Zápasy
so 15.4.2023 | Tomáš Kalas

FINÁLE VOLÁ! Historický postup vystřelil v prodloužení Okuliar

Tohle je paráda! V sedmém semifinálovém duelu neměl ani jeden tým kam couvnout a na ledě se opět odehrával litý boj o každý puk. Góly padaly až ve druhé třetině, na vedoucí trefu Miškáře odpověděl v přesilové hře důrazem na brankovišti Kalus. Možnost zlomit duel měli Hradečtí ve třetí třetině, Jergl ale trestné střílení neproměnil a muselo se jít popáté v sérii do prodloužení. Žádný maraton ale nenastal. V čase 78:04 si totiž puk v přesilovce vzal Oliver Okuliar a z mezikruží propálil Stezku! To znamená jediné: Lvi jsou poprvé v historii ve finále!

Do rozhodující bitvy nastoupili hradečtí hokejisté s drobnými změnami. Mimo sestavu zůstal po Gewieseho faulu Martin Štohanzl, Lvi zvolili variantu se šesti obránci a třinácti útočníky. Tím byl Matěj Chalupa, brankoviště i po prohraném duelu zůstalo výsadou Matěje Machovského.

Vítkovice přišly o Gewieseho, gól v první třetině nepadl

Vzhledem k vítkovické výhodě domácího ledu se očekávalo, že domácí na svého soka vletí. Po dvou a půl minutách hry však přišly do vyprodané arény naprosto jiné starosti. McCormackův pokus z modré zablokoval Gewiese zády tak nešťastně, že se ihned svalil na led a do péče si jej musela vzít záchranná služba. Hned poté si Východočeši vytvořili příležitost, kdy Miškář zpoza branky nalil do jasné pozice Zacharovi, leč jeho zakončení skončilo ve Stezkově lapačce.

Opticky na tom byli lépe Lvi, Ridera hrála především na brejkové situace, ze kterých ale uměla být nebezpečná. Ukázala to na konci první desetiminutovky, kdy Krenželok vedl po pravém křídle akci, kterou řešil sehrávkou na Kocha z druhé vlny. Jeho střelu z levého kruhu ale podržel Machovský ve výstroji. Nebezpečno bylo i po průniku Jarůška, ze kterého pramenil závar v brankovišti, hradecký gólman ale puk před čárou udržel.

Stezka si mohl oddechnout na začátku 15. minuty, když se naskytla Hradeckým situace 2 na 1. Zachar sice mířil do prostoru nad lapačku vítkovického fantoma, ke smůle celku zpod Bílé věže ale kotouč trefil jenom plexisklo pod sektorem nejaktivnějších ostravských fanoušků. Statistici napočítali oběma týmům celkem 13 střel na branku, v první dvacetiminutovce ale gól nepadl.

Miškář otevřel skóre, Vítkovice dorovnaly v přesilovce

Souboj obran pokračoval i na startu druhé třetiny. Více práce měl ale Machovský, který se musel činit zejména v 25. minutě proti přečíslení Deje s Bukartsem, které bylo nebezpečnější až ve druhé fázi, kdy se Dej pokoušel o dorážku na bližší tyči. Prakticky hned v dalším střídání vykopl tvrdou střelu Chlána a aréna se začínala pomalu probouzet.

Jenže pak si to do ruk vzali Graeme McCormack s Patrikem Miškářem. McCormack si na konci 27. minuty podržel puk na modré a neskutečně přesnou nahrávkou křížem našel na levé straně naprosto nepokrytého Miškáře, který z první zametl puk za Stezkova záda. Pro hradeckého odchovance se jednalo o třetí branku v extraligovém play-off. Vítkovice zvýšily posléze aktivitu a Grman v 29. minutě mohl srovnat, lapačka Machovského ale byla proti.

Přesto se ostravský tým srovnání dočkal. Využil první přesilovku v duelu vůbec, po vyloučení Rosandiče. Lakatoš si nabruslil na přihrávku od Mikuše a pálil z první, Machovský přes clonu Marka Kaluse mnoho neviděl, což se ve finále ukázalo jako klíčové. Puk totiž vyrazil jenom před sebe a Kalus pohotově bekhendem dorazil za beton. Šance byly v závěru na obou stranách, ale stále platilo, že byl stav vyrovnaný – 1:1.

