Preview k zápasu
po 9.1.2023 | Redakce

Bitva tabulkových sousedů. Lvi přivítají konkurenční Liberec

Liberec 54 bodů, 7. místo. Hradec Králové 50 bodů, 8. místo. Ovšem zápas k dobru. Takhle vypadá střed extraligové tabulky. Úterní dohrávka 27. kola nabídne právě souboj dvou týmů, jejichž forma v prosinci a lednu letí vzhůru – v těchto měsících nebodovali pouze dvakrát. Je tak jasné, že i tento souboj s Bílými Tygry bude na ostří nože. Stejně jako všechny předchozí. Utkání startuje v úterý v 18:00.

„Bude to klasicky vyhrocený zápas a budou rozhodovat maličkosti.“

#62 Radek Pilař (o úterním duelu s Libercem)

Hradeckým hokejistům se v nedělním zápase podařilo poprvé v letošní sezoně vstřelit Olomouci branku. Čekání bylo dlouhé, trvalo to přesně 133 minut a 23 vteřin. Věděli svěřenci Tomáše Martince o této informaci? „Před zápasem jsme si říkali, že jsme jim letos ještě gól nedali, že to musíme napravit a cpát se do brány. Myslím si, že se nám povedly přesilovky, ve kterých nám napadalo spoustu gólů,“ komentuje Radek Pilař.

Mountfield si díky početním výhodám vytvořil dvoubrankový náskok, který však Kohouti dokázali smazat. „Byly tam nějaké individuální chyby. Když to bylo 3:1, říkal jsem si, že už to budeme jenom kontrolovat. Nakonec z toho bylo 3:3, pak 4:4,“ přemýšlí nad důvody ztraceného vedení hradecký univerzál. V prodloužení trenéři již podruhé v sezoně odvolali brankáře. Tento tah vedl opět k vítězství, tentokrát 5:4. „Vzhledem k tomu, že to letos nebylo poprvé a už jsme to jednou zkoušeli, tak kluci věděli, co mají na ledě dělat. Vytěžili z toho nejdřív přesilovku a pak vítězný gól,“ říká hráč s číslem 62.

Východočeši měli v posledních dnech nabitý program, který pokračuje i nadále. „V lednu je spousta zápasů, jde to rychle za sebou. Chce to dobře regenerovat a kvalitně jíst, abychom byli připraveni na každý zápas, protože každý bod je teďka důležitý. Musíme jich sbírat co nejvíc,“ je si vědom rodák z Jičína. Obden přivítají Lvi v ČPP Aréně Liberec, který je v tabulce o jednu příčku výš. „Liberci se docela daří stejně jako nám, takže to bude vyrovnané a těžké utkání. Bude to klasicky vyhrocený zápas a budou rozhodovat maličkosti,“ pokračuje. Čtyři z pěti posledních duelů Mountfieldu skončily v prodloužení. Bude se nastavovat i tentokrát? „Snad tuto tradici utneme, vyhrajeme v šedesáti minutách a tři body zůstanou doma,“ přeje si na závěr „Pilka“.

RichardNedomlel
Urostlý zadák prožívá po čtyřech letech nový impulz, když vyměnil hradecký dres za liberecký. V novém působišti naskočil do 18 utkání s bilancí 1+2 a -3 v hodnocení +/-. Na ledě tráví průměrně 18:15.

Liberec: třetí nejofenzivnější tým extraligy

Těžko by si někdo před sezonou myslel, že první tříbodový zisk Liberce se bude datovat až do začátku října. Severočeši totiž ve všech předešlých případech bojovali o body až v nájezdech či prodloužení. Jednu chvíli se navíc Tygrům příliš nedařilo, v druhé polovině října totiž nevyhráli šest utkání v řadě a byl z toho postupný propad tabulkou. Z posledních deseti utkání mají ale Liberečtí 19 bodů a jsou jenom čtyři body od čtvrté Olomouce.

Modrobílí jsou zároveň se 105 vstřelenými góly třetí nejofenzivnější tým soutěže a průměrně vstřelí tři branky na zápas. Na druhou stranu mají oproti Hradci horší obranu, neboť inkasovali o čtyři zásahy více. Lepší produktivitu by si svěřenci trenéra Augusty určitě přáli i v rámci přesilových her, neboť jsou v této statistice až devátí. Většímu počtu využití početních výhod tak nepomáhá ani pozice nejčastěji střílejícího týmu v těchto situacích. Zatímco v předchozích letech byli Severočeši obvykle na dostřel nejtrestanějším týmům extraligy, letos je situace jiná. Pouhých 308 trestných minut je třetí nejmenší počet, Lvi mají přesně o 70 trestných minut více.

Týmovou produktivitu táhne hned několik hráčů, přičemž jak Adam Najman, tak Oscar Flynn prožívají dost možná nejlepší období kariéry. Najman je s bilancí 9+16 nejproduktivnější hráč, Flynn je s 13 brankami nejlepší střelec. Nadmíru se daří i Uvisu Janisi Balinskisovi, jenž už po 33 zápasech dorovnal svoje extraligové maximum z Litvínova, které činí 9 branek a 14 asistencí. Silnou devízou Tygrů jsou i vhazování, což je parketa především pro Tomáše Filippiho, který jich letos vyhrál celkem 417. Lépe už je na tom jenom kladenský Tomáš Plekanec. Brankoviště je tradičně výsadou Petra Kváči, jenž naskočil do drtivé většíny utkání. A v rámci extraligy je jeho procento úspěšnosti 92,26 osmý nejlepší počin.

Sestavy z minulého utkání

Růžička – McCormack, Jank, Blain, Kalina, F. Pavlík, Rosandič, Marcel – Lev, Cingel, Eberle – Pilař, Kevin Klíma, R. Pavlík – Jergl, Lalancette, Perret – Doležal, Štohanzl, Novák.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 12:00 hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!