Preview k zápasu
st 5.4.2023 | Petr Koval, Lukáš Foff

Bitva o druhý bod! Musíme bojovat, nabádá Radovan Pavlík

V prvním semifinálovém klání střelcům na gól nestačilo osmdesát minut hry, ani 85 střel. Pak ale Lvi překonali historický milník, když jako první tým v play-off proměnili čtyři nájezdy ze čtyř. I díky šestatřiceti zákroky a dvěma chyceným nájezdům Matěje Machovského tak zapsali první důležitou výhru v semifinále. Boj ale pokračuje již ve středu! Zapíše Mountfield druhé vítězství na ledě Ridery? Startujeme v 17:30.

„Byly tam situace, kdy se to od betonu odrazilo před bránu, jenže my jsme v předbrankovém prostoru neměli druhého hráče.“

#98 Radovan Pavlík (o tlaku do brány)

Čtyři dvacetiminutovky! Přesně tak dlouho diváci v Ostravar aréně neviděli gól. V nájezdech ale ukázala svoji šikovnost čtveřice Lvů a pečetila historicky první semifinálový bod pro Hradec. „Jsme nesmírně šťastní, že jsme to v nájezdech zvládli. Kluci udělali všechny nájezdy bravurně. Jsme rádi, že to tam napadalo. Určitě se nám bude regenerovat mnohem lépe,“ neskrývá radost hradecký útočník.

Teprve potřetí v historii extraligy dokázal hostující celek zvítězit, když v základní hrací době nepadl gól. Před šesti lety u toho byl opět Mountfield i s Radovanem Pavlíkem v sestavě. „Na ten zápas si vzpomínám. To byla neskutečná euforie. Vítezství 1:0 po nájezdech, zvládli jsme to. Ale to už je historie. Můžeme na to zavzpomínat někdy později,“ vrací se s úsměvem k utkání s brněnskou Kometou.

V úterním klání Východočechům pomohl i smolný okamžik Jakuba Kotaly, jemuž v úvodním nájezdu ujel kotouč. „Myslím si, že to spíš mohlo pomoci Machymu. Tím, že první nájezd zvládl a my jsme dali. Říkali jsme si, že chceme rozhodnout dřív než v nájezdech, protože tam je to loterie. Oba týmy se v rozstřelu dost prosazovaly. My jsme zaplaťpánbůh šťastnější,“ přibližuje.

Svěřenci Tomáše Martince zasypali Aleše Stezku devětačtyřiceti střelami, ani jedna však za jeho zády neskončila. „Byly tam situace, kdy se to od jeho betonu odrazilo před bránu, jenže my jsme v předbrankovém prostoru neměli druhého hráče. Možná kdyby tam někdo stál, tak tam něco z dorážky padne. Musíme se tlačit do brány a udělat mu větší chaos v brankovišti, aby neměl klid na chytání,“ popisuje možnou cestu, jak vyzrát na reprezentačního brankáře.

„Určitě se to chce tlačit víc do brány. Naštěstí jsme nedostali gól. Ale za mě Vítkovice v zápase taky neměly skoro nic. My jsme rádi, že jsme to urvali. Ve středu je nový den, nový zápas. Musíme plnit, co jsme si řekli, a vyhrát už v základní hrací době,“ dodává hráč, jenž v prvním semifinálovém duelu odehrál necelých osmnáct minut.

Mountfield to má proti týmu Miloše Holaně v osobních soubojích velmi těžké. Jeho celek totiž disponuje průměrnou výškou přes 185 centimetrů a necelých 90 kilogramů. „Je to play-off. Víme, že mají velký chlapy. My máme výškový průměr menší, ale na to se nesmíme vymlouvat. Musíme bojovat a vyvarovat se hry u mantinelu. Když si to nahodíme, chceme co nejrychleji od hrazení,“ říká o výškové převaze soupeře.

Série pokračuje už ve středu druhým venkovním duelem. Do něj budou Lvi vstupovat s průběžným vedením 1:0 na zápasy. „Vůbec nic to neznamená. Je to první utkání. Pokud chceme postoupit, musíme vyhrát čtyřikrát. Je úplně jedno, jak nebo kdy. Je super, že jsme udělali první krůček, ale nesmíme spoléhat na to, že to půjde samo,“ uzavírá Radovan Pavlík.

Sestavy z minulého utkání