Preview k zápasu
čt 13.1.2022 | Tomáš Kalas

Další atraktivní duel! Hradec bude cestovat do Prahy

Po velkolepém obratu proti Mladé Boleslavi se Hradec vyhoupl na první místo a po nahuštěném programu prvního lednového týdne mohl zrelaxovat. V pátek ho však čeká další náročný duel, a to na ledě Sparty. Tam již jednou v letošním ročníku vyhrál, a to 3:2 po nájezdech. Povede se Lvům napočtvrté porazit Spartu konečně za tři body? Duel začíná v O2 Aréně v 18:30.

„Hlavní je nechybovat, nefaulovat a být těm hráčům hodně natěsno.“

Ladislav Čihák (o duelu na Spartě)

Do utkání s Mladou Boleslaví vstupoval hradecký tým notně oslaben kvůli viróze, která se prohnala kabinou. Ušetřen nezůstal ani asistent trenéra Ladislav Čihák a na lavičce tak chyběl. „Koukal jsem na to z postele, s týmem jsem byl po telefonu v kontaktu,“ líčí způsob improvizace kouč, který přišel před současným ročníkem z Plzně. „Vždycky jsme se spojili o přestávce s Petrem Svobodou, co a jak. Člověk řekne klukům jeden dva poznatky a potom to už musí vyhodnotit trenéři na místě, toho času příliš není,“ přibližuje Čihák způsob netypického trénování z domova. „Stalo se mi to poprvé v trenérské kariéře, nikdy jsem na lavičce nechyběl. Úplně mě to semlelo a bylo to hodně nezvyklé. Až jsem si říkal, jak je možné, že jsou kluci na zimáku a já doma,“ směje se.

Jak je na tom však zdravotně tým? „Aktuálně je to už daleko lepší. Zasáhlo to hodně hráčů, někteří opravdu padli, a to i včetně mě. Někteří hráli se sebezapřením a klobouk dolů, jak jsme ten zápas proti Boleslavi zvládli. I za stavu 0:2, kdy to pro nás nebylo vůbec dobré, tým za to dokázal vzít, pomoct si přesilovkami a boleslavské ubránit. V té ořezané sestavě tu výhru pro diváky vybojovali,“ vyzdvihuje výkon mančaftu pravá ruka Tomáše Martince. „Pozitivní na tom je, že se mezi námi prohnala klasická chřipka, na kterou se už v dnešní době skoro zapomíná,“ dodává s úsměvem a oddechuje si, že nemusí jít Lvi do karantény.

Páteční duel bude pro Hradec velmi náročný, na ledě Sparty bude čelit nejlepšímu útoku extraligy. „Sparta je ofenzivně velmi silný tým, předvedli nám to i jednou doma, kdy jsme schytali osm branek. Ale dva zápasy jsme s nimi odehráli skvěle a odevzdáme maximum, aby se nám to povedlo. Je tam menší kluziště, bude to hodně o bruslení a soubojích,“ nastiňuje plán, se kterým Lvi vstoupí do arény. „Hlavní je nechybovat, nefaulovat a být těm hráčům hodně natěsno, aby neměli prostor. Když tohle budeme plnit, tak si myslím, že můžeme uhrát dobrý výsledek a určitě by to mohl být dobrý zápas,“ má jasno bývalý útočník o cestě, která může Hradec dovést ke třem bodům.

VladimírSobotka
Po jedenácti sezónách v NHL se vrátil zpět do Česka, avšak k úhlavnímu rivalovi Slavie, kde si udělal jméno. Ve Spartě se mu daří a drží si průměr okolo bodu na zápas.

Sparta putuje v sezóně z bláta do louže

Po loňském ročníku, kdy Sparta opanovala základní část a byla pasována jako favorit na titul, načež skončila bolestivě v semifinále, přišel v Holešovicích výrazný útlum. Pražanům se v letošním ročníku příliš nedaří. Hlavním důvodem, proč jsou sparťané na jejich poměry v tabulce nezvykle dole, je především negativní série táhnoucí se od půlky října do půlky listopadu. Z deseti odehraných duelů totiž tým trenéra Jandače devětkrát prohrál a za následek to mělo postupný sešup tabulkou až na hranici první desítky.

Ačkoliv se poté celek z hlavního města mírně zvedl (a porazil dvakrát během dvou týdnů Hradec), stále se nemůže odpíchnout do vyšších pater tabulky. Nadějně to vypadalo po Novém roce, Sparta doma nejprve suverénně smetla Boleslav sedmičkou, na což navázala dvoubodovou výhrou nad Kometou a třemi body z Ostravy, ale poslední duel zase její sebevědomí srazil. Motor ukázal, že na Pražany umí a vyhrál v O2 Areně 5:1.

Holešovický klub trápí hlavně obrana. 113 inkasovaných branek je třetí nejvyšší počet, přičemž hůře už jsou na tom jenom Zlín a Kladno. Spartě tak nestačí na dobré umístění v tabulce ani neskutečná útočná síla, 130 branek za 36 odehraných duelů značí impozantní průměr 3,61 gólu na zápas! Daří se především předsezónním posilám, Filip Chlapík sice po konci letošního ročníku odejde do Švýcarska, zatím však má bilanci 20+23, stejně jako lídr kanadského bodování, brněnský Peter Mueller. Pozadu nezůstává ani Erik Thorell, který nastřílel jenom o tři branky méně. S čím však Pražané nemohou být spokojeni, to je otázka brankoviště. Jak od Alexandra Saláka, tak od Matěje Machovského se čekalo více, čísla však u obou gólmanů nejsou v rámci ligy tak dobrá, jak by si v holešovických kancelářích zřejmě přáli.

Sestavy z minulého utkání


Salák (47. Machovský) – Pavelka, Polášek, Mikliš, Moravčík, Jandus, Tomáš Dvořák – Chlapík, Sobotka, Buchtele – Řepík, R. Horák, E. Thorell – Forman, Voženílek, Kaše – Dvořáček, Vitouch, Strnad – Konečný.