Ohlasy k zápasu
út 22.2.2022 | Petr Šatalík, Martin Voltr

S výhrami nám vyrostlo sebevědomí, ví Jakub Orsava

Více jak čtyři roky se Mountfieldu HK nepodařilo dobýt ŠKOENERGO Arénu. Až teprve v úterý večer. Klíčovou pro tuto událost se ukázala být druhá třetina, kdy Jakub Orsava, bývalý hráč Bruslařů, zvýšil vedení Hradce již na 2:0. „Viděl jsem to za brankovou čárou,“ prohlásil později k trefě, kterou zkoumalo i video, hráč, jenž v posledních čtyřech utkáních zaznamenal čtyři kanadské body. Východočeši tak uskočili Třinci na čele extraligy o dva body.

Jakube, jaké je vaše hodnocení utkání s Bruslaři?
Vítězství se cení, tady v Bolce jsme myslím hodně dlouho nevyhráli, tak máme aspoň dva body, za které jsme rádi. Ačkoliv na konci jsme měli šance na to, abychom zápas rozhodli dřív.

Nemrzí ztráta bodu? V závěru střetnutí jste vedli...
Nehráli jsme vůbec špatně, naše hra měla určité parametry, nějaké gólovky jsme si vytvořili. Oni nám ale potom ujeli dva na jednoho a dali branku na 2:2. Na to si musíme dát příště pozor, zvlášť takhle na konci, měli jsme si to pohlídat.

Jak jste vnímal situaci při vaší trefě, byl puk celý v kleci Středočechů?
Já to viděl za brankovou čárou, takže jsem doufal, že to spatří i videorozhodčí a uzná to. Je ale fakt, že přes ten beton to z kamer mohlo být vidět špatně.

Co stojí za tím, že se sezóna Hradce vyvíjí tak dobře?
Snažíme se plnit takticky to, co chceme hrát. Odvíjí se to jen od toho, zda nám jdou nohy. Když ano a pokud dodržujeme náš systém, tak se soupeři proti nám nedostávají do šancí. Potom hrajeme hodně na puku a to je příčina toho, že jsme letos už něco vyhráli.

„Docela se nám povedly. Kluci dali čtyři ze čtyř, Gašpiho pěkně vykoupali.“

#32 Jakub Orsava (o nájezdech proti Boleslavi)

Je pro vás velkou motivací možnost zvítězit v základní části?
Samozřejmě, každý chce vyhrávat a být na vrcholu. My ale musíme jít zápas od zápasu, každý z nich vyhrát za tři body a pak se to na konci sečte a uvidí se, kdo je nejlepší.

Určitě už důkladně sledujete výsledky Třince...
Jistě, koukneme se, jak hráli. Už je to tam asi jenom mezi námi. Tuším, že máme ještě nějakých pět zápasů do konce, to je patnáct bodů, což je docela dost. Přesto si myslím, že je možné, že se to bude rozhodovat až v posledním kole.

Vítězstvím nad Středočechy jste si zajistili účast v Lize mistrů pro příští rok, to potěší, že?
Určitě, každý na tom chce být v tabulce co nejlépe, takže je to příjemné.

Jak byste zhodnotil nájezdy proti Boleslavi? Připravovali jste se na ně?
Docela se nám povedly. Kluci dali čtyři ze čtyř, myslím, že celkem pěkně vykoupali Gašpiho (brankáře Krošelje). Něco jsme před zápasem viděli. Dneska už každý sleduje každýho, jsou videa a všechny ty věci okolo, na něco jsme koukli a chlapci ty nájezdy udělali parádně.

„Lvův rekord? Pořád s tím otravuje.“

#32 Jakub Orsava (o rekordu, na který útočí parťák Jakub Lev)

Jak jste spokojen se svými osobními výkony? Proti Bruslařům jste skóroval...
Pořád je co zlepšovat, nikdy to není úplně ideální. Ale cítím se stále líp a líp. Budu samozřejmě fárat, aby to vygradovalo směrem k vrcholu celé sezóny.

Vypadá to, že každá vaše formace je teď nebezpečná, čím to?
Jde to ruku v ruce s tím, že se nám daří. Často situace dobře vyřešíme tak, že to skončí brankou. Sezóna je dlouhá, s vítězstvími nám postupně vyrostlo sebevědomí, hraje se lehčeji. Každá lajna se snaží plnit a odvést to, co má. Snaží se dát gól a vyhrát zápas.

Jakub Lev už má rekord v počtu startů v extralize bez přerušení na dosah, zmínil se o tom?
Jasně, pořád s tím otravuje (směje se). Ne, to je samozřejmě legrace. Všichni mu to přejeme, je to dlouhá série, třeba to ještě natáhne na nějakou parádní šňůru.