Preview k zápasu
po 3.4.2023 | Adam Kodet

Semifinále startuje na východě, Hradec poprvé vyzve Vítkovice

Mountfield HK potvrdil ve čtvrtfinále pozici v top čtyřce po základní části a je jasné, že hůře než čtvrtý letos neskončí ani celkově. Ale může dosáhnout ještě na vyšší metu. Lvi jsou na semifinále proti Vítkovicím správně namotivovaní, čeká je ale urputný soupeř. Ridera zakončila základní část na druhém místě, své kvality na obou stranách hřiště potvrdila také v sérii proti Kometě. Souboj o finále startuje v Ostravar Aréně v úterý v 17:30, první utkání vysílá stanice ČT Sport.

„ Doufám, že nekončíme a že je to začátek něčeho velkého, nového a taky něčeho, co tu ještě nebylo.“

#72 Bohumil Jank (o ambicích do zbytku play-off)

Mountfield HK je poprvé od roku 2018 v semifinále a stejně jako tehdy po skalpu Liberce se mu stal soupeřem tým z východu. Poprvé v historii to jsou Vítkovice a celý tým už netrpělivě vyhlíží nadcházející sérii. „Měli jsme dva dny volna, ale když jsme přišli na zimák, už tam byla natěšenost a takové to jemné šimrání v břiše. Z kluků čiší energie, celý rok na něčem pracuješ a teď to vrcholí,“ potvrzuje obránce Bohumil Jank, který obratem dodává, že postup přes první kolo tým rozhodně neuspokojil. „Doufám, že nekončíme a že je to začátek něčeho velkého, nového a taky něčeho, co tu ještě nebylo,“ dodává řízný bek.

Hradec letos Ostravany třikrát ze čtyř případů porazil a celkově vyhrál 64 % vzájemných extraligových střetů. Rodák z Písku ale ví, že tato statistika vůbec nemusí hrát v semifinále roli. „Na nějakou bilanci ze základní části bych se vůbec nedíval. Týmy jsou v play-off úplně jinak nastavené, je to jiný hokej,“ osvětluje. A jak jsou tedy nastavení na úvod série samotní Lvi? „My jsme nastavení výborně, postup do čtvrtfinále byl úžasný. Byla to obrovská radost a euforie. Když jsem šel pak druhý den na nákup, lidi mě zastavovali a byli z toho nadšení. Doufám, že na konci série budeme mít ještě větší radost než ve čtvrtfinále,“ věří třicetiletý zadák v historický postup do finále.

Vítkovice disponují nesmírně silnými a rozměrnými obránci a řadou elitních útočníků v rámci celé ligy. „Hrají dobře do obrany celou sezónu a mají dost individualit, které dokáží zápasy rozhodovat a bodovat v nich. Série bude bolet a bude těžká,“ domnívá se jihočeský odchovanec a jedním dechem hledá recept na semifinálového soka: „Cesta k úspěchu vede tak, že budeme hrát u nich v pásmu. Jejich velkým bekům přeci jen bude rychleji docházet kyslík. Potřebujeme hru rychle otáčet, tlačit to a ubírat síly každým střídáním, dohráním nebo soubojem. To se pak vše sčítá a energie ubývá,“ má jasno o taktice do velkých bojů Bohumil Jank.

Petr Gewiese
Rodák ze Šumperka prožívá opravdovou hokejovou pohádku. Ještě před třemi lety si přivydělával na stavbě a s profi hokejem málem skončil. Teď je nejproduktivnějším bekem extraligového týmu v play-off s bilancí 0+5 v 6 zápasech.

Vítkovice si zahrají semifinále po 12 letech

Ostravský celek prožívá v posledních letech postupný vzestup, který kulminoval letošním postupem mezi nejlepší čtyřku. To se hráčům s rytířem Vítkem na dresu podařilo naposledy v roce 2011, tehdy podlehli v ocelářském derby Třinci až ve finále. Stejný scénář by chtěli zopakovat i letos, tentokrát však jistě s úspěšnou koncovkou. V cestě jim však stojí jejich neoblíbený soupeř. Hradec vyhrál celkem 28 ze 44 vzájemných střetů a letos velmi silný tým přetlačil třikrát ze čtyř případů. V Ostravar Aréně domácí prohráli jen čtyřikrát bez bodu a jedním z těchto úspěšných výjezdníků byl právě Mountfield.

Velká síla Ostravanů je v brankovišti. Aleš Stezka si parádní základní částí řekl o zájem zámořských klubů, v play-off dostal v šesti zápasech pouhých 9 branek, což znamená nejlepší gólový průměr (1,44) ze všech gólmanů v nadstavbové části. Ridera také těží z perfektní hry v oslabení, z 22 početních výhod soupeře inkasovala jen dvakrát a nikdo nemá lepší úspěšnost než jejich 90,91 %. Naopak v přesilovce to drhne, 1 gól z 18 příležitostí a mrzká úspěšnost 5,56 % je jasně nejhorší ze všech. Vítkovičtí centři na vhazování vyhráli 54,52 % soubojů o puk v kruhu, což je třetí nejlepší výkon v play-off.

Nejzásadnější postavou ofenzívy v sérii proti Kometě byl dle očekávání její bývalý hráč, dlouhovlasý fantom Peter Mueller. Ten dal tři góly, všechny znamenaly vítězství v zápase, včetně postupového v prodloužení utkání číslo 6. Také má na kontě nejvíc střeleckých pokusů, zastavil se na hodnotě 26. Mezi beky produktivitě vládne šumperský odchovanec Petr Gewiese, který si dál žije svůj extraligový sen a nehodlá se z něj probudit. Nejvytíženějším hráčem je zatím slovenský zadák Juraj Mikuš s průměrným ice timem 22:26 na zápas. Peter Krieger kraluje s úspěšností 61,54 % na buly, Mario Grman zase zblokoval 13 soupeřových střel.

Sestavy z minulého utkání