilař jeho bombu obětavě zblokoval. Následně se po chybě v pardubickém přechodu přes střední pásmo odhodlal ke střele nad levým kruhem Lukáš Cingel, ale Frodl v brance Dynama ho vychytal.

Hradecká převaha vrcholila

Hned na startu druhého dějství vyrazil vstříc gólmanu Dominku Frodlovi hradecký Ahti Oksanen a trochu tím předznamenal, před kterou z branek se bude hrát ve druhé třetině častěji. Hned po dvou a půl minutách se totiž hosté dostali do tříbrankového vedení. Bohumil Jank vysokým obloukem nahodil puk, který zklepl domácí zadák Petgrave nechtěně přímo před Nikitu Ščerbaka, který golfákem zamířil do protější šibenice – 0:3. Domácímu muži s maskou navíc nepříjemně zaclonil spoluhráč Vála.

Následovala výživná atraktivní pasáž hry, ve které se oba celky střídaly ve svých útocích. Nejprve totiž na útočné modré zlomil pardubický bek svou hůl, a Jakub Orsava tak vyrazil do přečíslení. To ale nevyšlo, a tak si zase na druhé straně musel připsat těžký zákrok Novotný po švihu domácího kapitána Poulíčka. Jenže i z toho se hosté oklepali a rychle otočili hru, před Frodlem se pak na levé straně zjevil volný Blain, jenže ani on neuspěl. Po téhle divoké dvouminutovce se opět tlačili do útoku hosté z Hradce Králové. Zvýšit nakonec dokázali hosté v přesilové hře, nabito totiž dostal na modré Jakub Lev, který propálil vše. I gólmana Frodla – 0:4.

Mountfield posléze neproměnil některé své obrovské šance: Zejména Lalancettovo zakončení po skvělé nahrávce Nikity Ščerbaka volalo po zvýšení. Tou dobou už se enteria arenou ozýval hluboký pískot domácích fanoušků. Ten krátce před druhou sirénou trochu utišil Robert Říčka, kterého pěknou křižnou nahrávkou našel naprosto osamoceného před gólmanem Juraj Mikuš – 1:4. Filipu Novotnému tak skončila více než 168 minut trvající neprůstřelnost.

Taktický výkon = tři body

Do třetí dvacetiminutovky vstoupily Pardubice v přesilové hře, která se jim spíše příliš nepovedla, ale přesto mohli svěřenci Richarda Krále snížit. V druhé vlně se totiž v dobré pozici na levém kruhu objevil člen „taxi squad“ na olympiádě v Pekingu Matěj Blümel, proti jeho nebezpečné pumelici si Novotný dobře povyjel, a nakonec na své hrudi ztlumil. I nadále zůstávaly Pardubice aktivnější. A to celkem logicky, protože chtěly něco z výsledkem ještě udělat.

Jenže Dynamo dokázalo pořádně zahrozit vlastně jenom v přesilovkách. V ní domácí hledali na volej Jana Košťálka, jenž se může pyšnit výbornou střelou. Ale to hosté dobře věděli, nakonec se tak z první zkusil prosadit David Cienciala, ale hradecká defenzíva fungovala na výbornou. A to zejména po taktické stránce, jelikož pardubický rival se do větších příležitostí nedostával. A když už se tak stalo, tak si mezi tyčemi poradil Filip Novotný. Třeba jako po pumelici Matta Petgravea.

Mountfield v závěrečné části třetí třetiny svého soupeře prakticky nepustil do šance, Filip Novotný si během posledních dvaceti minut duelu připsal deset zákroků. A protože si s nimi poradil, tak Královéhradečtí ovládli třetí derby v ročníku a podruhé v sezóně vykradli led rivala, kterému v tabulce odskočili na propastných třináct bodů. Navíc se svěřenci Tomáše Martince dotáhli i na první Třinec, jehož o skóre přeskočili.

Děkovačka po vítězném derby

Jsme zvyklí, že vás tady jsou obvykle stovky. Tentokrát jsme byli rádi i za pár desítek. A dneska se musíme všichni dohromady pochválit – byli jsme skvělí na ledě i v hledišti, Hradečáci 😍

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pátek 18. února 2022

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 1 0
Aleš Jergl 0 1 1 1 2
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Kelly Klíma 0 0 0 0 0
Christophe Lalancette 0 0 0 0 0
Jakub Lev 2 0 2 1 2
Graeme McCormack 0 1 1 1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Ahti Oksanen 0 1 1 0 2
Jakub Orsava 0 0 0 1 0
Filip Pavlík 0 1 1 1 0
Jordann Perret 1 0 1 1 0
Radek Pilař 0 0 0 1 0
Radek Smoleňák 0 0 0 1 0
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Nikita Ščerbak 1 0 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Novotný 60 22 1 21 95,45 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/7507336