Ohlasy k zápasu
so 9.3.2024 | Tomáš Kalas

Kluci hráli skvěle jak do útoku, tak do obrany, chválí tým Lukáš Pařík

Mise splněna. Předkolo hradečtí hokejisté vyřídili v nejkratší možné době. Třetí utkání na vítkovickém ledě vyhráli 3:1. Brankář Lukáš Pařík přitom nebyl daleko od vychytání druhé nuly za sebou, to mu ale pokazil dvě a čtvrt minuty před koncem Petr Fridrich. „Mrzí mě to z toho důvodu, že bych si rád připsal další čisté konto, nemrzí z toho důvodu, že nemusím nic platit do kasy,“ rozesměje se hned po utkání.

Ani v závěrečném duelu série se obraz hry příliš neměnil. Lvi měli po většinu šedesáti minut herní převahu a už ve čtvrté minutě šli do vedení povedenou střelou Freibergse. Vítkovičtí se do tempa dostávali pozvolna, největší šanci první třetiny měl Patrik Zdráhal, jenž se zjevil sám před Paříkem. „Je to částečně i moje chyba, že jsem klukům nekřikl,“ připouští Pařík. „Patrik tam vypadl z ničeho nic, byl sám před brankou, jsem rád, že jsem tu situaci ale zákrokem uhasil a pokračovali jsme dál,“ ohlíží se za důležitým momentem duelu.

Hradec měl utkání víceméně pod kontrolou a ve třetí třetině potenciální vítkovický tlak otupil Matěj Prčík, který mimo hru sekl Eberleho mezi nohy a dostal trest do konce utkání. Právě v pětiminutové přesilovce ale pod hradeckým kotlem mladý brankář připravil drobné leknutí, když zdánlivě snadný puk nezahrál zcela stoprocentně a v jednu chvíli to vypadalo, že se stočí do vlastní branky. „Jak se puk točil, tak mi to odskočilo od hokejky. Ale jak se točil, tak jsem byl celkem v klidu, protože směřoval mimo tyčku,“ popisuje gólman se zkušenostmi ze zámoří celou situaci.

Stejně jako u diváků, i na střídačce to vyvolalo lehkou paniku, což však hradecký gólman v dalším přerušení vysvětloval. „Trenérovi asi muselo vyskočit srdce z hrudníku, ale říkal jsem mu, že jsem byl v klidu, věděl jsem, že mi to takhle do vnější strany odskočí,“ pokračuje Pařík. Ten byl vidět i při vítkovické power-play v poslední minutě, kdy se pokoušel vyhodit puk přes celé kluziště, trefil však domácího útočníka a musel se mít na pozoru při jeho střele. „Bylo to zbytečné, v těchto situacích to musím podržet a neriskovat. Mohli jsme z toho dostat branku, příště si to musím podržet, ať je z toho raději buly,“ sype si popel na hlavu.

„Bylo to zbytečné, v těchto situacích to musím podržet a neriskovat.“

#1 Lukáš Pařík (o neúspěšném pokusu skórovat přes celé hřiště)

Při své první extraligové play off sérii ale jinak odvedl odchovanec pražských Letňan skvělou práci. „Bylo to moje první extraligové play-off. První zápas byla trochu nervozita, pak jsem se do toho ale dostal a připravoval jsem se na další jako na každý jiný,“ popisuje, jak se při své premiéře cítil. „Kluci hráli skvěle jak do útoku, tak do obrany. I když mi tam pár puků vypadlo, tak mi obránci pomohli tím, že jej odpálili do bezpečí,“ děkuje zároveň spoluhráčům. Východočeši v téhle sérii navíc nedostali gól při hře pět na pět!

Pro Paříka bylo navíc předkolo o to těžší, že nebyl v takové permanenci jako jeho protějšek. „Je to určitě těžší, než když měl na druhé straně Lukáš Klimeš spoustu zákroků. Pak je v tom utkání daleko víc, minulé utkání jsem třeba celou druhou třetinu prakticky jenom stál, následně chytal asi 17 střel. Ale není to zase nic, na co bych nebyl mentálně připravený,“ hlásí bývalý mládežnický reprezentant.

Pařík tak zažívá skvělý závěr sezony, svými výkony si jasně řekl o post jedničky a možnost odchytat vyřazovací fázi. „Dostal jsem šanci a důvěru od trenérů. Hned v prvním zápase po příchodu se mi povedlo vychytat čisté konto, tím jsem si částečně tu důvěru získal. Snažil jsem se každý duel chytat naplno, abych nikoho nezklamal,“ prozrazuje nastavení, se kterým k angažmá přistupoval. Nejen díky jeho výkonům se tak mohou Lvi těšit na čtvrtfinále, ačkoliv jméno soupeře ještě neznají. „Soupeř jako soupeř. Ať je to kdokoliv z první čtyřky, nemůžeme nikoho podcenit. Za postup do dalšího kola jsme rádi, ale už teď začíná příprava na další,“ uzavírá sympatický gólman.