Drama až do posledních sekund, Jergl neproměnil trestné střílení

Třetí perioda se hrála v poměrně živelném tempu a bylo se na co dívat. Výrazným faktorem nejen tohoto utkání, ale i celé série, byli nadále oba brankáři. Stezka se musel činit současně s koncem první pětiminutovky, kdy to okolo jeho branky nebezpečně létalo. O pokračující nápor se ale Lvi připravili vyloučením Perreta a čekaly je náročné dvě minuty v oslabení. V nich měl zcela tutovou šanci Kalus, který zůstal sám před Machovským, zblízka jej ale napálil jenom do lapačky.

I Hradečtí ale neproměňovali, do opětovného vedení je mohl poslat na začátku 50. minuty Klíma, maskovaného muže vítkovického brankoviště ale skrze bližší tyč neprostřelil. Největší možnost jít znovu do vedení přišla pro Východočechy v čase 52:09. To se před Kováře dostal rychlonohý Jergl a obránce domácích jej musel stáhnout za ruku. Bylo tak nařízeno trestné střílení a faulovaný dostal důvěru. Nájezd přitom neprovedl nijak špatně, ve finální fázi ale puk nad Stezkův beton nezvedl a Vítkovice žily.

Závěrečné minuty byly více než divoké. V brejkové situaci šest minut před sirénou přebruslil Krieger Gaspara a byl sám před brankou, puk ale poslal jenom do mantinelu. Mountfield přežil i chybnou rozehrávku Rosandiče, po níž bylo hned ve dvou střídáních po sobě pořádně rušno před hostujícím brankovištěm. A sérii mohl ukončit na samém sklonku třetiny Krenželok, po přistrčení od Chlána ale v další vyložené šanci selhal. Bylo tak jasné, že celkově popáté se bude prodlužovat.

78:04, Okuliarova střela a nekonečná radost. Lvi jsou ve finále!

Přestože prodloužení zahájil aktivněji Hradec, po necelých třech minutách mohlo být rozhodnuto. Po chybě ve středním pásmu jel sám na branku Fridrich a zakončoval Machovskému na lapačku, ten však předvedl další z torny neskutečných zákroků a zápas pokračoval dále. Lvi se v 66. minutě dostali sami pod tlak, neboť špatně střídali a museli absolvovat extrémně náročně dvě minuty v oslabení. Nůžky se povážlivě svíraly, vyloženě perné chvíle pro hosty ale nepřišly.

Nervózní koncovka pokračovala a v jednu chvíli se naskytla Hradeckým situace 3 na 1, Okuliar ale na pravém kruhu promáchl. Zblízka pak neuspěl ani Klíma a spoustě fanouškům už pomalu naskakovala vzpomínka na šesté utkání. Do finiše prvního nastavení ale vstoupily dvě minuty pro Kocha za podrážení Rosandiče.

A ty se nakonec ukázaly jako klíčové. Vyhrané buly v útočném pásmu si vzal do parády Oliver Okuliar, sjel si až mezi kruhy a na vyrážečku propálil v čase 78:04 Stezku. Tím odpálil neskutečnou radost hradeckého týmu, pro nějž je to historicky první postup do finálové série. Ta začíná v úterý, a to proti Třinci. Celou sérii navíc zahajují Lvi doma!

Jsme ve finále!

Tenhle tým se nevzdává! 🥳 #chcemevíc

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 15. dubna 2023


Jsme doma!

Jsme doma! 😍 A takové přivítání jsme fakt nečekali 🤪 #chcemevíc

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 15. dubna 2023

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 0 2
Jan Eberle 0 0 0 1 0
Michael Gaspar 0 1 1 1 0
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Petr Kalina 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 0 1 1 0 0
Christophe Lalancette 0 0 0 0 0
Graeme McCormack 0 1 1 1 0
Patrik Miškář 1 0 1 1 0
Oliver Okuliar 1 0 1 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0 2
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 2
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Ethan Werek 0 0 0 0 0
Marek Zachar 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Machovský 78 42 1 41 97,62 0 0

Ohlasy k utkání

Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/8308389