Preview k zápasu
po 17.4.2023 | Jan Hirsch, Jan Vavřina

Historický okamžik – Hradec Králové uvidí finále extraligy!

Je to tady! To, na co čekaly generace fanoušků hradeckého hokeje. Ve věnném městě se bude hrát finále extraligy! To odstartuje úvodním duelem už v úterý, ve svém premiérovém boji o titul mají Lvi soupeře daleko na východ. Jedná se o nejúspěšnější český klub posledních let: Oceláře Třinec. Ten bude uplatňovat hlavně zkušenosti ze tří vyhraných titulů v řadě. Vyprodaná aréna uvidí zahájení vrcholu sezony od 17:00!

„Tohle je to, proč jsem sem před pěti lety přišel.“

#70 Radek Smoleňák (o finále v Hradci)

Tým v čele s Radkem Smoleňákem má za sebou vyrovnanou sérii s Vítkovicemi. „Bylo to dlouhé a urputné. Už od prvního zápasu jsem tušil, že to bude vždycky jen o jednom gólu, a že ta série bude dlouhá. I když jsme jednu chvíli vedli 3:0 a chtěli jsme ji už ukončit, tak jsem věděl, že porazit Vítkovice na čtyři zápasy je skoro nemožné. Mají dobrý tým,“ chválí soupeře. Rozhodoval až sedmý zápas, který vyhrál Hradec. „Před ním jsem v kabině říkal, že takový zápas si člověk pamatuje do konce života, ať už dopadne jakkoliv. A myslím, že se to potvrdilo. Spousta kluků, kteří takové utkání ještě nikdy nehráli, budou určitě ještě dlouho vyprávět o tom, co se dělo na ledě. Po konečném hvizdu i v Hradci, když jsme se vrátili. Všechno jsou to vzpomínky, které člověk nezapomene,“ vypráví.

Za deset let v extralize nebyl Mountfield HK k titulu nikdy tak blízko. „Tohle je to, proč jsem sem před pěti lety přišel. Doufal jsem, že se takhle daleko dostaneme a jsem rád, že tam jsme a že se nám to podařilo. Pořád nás ale čeká hodně práce, abychom si mohli říct, že jsme opravdu spokojení. Finále je úspěch, ale když už jsme takhle daleko, tak doufám, že to urveme," burcuje kapitán, jehož tým musí po nejdelší sérii v historii ligy šetřit síly na finále. „S energií jsme na tom dobře. Už nám vlastně zbývá jen čtrnáct dní sezony. Každý teď má trochu času, aby se dal do kupy. Když jsme se vrátili a viděli tady fanoušky, kteří na nás čekali a oslavovali postup, dalo nám to další motivaci a energii, která nás nabila. Člověk by nejradši hrál ještě ten večer před nimi,“ pochvaluje si přivítání od příznivců

Poslednímu kroku Lvů k první zisku Masarykova poháru se bude snažit zabránit Třinec, tedy zkušený soupeř. „Bude to zase úporná a dlouhá série. Mají zkušenosti z předchozích let, my jsme v tomhle nováčci. Budeme se vlastně finále učit za pochodu, já ale věřím naší touze a chtíči. Vydáme ze sebe maximum,“ slibuje ostřílený útočník se sedmi starty v NHL. Podobně zkušené forvardy má však i soupeř. „Mají hodně střelců, daří se Martinu Růžičkovi, Marku Daňovi… Je to dobře poskládaný tým, hrají spolu spoustu let,“ objasňuje úspěch soupeře.

Hradecká sedmdesátka je taky známá pro popichování se soupeři. „Na nikoho ze Třineckých se takhle nepřipravuju, to vždy vyplyne ze hry. Když se hraje hodně zápasů, tak se nějaké konflikty vždycky najdou.“ O tom, že je finále pro hradecké fanoušky událostí, svědčí i velmi rychlé vyprodání ČPP Arény. „Chtěl bych si znova prožít takovou euforii, jako když jsme hráli finále Ligy mistrů. A myslím, že toto finále ji ještě předčí. Jde vidět, že tím lidé v Hradci žijí, zastavují nás na ulici a ptají se nás, vyprodávají zápasy. Neskutečně se těším,“ uzavírá Radek Smoleňák

LiborHudáček
Slovenský útočník v barvách Ocelářů předvádí obrovskou šikovnost a v sérii se Spartou se blýskl kličkou mezi nohama. Za zákrok na Lukáše Sedláka v sedmém semifnále však dostal trest na tři zápasy a bude tak Třinci chybět.

