Preview k zápasu
pá 14.4.2023 | Adam Kodet

Ostrava uvidí bitvu 7! Jedeme tam odhodlaní, hlásí Radek Smoleňák

V hokejových vyřazovacích bojích nelze zažít vyhrocenější a zásadnější moment, než je rozhodující sedmý zápas série. Kdo ho zvládne, jde dál, kdo ne, končí. Matematika je jednoduchá. Mountfield HK na úvod semifinále třikrát vyhrál, Vítkovice oplatily stejnou mincí. Vše rozhodne jediný duel v Ostravar aréně, který určí druhého finalistu. Utkání o vše startuje v 15:30 a přenáší ho kanál O2 TV Sport.

„Víc než sedmý zápas není. Pár už jsem jich odehrál a všechny si pamatuju. Odpočineme si a doufám, že jim tam ten jejich mejdan zkazíme.“

#70 Radek Smoleňák (o sedmém zápase)

Nejdelší série v historii, obrovské porce zápasového času pro všechny a plno rekordních zápisů. Nic z toho ale královéhradecké hokejisty těšit nemůže a vlastně ani nemusí zajímat. Podstatné je, že bod získal soupeř a vynutil si tak rozhodující mač. „Co se dá dělat, spousta práce přišla vniveč. Myslím, že v prodloužení jsme byli silnější na puku. Celkově je naší největší bolestí to, že máme optický tlak, ale když se odhodláme ke střele, chybí nám něco navíc kolem brány. To je základ, co nás zatím nedovedlo k vítězství, hráli jsme po obvodu hřiště a nebyli jsme dobří kolem brány,“ sdělil své bezprostřední dojmy po šestém semifinále kapitán Radek Smoleňák.

139 minut hokejové vřavy sebere spousty energie i těm nejlépe fyzicky vybaveným borcům. Hradecký vůdce ale svému týmu věří i z tohoto ohledu. „Já jsem z nás cítil, že máme víc síly. Bohužel jsme toho využili jen opticky a na to se nehraje. Ale i tak tam byly šance na to, abychom vyhráli. Stačilo, aby se to nějak šťastněji odrazilo,“ žehrá pražský rodák. „Jedli jsme nějaké ovoce, doplňovali cukry. Ale to bylo to nejmenší, co jsme řešili,“ doplňuje pohled na to, jak tým během hokejového maratonu doplňoval síly.

Utkání se nakonec natáhlo na téměř sedm celých třetin, v závěru už se jelo opravdu na morál. „Bylo to čekání na jednu chybu a na to, kdo někde zaspí. Byli jsme aktivnější, tu a tam někdo zkusil něco vymyslet, oni nám to čapli a měli z toho šance. Už u toho neuznaného gólu Bukartse to bylo stejně, a to pro nás mělo být varování,“ vrací se k momentu, kdy už se soupeř radoval z výhry, kterou mu ale rozhodčí upřeli. Rozhodující moment přišel minutu před koncem čtvrtého prodloužení, kdy utekl puk Filipu Pavlíkovi, Ridera ujela do protiakce a rozhodla. „To nebude vůbec žádné téma. Měli jsme spoustu přesilovek, šancí a situací, kdy jsme mohli rozhodnout. Za to, co tady Káca celé roky odvádí, bychom byli idioti, kdybychom mu něco vyčítali,“ drží svého parťáka „Smoli“ a ukazuje, že celý tým drží pevně při sobě.

Pro hradecké fanoušky i hráče ale není nač věšet hlavy, šance je momentálně pro oba celky naprosto stejná. „Je to pořád 3:3, podle mě nikdo nemohl čekat, že to bude 4:0. Vedli jsme 3:0, štve nás, že jsme to nedotáhli. Ale pořád jdeme do sedmého zápasu a kdo ho vyhraje, jde do finále. Bude to jeden z největších zápasů, které spoustu našich kluků odehraje,“ připomíná kouzlo sedmého mače série. „Máme spoustu mladých kluků, kteří sedmý zápas ještě nikdy nehráli, bude to pro ně velká zkušenost a zážitek. Třeba už nikdy sedmý zápas hrát nebudou,“ doplňuje východočeská sedmdesátka.

Jak se tedy po nekonečné a nakonec prohrané bitvě vzpamatovat a nachystat se na rozhodující moment semifinále? „Každý je dost chytrý na to, aby se na to připravil. I oni odehráli to samé co my. Všichni víme, že to je zápas, který sezónu buď vyhodí někam, kde jsme ještě nikdy nebyli, nebo bohužel bude po všem. Není co vymýšlet,“ velí před sedmou bitvou, která celou válku rozhodne. A i po třech nezdarech v řadě jsou Lvi patřičně namotivovaní. „Že bychom to tam jeli odevzdat? To je nesmysl. My tam pojedeme odhodlaní, nic víc než sedmý zápas není. Pár už jsem jich odehrál a všechny si pamatuju. Odpočineme si a doufám, že jim tam ten jejich mejdan zkazíme,“ uzavírá na pozitivní notě debaty Radek Smoleňák.

Sestavy z minulého utkání

Machovský – Gaspar, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Miškář, R. Pavlík – Perret, Lalancette, Jergl – Werek, Klíma, Okuliar – Zachar, Štohanzl, Smoleňák.

Informace o vstupenkách:

  • Vzhledem k enormnímu zájmu o 7. semifinále uvolnil domácí klub do volného prodeje všechna místa v hale, a to včetně těch, která jsou součástí sektoru hostů. Oba kluby se nicméně domluvily na kompromisním řešení, díky kterému Vítkovice poskytly hradeckým fanouškům skrz vedení Mountfieldu HK alespoň část vstupenek, aby mohl být vypraven autobusový výjezd fanklubu.
  • V Ostravar Aréně bude v sektoru hostů vyhrazen prostor, který mohou využít všichni hradečtí fanoušci, ať už mají vstupenku kamkoliv na stadion.