Preview k zápasu
po 21.2.2022 | Jan Vavřina, Daniel Krátký

Série tří venkovních duelů. Hradec ji zahájí na ledě Boleslavi

Šest výher v řadě posunulo hradecké hokejisty na 105 získaných bodů, ty jim zase dávají jistotu čtvrtfinále. Tuhé boje ale zdaleka nekončí, na programu je ještě 6 kol a ve hře dalších 18 bodů. O první porci z nich vyrazí Mountfield HK bojovat do Mladé Boleslavi, kde se nehraje nikdy snadno. Východočeši tam kupříkladu vyhráli naposledy před více než čtyřmi roky. Souboj Lvů startuje v úterý v 17:30.

„Začíná nám to zapadat do sebe a je super, že směrem k play off má naše forma gradující tendenci.“

#72 Bohumil Jank (o aktuální výkonnosti)

Hezké góly, tvrdé potyčky, velké emoce, skvělá atmosféra. To všechno s hradeckou vítěznou tečkou. Mountfield přivítal v neděli na svém ledě Plzeň a po povedeném výkonu ji vyprovodil poměrem 6:1. K tomu přispěl také Bohumil Jank. „Pro fanoušky to musel být super zápas, bylo tam od všeho něco. Navíc s vítězným koncem, kdy nám to tam napadalo a dali jsme šest gólů. Všechno bylo super,“ říká jeden z pilířů hradecké defenzívy.

Ten za to ale umí vzít i před brankou soupeře – vsítil už šestý letošní gól. „Moje práce je hlavně vzadu, abychom nedostávali góly. Vyplývá to asi ze systému, jaký hrajeme. Všechno se prolíná, když můžeme jako obránci zaútočit, tak do toho jdeme. Útočníci za nás zase zůstanou na modré čáře. Z toho plyne, že se dostávám víc do střeleckých pozic,“ zamýšlí se. A co říká na aktuální vedoucí pozici svého týmu? „Do konce zbývá šest utkání, ještě se bude rozdělovat dost bodů. Může se to celé otočit, proto bych se neupínal k tomu, že jsme teď první. Musíme se soustředit na náš výkon, aby byl dobrý a my se naladili na play off. Když to bude z první pozice, bude to jen plus pro nás,“ přidává svůj postřeh.

Vrchol sezóny se nezadržitelně blíží a všichni se na něj už moc těší. „Celou sezónu na něčem pracujeme, snažíme se dát do kupy obrany, útoky, oslabení, přesilovky, všechno... Teď nám to začíná zapadat do sebe a je super, že směrem k play off má naše forma gradující tendenci. Musíme to udržet a co nejvíc si toho přenést do play off,“ přeje si rodák z Milevska. Jako další v cestě stojí Mladá Boleslav, která se naopak výsledkově i herně hledá. „Boleslav je vždycky hrozně nepříjemný tým. Sice se jim letos tolik nedaří, ale jejich styl je hodně bruslivý, agresivní. Není moc času někde něco vymýšlet. S tím na nás oni nastoupí. My se ale musíme soustředit hlavně na nás, abychom potvrzovali výkony, které jsme předvedli v posledních zápasech,“ velí na závěr Bohumil Jank.

MatyášKantner
Vytáhlý útočník se rozhodl neprodloužit smlouvu v Plzni, která ho následně vytrejdovala do Boleslavi. V dresu Bruslařů si třiadvacetiletý hokejista drží bilanci téměř půlbodu na zápas (19 zápasů, 9 bodů).

Mladá Boleslav se trápí

Bruslaři vstoupili do sezóny jako semifinalisté z uplynulého ročníku, podobně vysoko dost možná mířili i letos. Zatím se však Středočechům příliš nedaří, v tabulce jsou až na 10. příčce s 68 body. Ostatně nepovedenou sezónu vystihuje odchod Pavla Patery, jenž na vlastní žádost na lavičce skončil, jeho místo zaujal Petr Haken, který tak vytvořil trenérské duo s dosavadním trenérem Radimem Rulíkem. Nespokojenost mladoboleslavského vedení také rezultovala v poměrně časté změny v kádru.

Ten tak okysličili Matyáš Kantner, Tomáš Fořt, Tomáš Hanousek nebo navrátilec Oscar Flynn. Avšak ani tyto posily k výraznému oživení kádru nepomohly. Bruslaři se celkově souží v koncovce, nastříleli 116 branek, což je třetí nejnižší číslo v extralize (méně má jen Olomouc a Zlín). Třetí nejhorší je parta kapitána Martina Ševce také v přesilovkách s úspěšností 17,17 %. Avšak pozor! Mountfieldu se ve městě automobilů dlouhodobě nedaří, naposledy zde uspěl v únoru 2018. V neprospěch Mladé Boleslavi ale zase hovoří bilance v únoru, během něj totiž z osmi zápasů uspěli svěřenci Radima Rulíka a Petra Hakena pouze jednou.

K letošnímu boleslavskému (dosavadnímu) nezdaru je důležité říci, že Středočeši výraznou část ročníku postrádali Davida Šťastného. Největší hvězda mladoboleslavského týmu absentovala kvůli zranění a aktuálně hledá ztracenou formu. O produktivitu se tak stará zejména duo hokejových bratrů – Pavel Kousal (15+20) a Ondřej Najman (11+14). Třetím hráčem, který se dostal přes deset vstřelených branek je už pouze Jakub Kotala (17+6), jenž se pomalu drápe mezi extraligovou špičku po loňském veleúspěšném play off. Relativně dobrou úvodní sezónu v Česku prožívá rovněž Miloš Kelemen (5+12), ten však získal se Slovenskem bronz na olympiádě v Pekingu a jeho start proti Hradci je tak s otazníkem.

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Jánošík, Lintuniemi, Bernad, Pláněk, Pýcha, Fillman, Moravec – Lunter, Kotala, Šťastný – Kantner, Najman, Kousal – Raška, Fořt, Stránský – Flynn, Bičevskis, Závora.