Preview k zápasu
čt 19.8.2021 | Petr Koval | Foto: iClinic Bratislava Capitals

Další souboj proti Capitals. Lvi vyzvou tým Petera Draisaitla

V pátek zavítá na led ČPP Arény další soupeř z mezinárodní soutěže ICEHL. Tentokráte jím bude slovenský tým iClinic Bratislava Capitals. Lvi tak odstartují druhou polovinu přípravných zápasů, na druhou stranu mužstvo z hlavního města Slovenska čeká teprve druhá předsezónní prověrka. Potvrdí Mountfield dobrou formu a zapíše si pátou výhru v řadě? Startuje se v 16:00!

„V přípravě se snažíme soustředit hlavně sami na sebe.“

Petr Svoboda (před utkáním s Bratislavou)

I tento týden musí hráči Mountfieldu skousnout náročný program. Ve středečním utkání zdolali na neutrální znojemské půdě Vídeň 4:2, když zvládli především třetí třetinu. V ní skórovali hned třikrát, z čehož padly dvě branky v přesilovce, další zase při signalizovaném vyloučení. Z toho má radost i hradecký trenér Petr Svoboda. „Chtěl bych vyzdvihnout, že nám fungují přesilovky a doufám, že nám takto půjdou i v sezóně. Ukazuje nám to, jak ta spojení v jednotlivých pětkách fungují. Začíná se nám krystalizovat sestava,“ pochvaluje si.

Lvům se v přípravě výsledkově daří. Vyhráli čtyři z posledních pěti utkání, i přes to jsou reakce trenérského štábu umírněné. „Výsledky bych hodil za hlavu, na ty zatím nekoukáme, ale ukazuje nám to, že klukům sedí tento styl,“ říká jedenačtyřicetiletý kouč. V dalším utkání čeká Mountfield Bratislava. „Zatím jsme o týmu žádné informace nezjišťovali, protože se v přípravě snažíme soustředit hlavně sami na sebe, abychom dokázali odstranit chyby, které děláme. Budeme se prezentovat jako doposud,“ dodává.

Příprava je každoročně velmi náročná a výjimkou není ani ta letošní. I proto se realizační tým snaží vyzkoušet co nejvíce hráčů. Právě v případech, kdy se hráči pohybují na hraně svých fyzických možností, totiž trenéři poznají rozdílové typy. „Samozřejmě to je pro ně velmi náročné. Když je člověk čerstvý, tak neudělá tolik chyb. Když se však únava kumuluje, ukáže se, jakou má hráč kvalitu. Myslím si, že poslední čtyři utkání bychom měli sehrát v sestavě, která by měla jít do ligy,“ uzavírá jeden z trenérů Mountfieldu HK před pátečním soubojem.

BrettCarson
Pětatřicetiletý bek se na začátku své profesionální kariéry snažil probojovat do NHL. V nejlepší soutěži světa stihl v dresu Caroliny a Calgary 90 utkání. Více startů nepřidal a rozhodl se zkusit štěstí v Evropě. Zahrál si SHL, EBEL, Liigu či slovenskou Extraligu. Nyní patří mezi nejzkušenější hráče Capitals.

Capitals v přípravě smázli Slovan

Po třech letech strávených ve druhé nejvyšší slovenské soutěži si Bratislava zahrála v ročníku 2020/21 ICEHL, dříve známou pod názvem EBEL. Premiérovou sezónu zakončila na 7. příčce po základní části. Play off pro ni ale brzy skončilo, když vypadla ve čtvrtfinále s Bolzanem. Nadstavbu, hranou mezi celky na 6. až 11. příčce, však zakončila ve svém prvním vystoupení jako nejlepší tým. Letos Bratislava odehrála dosud jen jediný duel, v němž si vedla na výbornou. V městském derby porazila Slovan 5:0.

Jak je v ICEHL zvykem, jména na soupiskách se velmi točí a ani tým Petera Draisaitla, jenž v Hradci Králové působil od léta 2013 do prosince 2015, není výjimkou. Exhradecký trenér se bude muset obejít například bez čtyř nejproduktivnějších hráčů uplynulého ročníku – lídra, jenž zvládl 46 bodů – Mitchella Hultze. Ten si zahraje za finské TPS Turku. Dále pak bez útočníků Miloše Bubely (Banská Bystrica) nebo Filipa Ahla (Znojmo). Spolehnout se trenérský štáb nebude moci ani na dva hráče se zkušenostmi z NHL – brankáře Jareda Coreaua (Linz) nebo Sergej Kosticyna (bez angažmá).

I přes odchody několika hráčů management Capitals nezahálel a na přestupovém trhu našel řadu zajímavých jmen. Brankářskou posilou je sedmadvacetiletý Connor LaCouvee z Tucson Roadrunners (AHL), bratislavskou masku nosí také Samuel Baroš, kterého před časem testoval právě Mountfield. Obranu vyztuží Slováci Erik Rajnoha, Oliver Fatul, Samuel Fereta, Vojtěch Zeleňák a trojice zadáků ze zámoří Tyler Nanne, Sam Jardine nebo Luc Snuggerud, jenž pomohl Kladnu zpět do Extraligy. I v ofenzívě bude nově působit řada hráčů z Ameriky – James Arniel, Marco Roy a forvard narozen v Izraeli David Levin. Z Evropanů pak například Slovák Dávid Bondra z Komety Brno, Švéd Tor Immo nebo Nor Thomas Valkvæ Olsen. Největší posilou je ale šestatřicetiletý Nikolaj Žerděv – účastník dvou světových šampionátů s více než 400 starty v NHL i KHL.

Pravidla vstupu na páteční zápas

Hradečtí příznivci s permanentkou ve verzi sezónní mají své místo na přípravné duely zajištěno. Jednotlivé vstupenky jsou v prodeji on-line a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. K dispozici budou pouze vstupenky na sezení, a to za jednotnou cenu 170 Kč.

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu. Mimo to je povinné v průběhu utkání sedět a mít po celou dobu zakryté dýchací cesty respirátorem třídy alespoň FFP2. Veškerá pravidla najdete v sekci Vstupenky.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK

Soupiska iClinic Bratislava Capitals


LaCouvee, Lietava, Baroš – Carson, Rajnoha, Snuggerud, Chovan, Fatul, Jardine, Fereta, Nanne, Zeleňák – Sádecký, Bondra, Buc, Levin, Hudec, Arniel, Roy, Mrázik, Žerděv, Faith, Olsen, Immo.