Ohlasy k zápasu
út 12.1.2021 | Adam Kodet

Rozhodly přesilovky, ví Jakub Lev. Mrzí ho prázdné tribuny

Hradec vyhrál v Plzni za tři body po více než šesti letech a po dvou nezdarech na Spartě přidal velmi cennou výhru na západě Čech. Navíc letos úplně poprvé bodoval proti týmu z elitní čtyřky tabulky a hned naplno. Asistencí na přesilovkový gól Jérémie Blaina se na triumfu podílel i Jakub Lev, který potvrzuje bodově plodný prosinec a nadále patří k nejproduktivnějším hráčům Mountfieldu.

Jakube, rychlé dva góly, pohodlné vítězství, asi ideální venkovní zápas, že?
Jsme spokojení, tři body z Plzně se počítají, málokdo si je odsud odváží. A to i když má Plzeň marodku a musí za ně hrát mladí kluci z juniorky. Na druhou stranu je to pro ně velká škola. I u nás byli naposledy v takhle okleštěné sestavě a vycvičili nás, takže jsme rádi, že jsme jim to mohli vrátit.

V čem byly tedy oba zápasy rozdílné? Doma jste v prosinci prohráli 1:5.
V tom zápase byla Plzeň ve všem lepší. Byla rychlejší, líp bruslila a beci hodně podporovali útok. Tentokrát jsme chtěli hlavně eliminovat jejich přečíslení, protože jsme věděli, že je budou podporovat beci. My jsme se dobře zatahovali do obrany, využili jsme přesilovky, což rozhodlo.

Hradec dal podvacáté první gól, navíc posedmé v prvních pěti minutách. To už není náhoda, soustředíte se na to nějak?
Speciálně se na to nezaměřujeme, ale chceme zkrátka dobře vstoupit do každého zápasu. Když dáte vedoucí gól, hraje se líp, než když je to po deseti minutách 0:2. Soustředíme se tedy obecně na dobré vstupy.

V závěrečných minutách jste po krásném sólu a obehrání dvou hráčů byl sám před brankářem. Co chybělo k pátému gólu?
Dostal jsem se už hodně blízko, chtěl jsem to bekhendem přehodit přes gólmanovu hokejku mezi nohy, ale to se mi nepovedlo. Kdybych byl ještě o metr dál, tak bych šel do forhendu a snažil bych se to dávat nahoru. Ale tady už jsem byl moc blízko, tak jsem se to snažil jen dloubnout mezi nohy.

„Mně osobně se hraje mnohem líp, když to lidi pořádně vyhecují. Teď je to všechno takové polovičaté.“

#30 Jakub Lev (o zápasech bez diváků)

Hradec vyhrál v Plzni za tři body poprvé od prosince 2014. Čím je LOGSPEED CZ Aréna pro soupeře specifická?
Specifická je hlavně s diváky. Když nejsou diváci, nuluje se ta výhoda tlaku na hostující tým a na rozhodčí. Když je stadion prázdný, výhoda domácího prostředí je o hodně menší.

Není to někdy pro soupeře lepší? Plzeňští fanoušci dokáží vytvořit někdy až nepřátelskou atmosféru.
Abych řekl pravdu, já se do Plzně jako soupeř vždycky těším. Mně osobně se hraje mnohem líp, když to lidi pořádně vyhecují. Lidi sportu dodávají vášeň, hrajeme to hlavně pro ně, aby je to bavilo. Líbí se mi, když nám někdo zatleská nebo naopak když na nás někdo zakřičí, proto to hrajeme. Momentálně je to všechno takové polovičaté.

Na kontě máte po polovině sezóny téměř stejně kanadských bodů jako v celém minulém ročníku. Existuje konkrétní důvod, proč se vám letos daří lépe?
Minulá sezóna pro mě nebyla povedená. Vím o tom a po sezóně jsem sám na sebe byl hodně naštvaný. Snažil jsem se v létě dobře potrénovat a dostat se do toho. Bohužel tam byly postupně nějaké pauzy, nedohraná sezóna, letos přerušená liga. Jsem rád, že jsem se do toho konečně dostal a můžu týmu pomáhat bodově. To ode mě vedení i trenéři chtějí a chci to i já sám od sebe.

V prosinci jste byl nejproduktivnější hráč, i tak jste často začínal ve čtvrté formaci. Není na čase se posunout v sestavě výš?
Já to takhle nechci hodnotit. Pro tým musím odevzdat maximum, ať hraju v první nebo ve čtvrté lajně. Hraju vždycky jak pro tým, tak i o svoje jméno do dalších let. Nedělám v tom tedy rozdíly.

Po prvním skalpu týmu z první čtyřky vás čeká ve čtvrtek hned další elitní tým, Třinec. Nechtělo by to konečně zase načnout nějakou vítěznou šňůru?
Vítěznou sérii chceme rozjíždět celou sezónu. Bohužel jsme ji měli jen na začátku, pak nám to zastavili. Zatím střídáme výhry s prohrami, nebo víc výher po sobě s pár prohrami za sebou. Ale věříme, že se nám nějaká vítězná série ještě povede.