Ohlasy k zápasu
st 12.2.2020 | Anna Marie Kokrhounová, Jan Vavřina | Foto: Juliana Zash / HC Sparta Praha

Dvougólový Kevin Klíma: Podobný zápas? Naposled v juniorce

Po reprezentační přestávce a finále CHL se Hradec vrátil zpět na extraligová kluziště. Proti Spartě sice Východočeši půlku zápasu prohrávali, následně se však o slovo přihlásil Kevin Klíma a díky svým rychlým nohám se podepsal na všech hradeckých gólech večera – dva sám vsítil, na jeden nahrával. Pro mladého útočníka byl zápas v O2 areně navíc speciální v tom, že až do října nastupoval právě v dresu Pražanů. Proti svému bývalému zaměstnavateli se tak předvedl přímo parádně.

Návrat do extraligového kolotoče se Hradci povedl náramně a z ledu silné Sparty si odvezl všechny tři body. Již od začátku ale musel dotahovat. „První třetina se nepovedla, ale potom se to rozjelo. Hráli jsme spolu jako tým a chodili jsme do toho agresivně. Nejdřív jsme ztráceli puky na modrý a dělali hovadiny, tak jsme pak museli forčekovat a hrát rychle, jak to umíme,“ říká Kevin Klíma, který v zápase zapsal tři body.

Dlouho se Lvům vyrovnat nedařilo, v 30. minutě ale skóre otevřel právě mladý forvard. „Luky (Štěpán Lukeš) mi nahrál puk do rohu a já viděl, že jejich útočník byl trochu za mnou. Tak jsem do toho kopnul, měl prostor i rychlost a zkusil jsem to. Ten gól nás trochu povzbudil, dostal zpátky do zápasu a potom jsme hráli tak, jak jsme museli,“ popisuje první gólovou radost útočník Východočechů.

Rodák z Tampy se prosadil až ve třetí přesilové hře utkání. Mountfieldu se početní výhody zpočátku nedařily a promarnil dokonce dlouhý pětiminutový trest Jiřího Smejkala. „Přesilovky musíme určitě zlepšit,“ ví hráč s číslem 34 na zádech, který si připsal i trefu v rovnocenném počtu. A jak se zrodil tento gól? „Jerglis (Aleš Jergl) mi puk dobře nahrál, já jsem měl rychlost ve středu, takže jsem to naštěstí projel,“ zůstává skromný hradecký rychlík. Vzpomíná si, kdy se mu naposledy zápas takhle povedl? „Možná v juniorce, ale takhle ne,“ přiznává hradecký forvard.

„Máme radost, musíme se teď ale soustředit na další zápasy.“

34 Kevin Klíma (o závěru sezóny)

Klíčovou postavou zápasu proti Spartě byl i brankář Štěpán Lukeš, který si připsal třicet úspěšných zákroků. „Je skvělý. Sparta měla dobrý šance a on nás podržel ve hře,“ chválí svého spoluhráče útočník s americkým i českým občanstvím. Sám svému gólmanovi v klíčové situaci pomohl a svým zásahem zabránil jistému gólu Pražanů. „Tam jsem měl štěstí. Odrazilo se to Lukymu od nohy, šlo to zpátky a já tam dal jenom hokejku,“ říká dvaadvacetiletý člen ofenzívy Mountfieldu.

Vidět byl Kevin Klíma i v brankovišti domácího celku, kde se v závěru druhé třetiny srazil s Matějem Machovským, který musel následně ze zápasu odstoupit. „Já jsem to na kostce znovu neviděl. Cítil jsem, jak mě někdo strčil. Ale je jasný, že jsem to nechtěl. Nikdy bych to neudělal naschvál, s Machym se kamarádím,“ lituje nešťastného momentu rychlonohý útočník.

Mladý forvard se přesunul do Hradce právě z pražské Sparty. Byla pro něj tak výhra o to sladší? „Je to dobrý pocit, ale můj tým je teď Hradec,“ říká hradecká čtyřiatřicítka s tím, že s bývalými spoluhráči žádné hecování před utkáním neproběhlo „S Kubou Sedláčkem se pořád kamarádím. Před zápasem si nepíšeme, ale sejdeme se vždycky po zápase,“ vysvětluje. A jak vidí středeční výhru u hradeckého pohledu? „Máme radost, ale musíme se teď soustředit na další zápasy. Je konec sezóny, body jsou důležitý, tak to musíme uhrát,“ dodává.