Preview k zápasu
čt 17.2.2022 | Daniel Krátký | Foto: Ladislav Adámek / HC Dynamo Pardubice

Poslední derby základní části! Hradec vyhlíží bitvu v Pardubicích

Základní část hokejové Tipsport extraligy se blíží ke svému zdárnému konci a Mountfield čeká posledních osm duelů. Po volném pracovním týdnu začínají svěřenci Tomáše Martince pěkně zhurta – vyzvou totiž tabulkového souseda z Pardubic. Podaří se rozšířit šňůru výher? Derby v pardubické enteria areně startuje v pátečních 18:00.

„Hrají podobný styl jako my. Musíme se jim fyzicky vyrovnat a přebruslit je.“

#6 Lukáš Cingel (o souboji s Pardubicemi)

Do třaskavého utkání na ledě Pardubic vstoupí hokejisté Hradce Králové s cejchem čtyř výher v řadě. Ale také po volném týdnu. V úterý totiž Mountfield nehrál, a tak hráči dostali dvoudenní volno. Poté se začali těžkým tréninkem připravovat na derby. „Asi je to vždycky po dvou dnech trochu potřeba. Je nutné se do toho dostat,“ hlásí Lukáš Cingel. „Takový program je po celý rok, takže po volnu je trénink delší a náročnější, abychom se do toho dostali, vypotili to. Pro nás nic nového,“ pokračuje hráč, který se dost možná vrací do své staré formy před zraněním.

V posledních čtyřech zápasech si slovenský šikula připsal čtyři kanadské body za jeden gól a tři nahrávky. Jak se Lukáš Cingel těší na derby s Pardubicemi? A cítí, že je to větší zápas než všechny ostatní? „Lidé to samozřejmě vnímají, my se na to snažíme přichystat jako na každý jiný zápas. Nic speciálního si nepřipravujeme, to ne. Ale vnímáme, že okolí se baví o tom, že hrajeme s Pardubicemi. Navíc jsme sousedé v tabulce, takže o to to bude zajímavější,“ má jasno devětadvacetiletý centr.

Který také prozrazuje největší devízy rivala z východu Čech. „Oni mají super útok, jsou silní v ofenzívě. A jsou taky velcí, hrají celkem fyzický hokej a hodně bruslí. Hrají podobný styl hry jako my. My se jim musíme fyzicky vyrovnat a přebruslit je,“ vyzývá své spoluhráče. Závěr základní části se blíží, play off jakbysmet. A podle hradecké šestky je to znát. „Myslím si, že v každém zápase se bojuje o místo – už se to blíží play off hokeji. Takže to určitě vyhrocené bude. Naopak si ale myslím, že jsme připravení a těšíme se,“ uzavírá Lukáš Cingel.

MattPetgrave
Třicetiletý obránce tráví v Evropě teprve svou první sezónu, na Slovensku v dresu Spišské Nové Vsi vedení Východočechů zaujal svou produktivitou i bojovností. A tak se krátce před uzávěrkou přestupů přesunul do Pardubic.

Otazník před derby? Start Matěje Blümela

Už před sezónou vyhlásil svému Dynamu majitel Petr Dědek jasný cíl: medaili. Svěřenci kouče Richarda Krále zatím celkem v poklidu míří k jistému postupu do čtvrtfinále, jelikož v současné chvíli se nacházejí na 3. příčce se ziskem 89 bodů a osmibodovým polštářem na 4. místo, které patří Plzni. Na 2. pozici ale Pardubice ztrácejí deset bodů. Trochu ubrat z náskoku Hradce Králové budou chtít hokejisté Dynama v pátečním derby.

V něm si budou chtít určitě pomoci v přesilových hrách, ve kterých jsou s úspěšností 22,14 % jedním z nejlepších týmů v extralize. Konkrétně náleží Dynamu 4. pozice. Na stejné příčce se nachází Pardubice i v tabulce úspěšnosti ubráněných oslabení (83,04 %). Na čtvrtém místě jsou Východočeši také v úspěšnosti provedených vhazování (51,80 %) nebo počtu trestných minut (499). Právě kvůli trestu bude Dynamo postrádat nejlepšího střelce týmu Anthonyho Camaru, kvůli zranění pak bude v sestavě Pardubic chybět Dennis Robertson a pravděpodobně také velezkušený Jan Kolář nebo mladičký Ondřej Rohlík. Otazník visí nad startem Matěje Blümela, který se jako náhradník vrací z olympiády.

V souboji o východ Čech tak budou Pardubice jistě sázet na kapitána Patrika Poulíčka, který v posledních letech ke své (pro soupeře) nepříjemné hře přidává i kanadské body. S ním v útoku v posledních zápasech naskočil uzdravený ostrostřelec Robert Říčka, který v této sezóně nasázel 22 gólů. A nezapomínejme na nebezpečné duo Robert Kousal a Adam Musil, to je rovněž poslední dobou velmi produktivní. Ačkoliv nyní postrádají svého kumpána a střelce Anthonyho Camaru. V brankovišti očekávejme Dominika Frodla, jenž v posledních zápasech prokazuje lepší formu než Milan Klouček. Komu bude patřit východ Čech v posledním souboji Pardubic s Hradcem Králové v základní části?

Sestavy z minulého utkání


Frodl – Mikuš, Zdráhal, Sergijenko, Košťálek, Vála, Petgrave – Říčka, Poulíček, Cienciala – Kousal, Musil, Paulovič – Hecl, Švyrjov, Anděl – Herčík, Roman, Kaplan.