Zápasy mládeže
st 22.3.2023 | Šimon Zemánek, Tomáš Kalas

Loučení se sezonou. Dorost padl s Třincem 1:5 a v play-off končí

Hradečtí dorostenci v play-off končí ve čtvrtfinále. Rozhodla o tom prohra ve čtvrtém utkání série, které Oceláři vyhráli 5:1. K tomu výrazně přispěl vstup do utkání, na konci 7. minuty totiž na kostce svítilo skóre 0:3. Poté se Lvi zvedli a po většinu utkání byli lepší, ale nedokázali proměnit žádnou z šancí. To se změnilo až na začátku třetí periody, kdy přesilovku využil Adam Novotný. Na víc se domácí už nezmohli, zatímco hosté přidali další dvě trefy, potvrdili svou výhru v duelu a také postup do semifinále. Akademikům Mountfieldu tak ročník končí.

Špatný start do třetiny, Oceláři vedli o tři branky

Start čtvrtého duelu série zastihl v mnohem lepším rozpoložení Třinec. V čase 2:05 totiž už slavil první branku, když byl puku na středovém kruhu čistě zbaven Jón a Matěj Kubiesa z pravého kruhu zakončil přesně ke vzdálenější tyči. Hradec pak mohl sice hned srovnat, zakončení Krále z brejku ale Milota ustál a na konci páté minuty mohl se spoluhráči slavit druhý zásah. Zielinski si udělal na modré prostor a nastřelil puk mezi kruhy, kde byl připraven na šikovnou teč nad Petříkovu lapačku Šimon Pohludka.

Oceláři pokračovali v sebejistém výkonu, což v čase 6:40 vyústilo v další radost na jejich střídačce. Andrej Hebar přebruslil obránce ve snaze zahrát nahozený kotouč, dostal se sám před domácího brankáře, kterého střelou do vinglu vyhnal na střídačku. Východočeši se zvedli až ve druhé polovině třetiny, Slezané ale měli velkou oporu v brankáři Milotovi, který vychytal jak Vítkův pokus z mezikruží, tak se dokázal zorientovat i v závaru na začátku 16. minuty.

Aktivita Lvů ke snížení nevedla

V úvodu druhého dějství vyslal nepříjemnou z kruhu ránu Jiří Klíma, avšak pouze do masky Miloty, který byl následně lehce otřesen. Hradečtí byli aktivnější a často trávili čas u Ocelářů v pásmu, což však k výraznějším možnostem nevedlo. Poté mohli naopak udeřit hosté, Tobias Sajdok z dobré pozice jen těsně minul zařízení. Mountfield i nadále aktivitou nešetřil, neujala se však střela Tobiáše Vítka z mezikruží, ani dobře mířená rána Filipa Samka od modré čáry, když prosvištěla nedaleko kolem tyče svatyně hostí.

Záhy dostali Slezané možnost navýšit náskok v početní převaze. Tu nesehráli vůbec špatně. Projektil Aleše Zielinskiho od modré čáry byl těsně před Meišnerem tečován do jeho protipohybu, domácí brankář jej stačil vyrazit betonem. Už při hře 5 na 5 měl největší příležitost druhé části Vojtěch Aschenbrenner, když ujel sám na branku hostí. Po kličce do bekhendu kotouč v brance neskončil, zato východočeský forvard ano a poté se těžce zvedal. Více střet však odnesl maskovaný muž Třince, který se také oklepal a pokračoval dál. V závěru třetiny ještě z kruhu štiplavě pálil Lukáš Král, strážce slezské klece zakročil nejistě, ale přece.

Hosté rozhodli o vítězství v duelu i sérii

Svěřenci Václava Pánka vstoupili do finální periody v početní převaze přenesené z předchozí dvacetiminutovku a podařilo se jim vykřesat naději. Adam Novotný po pobídce od Štěpána Černého vystřelil z kruhu a přesnou trefou snížil na 1:3. Mountfield pokračoval v útočném snažení, avšak měl problém se proti organizované obraně Ocelářů prosadit. Navíc, když už se akademici zpod Bílé věže octili v zajímavé příležitosti, tak zakročil Milota. Hradci se krátil čas a ještě mohl inkasovat, kapitán hostí Pavel Kubiesa však zblízka nechal vyniknout Samuela Meišnera.

Záhy pěknou žabkou vyslal Aschenbrenner do úniku Adama Novotného, ani jeho pokus úspěchem neskončil. A tak přišel trest. Marcel Mikula ujel po křídle a našel volného Matěje Kubiesu, který zblízka propálil gólmana soupeře – 1:4. Stejný hráč vzápětí ujel sám, Meišner ho tentokrát skvěle vychytal. Lvi neměli na co čekat, odvolali brankáře, avšak brzy znovu inkasovali z hole Matěje Kubiesy. Ten dovezl touš do prázdné klece, zkompletoval svůj hattrick a stvrdil vítězství Ocelářů 5:1. V samotném závěru ještě byla k vidění bitka mezi Lukášem Králem a Andrejem Hebarem. Více se už nestalo, Třinec v sérii zvítězil 3:1. Hradeckým tak sezona končí.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Aschenbrenner 0 0 0 -1 2
Tadeáš Burda 0 0 0 -2 0
Štěpán Černý 0 1 1 -4 0
Oliver Forejtek 0 0 0 -1 0
Patrik Hendrych 0 0 0 0 2
Jakub Jón 0 0 0 -1 0
Jiří Klíma 0 1 1 -4 0
Lukáš Král 0 0 0 -4 25
Marek Mráz 0 0 0 0 0
Adam Novotný 1 0 1 -3 0
Ondřej Páleník 0 0 0 0 0
Jan Pánek 0 0 0 -1 0
Dominik Pavlík 0 0 0 -3 0
Filip Samek 0 0 0 -1 0
Tobiáš Vítek 0 0 0 0 0
Matěj Voděracký 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Samuel Meišner 52 16 1 15 93,75 0 0
Vojtěch Petřík 7 5 3 2 40,00 0 0

Ohlasy k utkání

Fotogalerie