Zápasy
út 4.4.2023 | Adam Kodet

Čtyři ze čtyř! Hradec proměnil všechny nájezdy a bere první bod

V základní hrací době ani jedna, v nájezdech hned šest branek. Hráči na obou stranách si góly šetřili až na nejzazší možný termín, všichni čtyři hradečtí nájezdníci však ale přeci jen našli recept na Aleše Stezku v bráně a slaví zisk prvního semifinálového bodu. Navíc čtyři nájezdy ze čtyř ještě žádný tým v historii play-off neproměnil.

Lvi do úvodního semifinálového klání nemohli poslat úplně plnou sestavu, ze zdravotních důvodů se ocitli mimo sestavu Lukáš Cingel a Kevin Klíma. Do hry se tedy poprvé v play-off dostal Martin Štohanzl a na soupisku se vrátil i Patrik Marcel v pozici sedmého beka.

Oťukávaná v první třetině branku nepřinesla

Úvodní minuty byly opatrné z obou stran, ale výraznější možnosti si přeci jen vypracovali domácí hráči, mohutně podporovaní zaplněným stadionem. Nejnebezpečnější byla teč Chlána z mezikruží, na kterou reagoval Machovský betonem na poslední chvíli. Mountfield se dostal do hry především ve dvou po sobě následujících přesilovkách, na konci té druhé se odrazil puk před odkrytou bránu na Jergla. Ten měl však zakončení na dlouhou hůl a kotouč nenasměroval tak, jak by potřeboval.

Dále se hra ubírala s dostatečnou měrou ostražitosti, která byla přímo úměrná důležitosti prvního zápasu série. Přibývalo tvrdých střetů a soubojů u hrazení a možnosti přicházely jen po lehkých chybách. 7 minut před koncem periody právě po nedorazu v obraně vystartovali do akce dvou proti jednomu Zachar a zakončující Okuliar. Stezka si bližší tyč pohlídal a hned z protiútoku jeho parťáci vytvořili situaci tři na dva, kterou z mezikruží z nápřahu vyřešil Mikuš. Machovský povyjel a nedal puku šanci projít za jeho záda.

Závěr úvodního dějství okořenila ještě jedna gólovka v prostoru před hradeckou klecí. Dobrá a ukrytá rána od mantinelu od Lakatoše se odrazila od tyče příhodně pro dorážejícího Krenželoka. Ten ale z otočky ztroskotal na betonu Machovského, který parádním rozklekem a rozsahem zabránil otevření skóre. Poslední minuty už větší vzruch kromě potyčky Wereka a Raskoba nepřinesly, a tak první dvacetiminutovka skončila bez branek.

Šancí na obou stranách přibývalo, gólů nikoliv

Druhé dějství začal s mnohem více sešlápnutým plynem Hradec, jenomže i když Lvi dokázali trávit více času v útočném pásmu a dokonce s pukem na holi, nedařilo se jim dostat puk na osu hřiště či nějak výrazněji ztížit pozici brankáři Stezkovi. Naopak domácí se vydávali na útočnou půli pouze sporadicky a spíše se kotoučů co nejrychleji zbavovali.

Mountfield přidával na aktivitě a dostával svého soka pod stále větší tlak. Východočeši využívali střídačky v hloubi útočného pásma a vhodně občerstvovali formaci na ledě, což ještě zvyšovalo tempo hry. Nápor vyústil v ránu zápěstím od Marcela, který trefil tyč a byl blízko první brance v hradeckém dresu. Na tu čeká stále i Werek, který nedlouho poté ohrozil Stezku ranou po ledě zpoza obránce, i s tímto pokusem si však domácí gólman poradil.

Vítkovický kotel rozproudili jejich oblíbenci až v závěru periody. Nejprve Raskob dvakrát obkroužil ladným skluzem celé pásmo, aby následně ohrozil Machovského švihem na bližší tyči. Tlak se zvýšil i následné početní výhodě, ve které se prokázala zatím žalostná produktivita Ostravanů v play-off. Bukarts s Muellerem sice hradecké obraně dokázali zavařit, úspěch v podobě gólového zakončení však ani jeden z cizinců nenašel. Ani po 40 minutách se tedy nerozvlnila síť ani za jedním z brankářů.