Třinec ve finále popáté v řadě

Ačkoli se Oceláři letos v play-off opět probojovali až do finále, v základní části nezářili jako v předchozích letech a kvůli kolísavé formě se umístili až na šesté příčce. Poprvé od sezony 2015/16 tak Slezané do čtvrtfinále nepostoupili přímo. Ani Litvínov v předkole (3:0 na zápasy pro Třinec), Sparta ve čtvrtfinále (4:2 pro Třinec) a vítěz základní části z Pardubic v semifinále (4:3 pro Třinec) však Draky nedokázali setnout a proti Lvům se tak budou ucházet o čtvrtý titul v řadě. Od tohoto zvířecího souboje můžeme očekávat vyrovnané zápasy, o čemž svědčí i vzájemná bilance, a to jak letošní (2 výhry Hradce, 2 Třince), tak celková (23 výher Hradce, 23 Třince.)

Famózní formu má zkušený Ondřej Kacetl, který jako by se každé play-off proměnil v neprůstřelné zdivo a dostává tak přednost před Markem Mazancem. S úspěšností lehce nad 95 % a průměrem 1,5 branky na zápas je druhým nejlepším gólmanem této vyřazovací části. Skvěle hraje Třinec také přesilovky, 22,6% úspěšnost je bezkonkurečně nejlepší ze všech semifinalistů. Oslabení mají Slezané s 82 % úspěšnosti druhé nejhorší, mají však blíž k horním dvěma týmům, než k poslednímu Hradci.

Tabulka kanadského bodování vyřazovací části je ale Třineckými doslova okupována, na prvních sedmi příčkách se nachází hned šest draků. Nejvíce bodů má 37letý fantom Martin Růžička, který se zatím zastavil na čísle 16 (8+8). V závěsu je pak Tomáš Marcinko který má 13 bodů za 5 gólů a 8 asistencí a kraluje také na vhazování (157 vyhraných buly). Nejproduktivnějším obráncem play-off je Jakub Jeřábek, který sedmkrát na branku nahrál a tři sám vstřelil a zároveň je i nejvytěžovanějším hráčem týmu, trenéři ho v nadstavbové části poslali do hry na 376 minut a 42 sekund.

Sestavy z minulého utkání

Machovský – Gaspar, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík – Zachar, Miškář, Eberle – Perret, Lalancette, Jergl – Okuliar, Klíma, Werek – R. Pavlík, Pilař, Smoleňák – Chalupa

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou beznadějně vyprodané! Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Parkoviště před Hotelem Stadion bude pro veřejnost uzavřeno, parkování v parkovacím domě RegioCentrum v omezeném režimu – respektujte prosím místní dopravní značení. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit. Zpoplatněné parkování je možné v parkovacím domě Jana Gayera, případně v okolí ČPP Arény v ulicích Orlické nábřeží, Hradební, Jana Koziny a dalších.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 13:00 domácího hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!
  • Čestné buly: Před úvodem duelu proběhne čestné vhazování, které společně vhodí primátorka Města Hradec Králové paní Pavlína Springerová, hejtman Královéhradeckého kraje pan Martin Červíček a prezident klubu Mountfield HK pan Miroslav Schön.
  • Losování o dovolenou: Také během finále budete mít možnost vyhrát poukaz na dovolenou dle vlastního výběru u moře v hodnotě 30 000 Kč! Ze všech přítomných fanouškům bude vylosován jeden šťastlivec. Více informací naleznete v tomto článku.
  • Generali Šťastný puk: Generali Česká pojišťovna opět pořádá soutěž, do které se zapojí až 500 fanoušků najednou. Na ty čekají lákavé hokejové ceny + bonus při trefě celého puku do středu. A jak to bude vypadat? Na začátku druhé přestávky odstartuje rozhazování puků se samolepkou. Ten, kdo ho chytí, odtrhne samolepku s číslem a schová si pro kontrolu při eventuální výhře. Po pokynu moderátora budou mít fanoušci 30 sekund ta to, aby hodili kotouč co nejblíže ke středu hřiště. Autoři tří nejlepších tref si můžou vyzvednout některou z výher.
  • Krasobruslařská vložka: O první přestávce vyjede na led krasobruslařka Tereza Vorlíčková, a to za Bruslařský klub Hradec Králové. Letošní Mistryně ČR v tanečních párech s Markem Černohousem v kategorii Basic novice. V sólo jízdě skončila 12. na zimní Olympiádě dětí a mládeže a 14. na MČR v kategorii žačky mladší.
  • Dražba puku: Originální první puk, se kterým bude odstartováno historické finále, bude během prvního přerušení ve hře vyměněn a získá ho jeden z návštěvníků zápasu! Jak? Skrz SMS aukci, přesné informace se dozvíte přímo na stadionu během zápasu. A po jeho konci si tuhle cennou relikvii odnesete domů.
 

Postřehy z Twitteru