Zápasy
út 22.2.2022 | Petr Koval, Jan Vavřina

Stále na vítězné vlně! Lvi po čtyřech letech vyhráli v Boleslavi

Mountfield HK pokračuje ve vítězném duchu! A to i po utkání na ledě Mladé Boleslavi, kde zaznamenal výhru naposledy v únoru 2018. Od té doby sbíral ve středních Čechách jen porážky, z té úvodní letošní si odnesl alespoň bod. I tentokrát 60 minut nerozhodlo, a to i přesto, že Hradec měl mnohem více ze hry a vedl 2:0. Bruslaři dokázali srovnat, ale psychická pohoda v nájezdech stála na straně hostů. Všichni čtyři exekutoři své pokusy proměnili a Východočeši díky tomu posunuli svůj bodový zisk na hodnotu 107!

Po vítězně zvládnutém duelu proti Plzni neměl realizační tým důvod k velkým pohybům v sestavě. Mezi třemi tyčemi nastoupil potřetí v řadě Filip Novotný. V defenzívě byl jako 7. bek připraven místo Radima Šaldy uzdravený Petr Kalina, vepředu spoléhal Hradec jen na jedenáct útočníků.

Hradecký tlak ke gólu nevedl

Utkání 55. kola začalo v rychlém tempu a oba celky v úvodu vyprodukovaly řadu střeleckých pokusů. Už od začátku utkání měl však opticky větší převahu Mountfield. První celek tabulky si svoji aktivní hrou vykoledoval přesilovou hru, ve které nebezpečně pálil autor hattricku z předchozího duelu s Plzní – Kevin Klíma. Ale ani on zatím Krošelje nepřekonal a statisticky nejhorší oslabení v soutěži tak vylepšilo svá čísla.

V polovině periody se o slovo přihlásili opět hosté. Ščerbak nejprve ze slotu neproměnil dobrou střeleckou příležitost. Po něm už přišla na řadu první gólová šance Hradce. Orsava dobrým napadáním vybojoval kotouč za brankou, odkud naservíroval kotouč Cingelovi. Krošelj byl však proti střele z bezprostřední blízkosti s betonem na ledě včas a podržel svůj tým.

Pak ale hradecká obrana chybovala na modré čáře, čehož využilo duo Raška – Kousla. První jmenovaný v situaci dva na jednoho naservíroval touš pro svého spoluhráče, ten ale Novotného klec přestřelil. Tým Tomáše Martince stupňoval svůj tlak a rychlým přístupem nedovolil soupeři takřka nic. Bezgólový stav udržel především Krošelj, jenž dokázal zlikvidovat 15 střel hostů.

Hradec se ujal vedení

Trvalo to jen 38 vteřin a Lvi z nenápadné akce poprvé pokořili strážce svatyně Mladé Boleslavi. Jakub Lev dostal puk ve středním pásmu a vybruslil až na vrchol pravého kruhu, odkud pohotovou ranou překonal Krošelje ranou nad vyrážečku. Všestranný forvard tak svým 16. gólem v ročníku zaznamenal historicky 100. hradeckou branku vzájemných zápasů proti Středočechům.

Hru následně rozkouskovala série přesilových her obou týmů. Třetí početní výhodu už Východočeši dokázali využít. Po 8 vteřinách se prosadil Jakub Orsava, který využil nedůsledného zákroku brankáře po nahození Smoleňáka ze záporného úhlu a důrazně dorazil kotouč za jeho beton – 2:0. Ve 30. minutě pak měl Novotný štěstí, když mu po střele Lintuniemiho ze střední vzdálenosti pomohla branková konstrukce.

Hradecký brankář měl v utkání o poznání méně práce než jeho protějšek na druhé straně. Přesto Boleslavští dokázali snížit. Ve 38. minutě nahodil od modré čáry Fillman, jehož pokus šikovně tečoval Maris Bičevskis. Útočník, jenž v hradeckém dresu odehrál 52 zápasů, tak snížil před třetím dějstvím na rozdíl jediné branky.

Boleslav dokázala srovnat stav

Mountfield před utkáním se semifinalistou loňské sezóny inkasoval ve třetí periodě z pěti duelů jen jeden gól. Hráči v zelených dresech ale po snižující brance zrychlili pohyb, čímž dělali obraně Lvů problémy. Možnost vyrovnat měl Raška, který během jednoho střídání dvakrát ostře vypálil na Novotného, na kterého šlo za 40 minut jen 10 střel.

Druhý gól v utkání mohl přidat Bičevskis. Lotyš se zjevil za obranou a ujížděl na Novotného. Dobrý obranný zákrok však předvedl Pilař, jenž útočníkovi znemožnil zakončit přes roztaženého gólmana. Hosté se pak rovněž připomněli v útočném pásmu, kdy ofenzivní choutky ukázal Blain a po něm Pavlík. Oba beci ale ztroskotali na Krošeljovi.

Mountfield v 55. minutě vytvořil velký tlak v útočném pásmu, jenže toho nedokázal využít, a tak přišel trest. Domácí po odraženém kotouči ujeli do přečíslení dva na jednoho. Zakončení na sebe vzal Oscar Flynn, který prostřelil Novotného mezi betony – 2:2. Svěřenci Radima Rulíka dostali možnost 38 vteřin před koncem řádné hrací doby v přesilovce. Tento čas na branku nestačil a utkání tak po dvanácté v sezóně dospělo do prodloužení.

Ani v nastavení gól nepadl, v nájezdech hradečtí střelci suverénní

V přesilové hře předvedl fantastický zákrok Novotný, který se skokem vrhl proti střele Šťastného do odkryté klece a za pomoci spoluhráčů udržel naději na vítězství. Po vypršení trestu hra pokračovala bez přerušení až do samého konce, a proto se hrálo ve čtyřech. Méně prostoru střelcům nesvědčilo a rozhodnout musely nájezdy.

V nich byli hradečtí exekutoři během čtyř pokusů stoprocentní! Trefili se postupně Jakub Lev, Ahti Oksanen, Graeme McCormack a Lukáš Cingel. Rozhodující nájezd byl nakonec přisouzen kanadskému zadákovi. Filip Novotný, jenž před rokem ve ŠKO-ENERGO Areně jako první brankář skóroval střelou přes celé hřiště, vychytal dva ze čtyř nájezdů. Pomohl tak nejen k zaslouženému sedmému vítězství v řadě, ale také k účasti Mountfieldu v příštím ročníku Ligy mistrů!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 -1 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 0 0 0 -1 0
Kevin Klíma 0 0 0 -1 0
Kelly Klíma 0 0 0 -1 0
Christophe Lalancette 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 1 0 1 1 2
Graeme McCormack 0 1 1 -1 0
Richard Nedomlel 0 1 1 0 0
Ahti Oksanen 0 1 1 1 0
Jakub Orsava 1 0 1 0 2
Filip Pavlík 0 0 0 1 2
Jordann Perret 0 0 0 -1 0
Radek Pilař 0 0 0 0 2
Radek Smoleňák 0 1 1 1 0
Nikita Ščerbak 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Novotný 65 17 2 15 88,24 0 0

Ohlasy k utkání

Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/7514670