Zápasy
út 18.4.2023 | Eva Šafranková

První finálový bod pro Třinec. Lvi smazali manko, i tak padli 2:4

První finále nabídlo super podívanou se zajímavou zápletkou. Na první gól se muselo čekat až do poloviny utkání, kdy se prosadil Třinec. V poslední třetině přidal další trefu, ale domácí dvoubrankové manko rychle smazali. O pět minut později šli do vedení opět hosté. Lvi dokázali i tentokrát zareagovat, ale branka jim po trenérské výzvě Slezanů nebyla uznána. Definitivní tečku udělali Oceláři 39 vteřin před koncem, když se trefili do odkryté klece. Mountfield tak nevyužil výhodu domácího prostředí a v kvalitním duelu padl 2:4. Druhý souboj se hraje hned ve středu od 17:00.

Hradec nastoupil do prvního finálového utkání s minimem změn. Patrik Marcel se po jednozápasové pauze vrátil na pozici sedmého beka a naopak mimo sestavu zůstal Matěj Chalupa. Brankoviště hájil opět Matěj Machovský.

Opatrná první třetina gól nepřinesla

Po slavnostním nástupu s ohni a zaznění státní hymny proběhlo ještě čestné vhazování. Poté už mohl první finálový duel začít. První zákrok si po minutě připsal Ondřej Kacetl, když vychytal do lapačky pokus Jordanna Perreta z levého kruhu. Mountfield nadále pokračoval ve své aktivitě. Další útočnou kombinaci zakončoval Jan Eberle, který vyslal svižnou střelu, Kacetl byl však pozorný. Hradecký útočník si navíc v sobotním sedmém semifinále připsal 700. start v extralize.

Oceláři si také několik zajímavých šancí vytvořili, ale žádná z nich neskončila v prostoru mezi třemi tyčemi. Třeba Marko Daňo pálil z první, avšak on ani nikdo z jeho spoluhráčů z následného závaru Matěje Machovského nepřekonal. Pak se kotouče opět ujali Lvi. Nejprve Radovan Pavlík projel podél levého mantinelu a zkusil to na bližší tyč, tu si ale Kacetl pohlídal. Ani jmenovec Filip Pavlík na třineckého gólmana od modré nevyzrál.

Východočeši dostali k dispozici čtyřminutovou přesilovku, když Martin Marinčin trefil hokejkou Marka Zachara do obličeje. Velkou její část strávili domácí v útočném pásmu, avšak nebezpečně vypadala pouze střela Graema McCormacka, jenž mířil do lapačky Kacetla. Nakonec byla k vidění i hra čtyři na čtyři, za katr byl totiž poslán Oliver Okuliar za držení. Při této herní variantě vypálil Daniel Voženílek, Machovský však zasáhl. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Neproměněný brejk Okuliara, do vedení šel Třinec

Po vysvobození Lvů z obranné třetiny se k puku dostal Oliver Okuliar, jenž naskočil na led z trestné lavice. Slovenský forvard v samostatném úniku však forhendovou kličkou třineckého brankáře nepřekonal. Následující minuty patřily Hradci, svého soupeře držel pod velkým tlakem. Z něj ale gól nevytěžil, i když Jordann Perret a Jérémie Blain byli blízko.

Po komerční pauze si početní výhodu zahráli Slezané, ve které zahrozil Marko Daňo z ostrého úhlu, leč neúspěšně. Hokejisté zpod Bílé věže oslabení zvládli ubránit, ale krátce po něm inkasovali. Přesně v polovině zápasu Miloš Roman přihrál na Daniela Kurovského, který přebruslil oba domácí hráče a zakončil mezi betony Machovského – 0:1. Hradečtí neskládali zbraně, spíš naopak. Několikrát dokázali zahrozit, avšak proti stál bezchybný Kacetl.

Již poněkolikáté v tomto duelu to zkoušel Ethan Werek. Tentokrát mířil přímo na střed hostující svatyně, Kacetl zvládl zasáhnout a nedopustil, aby pátý nejproduktivnější hráč Mountfieldu skóroval poprvé ze hry za tento tým. V závěru ještě pálil Mislav Rosandič z pravé strany na bližší tyč, avšak třinecký strážce svatyně si připsal další zákrok. Po 40 minutách tedy na kostce svítilo skóre 0:1.

Třetí dějství nabídlo gólové hody, úspěšná trenérská výzva hostů

Do závěrečné dvacetiminutovky vlétli rychle hokejisté z východu republiky. Marko Daňo poslal kotouč od modré na osamoceného Daniela Voženílka, který vystřelil přesně k bližší tyči. Jenže svěřenci Tomáše Martince po 22 vteřinách zareagovali, a to díky Kevinovi Klímovi, jenž po obdržení nahrávky od Olivera Okuliara propálil z pravého kruhu Kacetla mezi betony a snížil na 1:2. Domácím to stále nestačilo a ve 44. minutě se dočkali kýženého vyrovnání. Radek Pilař nahodil od modré čáry hrací předmět směrem na bránu, kde stál Radek Smoleňák, který tuto ránu tečoval za záda Kacetla – 2:2. Pro hradeckého kapitána se jednalo o první trefu v rámci letošního play-off.

Východočechy vyrovnávací gól ještě více nakopl a pálili jednu střelu za druhou. Druhý nejlepší brankář play-off měl práci třeba s pokusem Michaela Gaspara z levé strany i s bekhendem Radovana Pavlíka z mezikruží. I přes herní převahu Lvů to byli Slezané, kteří odskočili ve 49. minutě do jednobrankového vedení. Marko Daňo sebral Kevinovi Klímovi puk na útočné modré a ujel s Danielem Voženílkem do brejku dvou na jednoho. Machovský už se nestihl přesunout a Voženílek bez problémů trefil odkrytou klec – 2:3.

Mountfield tak musel opět dotahovat. Vyrovnání se dočkal čtyři minuty před koncem základní hrací doby, když Jordann Perret nadvakrát procpal puk za Kacetla. Předcházel tomu moment, kdy Aleš Jergl nešťastně trefil Kacetla do slabin. Kvůli tomu si vzal Třinec trenérskou výzvu, byl úspěšný a gól nebyl uznán. Lvi se pořád nevzdávali, v závěru to zkoušeli se šesti muži v poli, avšak bez úspěchu. Hosté totiž 39 vteřin před závěrečným hvizdem dopravili kotouč do prázdné brány, konkrétně to byl Vladimír Dravecký. Hradec tedy prohrál 2:4 a první bod v této finálové sérii si připsali Oceláři.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 -3 0
Jan Eberle 0 0 0 0 2
Michael Gaspar 0 0 0 -1 0
Aleš Jergl 0 0 0 -3 0
Petr Kalina 0 0 0 -2 0
Kevin Klíma 1 0 1 -1 0
Christophe Lalancette 0 0 0 -3 0
Patrik Marcel 0 0 0 1 0
Graeme McCormack 0 0 0 -1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Oliver Okuliar 0 1 1 -1 2
Radovan Pavlík 0 0 0 1 0
Filip Pavlík 0 0 0 1 0
Jordann Perret 0 0 0 -2 0
Radek Pilař 0 1 1 1 0
Mislav Rosandič 0 0 0 1 0
Radek Smoleňák 1 0 1 1 0
Ethan Werek 0 0 0 0 0
Marek Zachar 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Matěj Machovský 59 22 3 19 86,36 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/8314298