Preview k zápasu
pá 18.3.2022 | Tomáš Kalas

Čtvrtfinále je tady! Hradec o víkendu rozehraje sérii s Boleslaví

Vrchol sezóny je za dveřmi! To, na co se všichni fanoušci těšili, začne na hradeckém ledě o víkendu, kdy se rozehraje čtvrtfinálová série Generali Česká play off Tipsport ELH mezi Mountfieldem HK a Mladou Boleslaví. Úvodní buly v sobotu je naplánováno na 19:00, v neděli se pak začne hrát o tři hodiny dříve, tj. v 16:00. Po dvou letech navíc mohou všichni diváci na hokej bez jakéhokoliv omezení, klub si navíc pro fanoušky připravil bohatý doprovodný program. Nenechte si vyvrcholení ročníku ujít – v sobotu večer na značkách!

„Musíme respektovat sílu soupeře. V základní části jsme ale ukázali, že se nemusíme bát vůbec nikoho.“

#70 Radek Smoleňák (o nadcházejícím čtvrtfinále)

Po vítězném zakončení základní části na domácím ledě měli hradečtí hokejisté vzhledem k přímému postupu do čtvrtfinále volno a mohli tak odpočinout, což kvituje i kapitán Radek Smoleňák. „Pauza byla dlouhá, ale přišla nám vhod, mohli jsme se dát zdravotně dokupy a potrénovat. Teď je ten správný čas na to, abychom zase začali hrát. Známe už i soupeře, takže se těšíme,“ říká královéhradecký lídr. Jak ale přiznává, času na sledování předkola v rámci pauzy moc neměl. „Myslel jsem, že se na nějaký hokej v televizi podívám, ale jak mám doma dvě děti, tak už na to nezbyl nějak čas,“ směje se. „Výsledky jsem ale sledoval, trochu jsem i čekal, že dostaneme Boleslav. Pro mě osobně to, že vyřadili Plzeň, žádné velké překvapení nebylo,“ dodává záhy.

Lvy tak čeká bruslařský klub, který si postup zajistil až v posledním možném duelu na ledě favorizované Plzně. „Mají výborného trenéra, jsou dobře vedení i v rámci managementu. Nic nevypouští, to je jejich hlavní přednost. Je to dobrý tým, loni se dostali do semifinále, což není úplně náhoda. Musíme respektovat sílu soupeře, na druhou stranu jsme v základní části ukázali, že se nemusíme bát vůbec nikoho,“ zdůrazňuje jedna z tváří hradeckého týmu. „Budeme to mít těžké jak my, tak oni. Vlítneme do toho a musíme se o to poprat. V tomhle je play off spravedlivé, kdo se o to popere více, tak postupuje,“ burcuje 35letý útočník se zkušenostmi ze zámoří.

Ze Smoleňákových slov se tak dá vyčíst, že to bude velká bitva. Zejména s Martinem Ševcem svedl hokejový cestovatel v letošním ročníku několik soubojů a potyček. „S Martinem se známe z Kladna, jsme kamarádi, známe se dlouho. Na ledě je to ale vždycky jiné, těch kluků je tam víc. Série může být dlouhá, všechno se může přiostřit, více se zatopí pod kotlem, určitě se na to těším,“ má jasno třetí nejproduktivnější hráč Mountfieldu. „Těším se hlavně na první zápasy doma, loni to čtvrtfinále bylo takové, jaké bylo. Doufám, že nás lidi poženou v maximálním počtu, a i v Boleslavi budeme mít spoustu našich fanoušků, kteří tu atmosféru dokážou vytvořit,“ dodává ještě směrem k divácké kulise čtvrtfinále Smoleňák.

MilošKelemen
Slovenský útočník zažívá nejlepší část sezóny. Držitel bronzu z poslední olympiády ve vyřazovacích bojích výrazně pookřál a s bilancí 5+0 je nejproduktivnějším hráčem týmu.

Vzestup Mladé Boleslavi a postup do čtvrtfinále

Přestože závěr základní části příliš optimismu u boleslavských fanoušků nevzbuzoval, nakonec mohou být nadmíru spokojeni. Z 11. místa po základní části totiž šli na Plzeň, která v závěru šedesátikolového maratonu ztratila společně s Pardubicemi přímé vstupenky do čtvrtfinále. Ze západu Čech si Středočeši přivezli nadějný stav 1:1, a když v divokém třetím duelu vyhráli 5:3, měli možnost ve čtvrtém duelu sérii ukončit. Avšak na stvrzení postupu si museli počkat až do Plzně, poslední zápas série dotlačili k výhře 3:2 a znovu ukončili Škodovce play off již v předkole.

Co si však tým z města automobilů ze základní části přenesl, to je nízké procento využití přesilových her. V první části sezóny byl po Zlínu a Kladnu nejhorším týmem, v předkole byl dokonce ze všech osmi týmů tím nejhorším s využitím necelých 14,3 %. A nedařilo se příliš ani v oslabení, z 20 situací, kdy bylo oproti soupeři méně hráčů na ledě, inkasovali rovnou pětkrát a společně s karlovarskou Energií jsou na tom procentuálně nejhůře. Jako celek se však Boleslav může opřít o velmi tvrdou a obětavou obranu, za pět duelů nasbírala 146 bodů do Radegast Indexu.

Výraznou postavou Boleslavi ve vyřazovacích bojích je útočník Miloš Kelemen. Ačkoliv se v základní části spíše hledal, série s Plzní mu neskutečně sedla, za pět zápasů nastřílel stejný počet branek, čímž srovnal gólový stav, na jakém zakončoval základní část! Dobrou formu si přenesl i Jakub Kotala, který s bilancí 2+1 taktéž výrazně pomohl zelenobílým postoupit do čtvrtfinále. V obraně tvrdí muziku především duo Martin Pláněk a Martin Ševc, přičemž první jmenovaný je velmi dobře známý fanouškům hradeckého hokeje. Dohromady během pěti duelů zblokovali 16 pokusů a do Radegast Indexu zapsali 27 bodů.

Doprovodný program k čtvrtfinále

Klub si připravil směrem do čtvrtfinále mnoho aktivit pro fanoušky. Jednou z nich je například losování o hodnotné ceny, mezi nimiž je například poukaz na zájezd dle vlastního výběru, domácí spotřebiče a mnoho dalšího od partnerů klubu. Každá vstupenka či permanentka je automaticky slosovatelná, více detailů se dočtete v tomto článku.

Kromě některé ze zmíněných cen a zážitku z hokeje si můžete odnést také další výhry. V sobotu navštíví utkání partner Tipsport extraligy i play off společnost Generali Česká pojišťovna, v neděli zase Pivo Radegast nebo Škoda Auto, soutěž si také připravil další partner klubu, Big Shock!. Těšit se tak můžete na další soutěže a aktivity, veškeré shrnutí směrem k programu se dočtete v tomto článku.

Oba duely navíc může navštívit plná kapacita haly, a to již bez nutnosti mít s sebou respirátor či předkládat test nebo potvrzení o očkování! Prodej vstupenek na první a druhý zápas čtvrtfinále probíhá on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách.

Sestavy z minulého utkání


F. Novotný – Nedomlel, Gaspar, Kalina, Pavlík, Šalda, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – Pilař, Cingel, Orsava – Miškář.

On-line prodej vstupenek na čtvrtfinále

1. a 2. čtvrtfinále: sobota 19. a neděle 20. března