Gólmani si dobře postavili tyčky a neinkasovali

V obou kabinách před třetí třetinou zřejmě zahrála skladba Zvonky štěstí. Na sklonku vítkovické přesilovky zkraje periody totiž nejprve zazvonil na horní tyč Stehlík, nedlouho poté z protiakce rozezněl brankovou konstrukci i Werek. Stejný hráč ve své dalším shiftu parádně přešel dva hráče, obkroužil bránu a nabídl puk do slotu na připraveného Eberleho. Ten ani na dvakrát v pádu úspěšný nebyl.

Jak oběma stranám začínal s přibývajícím časem docházet kyslík, zvyšoval se počet brankových příležitostí. Jednu z nich spálil v polovině třetiny Lakatoš, který nejprve velmi nebezpečně tečoval nahození od modré, po němž puk proskákal kolem tyče. Domácí forvard to nevzdal, nabral kotouč na čepel znovu a z osy hřiště ho krátkým nápřahem napálil na Machovského, který ukázal výstavní semafor. Nadále tak oba maskovaní muži drželi naději na shutout.

Zatímco vítkovický Stezka si občas vybral slabší chvilku lehkou nepřesností či vykoupáním v brankovišti, Machovský působil naprosto jistě a v podstatě nenabízel možnosti dorážek, jako by snad v jeho lapačce byla trocha sekundového lepidla. A měl i potřebné štěstí, když ho nezištná Dejova teč trefila do betonu. A když na druhé straně po slibných šancích nekapituloval ani jeho protějšek, bylo jasné, že utkání půjde do nastavení a rozhodne ho jediná branka.

Emoce plály, ani nastavení však nerozhodlo

V prodloužení s náhlou smrtí už každá chyba mohla znamenat konec utkání pro jednu nebo druhou stranu. Jeho úvodní minuty se tedy nesly spíše v duchu střetů a vzájemných potyček. Po sedmi minutách však Vítkovice vybojovaly faul soupeře. Hned zkraje přesilovky měl rozhodnutí na holi Krieger, jenž nezamířil přesně, na jejím sklonku opět rozezvučel tyč Mueller ranou z úhlu. Kritické momenty však Mountfield ustál.

Emoce z ledu i hlediště prýštily a napětí s postupujícím časem začalo houstnout tak, že by se dalo krájet. Rozhodující moment však ne a ne přijít, i když před oběma brankami docházelo k zajímavým situacím. Většinu z nich však obstaraly buď nepřesné střely nebo stále přibývající šarvátky a následné dohady hráčů s arbitry.

Po jednom ze soubojů u hrazení mezi Smoleňákem a Lakatošem se vítkovický útočník sesunul k zemi a po hradeckém kapitánovi se ve snaze o odplatu sápalo hned několik hráčů v bílých dresech. Sudí ale udrželi otěže zápasu pevně v rukou a situaci uklidnili. Poslední momenty a sekundy už výraznější možnost nepřinesly a tak se první semifinále muselo definitivně rozseknout až v dovednostní soutěži.

Čtyři nájezdy ze čtyř, první bod putuje do Hradce

Hráčům na obou stranách však během zápasu střelný prach nezvlhnul, ba naopak. Za Mountfield se postupně svým tradičním dvojitým blafákem prosadil Jergl, ranou pod horní tyč skóroval poprvé v hradeckém dresu Werek a rozhodující nájezd si ranou k tyči připsal Graeme McCormack. Jeho počin ještě podpořil Okuliar a i když Ostravané se trefili dvakrát, na bod jim to nestačilo. Hradec tak poprvé v historii vede semifinálovou sérii v extralize.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 0 0
Jan Eberle 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Petr Kalina 0 0 0 0 0
Christophe Lalancette 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Patrik Marcel 0 0 0 0 0
Graeme McCormack 0 0 0 0 0
Oliver Okuliar 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 2
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 0
Ethan Werek 0 0 0 0 2
Marek Zachar 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Machovský 80 36 0 36 100,00 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/8290135