Aktuální zprávy z klubu
ne 18.7.2021 | Daniel Krátký

Cizinci v Hradci #4: Jak klub hledal posily na Severu či v Pobaltí

V extraligovém Hradci Králové měli své zastoupení kromě hokejistů z Finska, Slovenska nebo zámoří, které jsme představili v předchozích dílech, také hráči z Lotyšska, Švédska nebo Slovinska. V současném kádru navíc nalezneme i jednoho hráče pocházejícího z Francie, Jordanna Perreta. A jak pokračovaly kariéry jeho předchůdců ve východočeské metropoli?

V sezóně 2016/17 posílil hradeckou soupisku lotyšský forvard Andris Džerinš z Dinama Riga. Šikovný blonďák pod Bílou věží zaujal a dlouhou dobu zastával i pozici v elitní formaci. V kádru strávil dva úspěšné roky a nejeden fanoušek Mountfieldu vzpomene na jeho gól z nájezdů po otočce a pohotové střele bekhendem mezi nohy proti Kometě Brno. A jelikož se první lotyšský hokejista osvědčil, tak se sportovní úsek rozhodl pro angažování dalších hráčů z této pobaltské země.

Věděli jste, že...

Všichni tři Lotyši, kteří naskočili za Hradec, se letos zúčastnili MS v Rize?

Jak Andris Džerinš, tak Oskars Cibulskis byli u premiérové výhry Lotyšska nad Kanadou. Maris Bičevskis byl v tomto duelu mimo sestavu.

Na dlouhé tři sezóny se následně totiž v Hradci Králové usadil další lotyšský reprezentant Oskars Cibulskis. Poctivý zadák se ve své úvodní sezóně předvedl i dobrou střeleckou formou, nasázel hned sedm branek. Poté jeho gólový příděl ubýval, ale i tak odváděl urostlý obránce dobré služby. Nakonec však po sezóně 2019/20 nedostal nabídku na prodloužení kontraktu, a tak zamířil do Litvínova. Odkud se nyní vrací zpět do Rigy, kde si po letech zahraje KHL.

Třetím do lotyšské party byl Maris Bičevskis. Forvard hlavně s defenzivními schopnostmi se stal součástí hradeckých oslabení v sezóně 2018/19. V následujícím ročníku v tomto směru pokračoval, ale nakonec své místo mezi útočníky ztratil a putoval na hostování do Mladé Boleslavi. Ve městě automobilů se Bičevskis usadil a nyní ho tam čeká další ročník, ve kterém bude s Bruslaři opět útočit na nejvyšší příčky.

Oskars Cibulskis a Andris Džerinš | foto: Stanislav Souček

Svého zástupce v kádru měli i Slovinci. Blaž Gregorc zvládl přechod do dospělého hokeje díky angažmá ve Švédsku a poté ho získaly Pardubice, za které dnes dvojnásobný účastník olympijských her odehrál tři sezóny. Poté se přesunul k rivalovi do Hradce Králové, kde zažil dost možná nejlepší léta své kariéry. Díky své dobré střele navíc získal pozici i v přesilovkách a vůbec celkově se mu dařilo. Po dvou dvacetibodových sezónách se rodák z Jesenice přesunul do Sparty a posléze Vítkovic. Nyní ho čeká druhá sezóna v ICEHL, tedy bývalé EBEL, kde bude tentokráte hájit barvy Lince.

V kádru Mountfieldu se dlouhá léta neobjevovali žádní Švédové. Změna nastala až v sezóně 2019/20. Pouhé tři extraligové zápasy si za Hradec Králové střihl zadák Philip Bo Samuelsson, syn Ulfa Samuelssona, švédské hokejové legendy. Nejvýraznějším momentem dnes devětadvacetiletého obránce byla rozhodně branka v zápase Ligy mistrů proti Frölundě. Nyní Samuelssona čeká třetí rok ve Švédsku, kde působí v IK Oskarshamn. V nové sezóně třeba i s Hynkem Zohornou jakožto spoluhráčem v mužstvu.

Druhým švédským hokejistou v kádru Lvů byl Oscar Daniel Eklund. Ten pod Bílou věž zamířil v rámci trejdu za Mateje Pauloviče během předloňské sezóny. A neztratil se. V 17 zápasech základní části nasbíral jako obránce slušných 8 bodů (2+6). Po sezóně se vrátil zpět do země Tří korunek. Oženil se, a také změnil jméno na Oscar von Sivers. V Södertälje SK zároveň zastával roli kapitána, nyní čeká dvaatřicetiletého hráče druhý rok v tomto švédském týmu z druhé nejvyšší soutěže.

Oscar Eklund | foto: Stanislav Souček

V současném týmu figuruje také jméno Jordanna Perreta, který do Hradce Králové zamířil rovněž z Pardubic. Po dvou úspěšných letech navíc pod Bílou věží prodloužil smlouvu o další dva roky, a tak tento rychlík z francouzského městečka Saint-Martin-d´Hères pokračuje na východě Čech. A navíc stále může komunikovat i v rodném jazyce. Francouzsky totiž jako rodáci z Québecu umí i nové posila Christophe Lalancette nebo Jérémie Blain.

Co vás čeká v seriálu "Cizinci v Hradci":