Preview k zápasu
st 13.1.2021 | Petr Šatalík

Další těžká váha. Pod Bílou věž zavítají Oceláři z Třince

Na parádní výsledek, ale zejména na skvělý výkon z plzeňského ledu budou chtít svěřenci Vladimíra Růžičky navázat v dalším nelehkém duelu, který sehrají ve čtvrtek od 17:00. Do cesty se jim postaví soupeř hodný respektu. Třinečtí Oceláři stále okupují třetí příčku extraligové tabulky a hokej hrát rozhodně umí, ačkoliv jejich forma v poslední době zdaleka není oslnivá. Hradečtí s nimi letos zatím nebodovali. Oba zápasy se Slezany prohráli v základní hrací době a mají tak soupeři co oplácet. Podaří se jim snížit nelichotivou bilanci?

„ I když se jim teď nedaří, tak to neznamená, že to pro nás bude snazší zápas, než kdyby byli na vítězné vlně.“

#10 Michael Gaspar (o přípravě na Oceláře)

Do povedeného utkání s Plzní naskočil jako sedmý bek také Michael Gaspar, který neskrýval spokojenost s výkonem celého mužstva. „Jeli jsme tam s tím, že se chceme pokusit vyhrát, udělat nějaké body, což se povedlo, takže to je skvělé. Myslím, že jsme to odehráli od začátku do konce poměrně slušně, aktivně jsme napadali, dali góly v přesilovkách, což bylo klíčové. Hodně nám to pak pomohlo v tom, že už se zápas lépe kontroloval až do samého konce,“ hodnotí duel s indiány mladý obránce.

Kdy vůbec přišel pokyn k přesunu pod Bílou věž a jak bylo těžké zvyknout si zase na extraligové tempo? „V neděli večer po utkání se Spartou, kdy se zranil Bobby Jank, volal trenér Růžička na Slavii, ať se hlásím tady. Byl jsem za to hrozně rád, těšil jsem se sem, že si zase s klukama po delší době zahraju. Největší rozdíl je nejspíš v rychlosti a v tom, že hráči zde jsou podstatně silovější, to bych asi vypíchl,“ porovnává první a druhou nejvyšší soutěž českého hokeje obránce s šikovnýma rukama.

Třinec byl na začátku sezóny dlouhou dobu dominantní, nyní se mu ale delší dobu nedaří. Hraje to u takového celku roli? Může i takový tým podlehnout psychickému tlaku? „Určitě mají hodně kvalitních hráčů. I když se jim teď nedaří, tak to neznamená, že to pro nás bude snazší zápas, než kdyby byli na vítězné vlně. Musíme se na to připravit úplně stejně. Důležitý bude vstup do utkání, budeme chtít na ně vlítnout a i když nedáme gól, tak si je budeme chtít připravit do dalších třetin, aby se nám hrálo lépe. Nesmíme je nechat hrát jejich hru, musíme se snažit vnutit jim tu naši,“ nastiňuje plán Michael Gaspar.

MatějStránský
Nebezpečný útočník je nejlepším střelcem extraligy. Za 30 utkání nasázel 21 branek. Rovněž je třetí v kanadském bodování celé soutěže.

Gigant bez formy

Na začátku letošního ročníku se zdálo, že Třinec je úplně jinde než zbytek extraligy. Aby taky ne, Oceláři prohráli z prvních patnácti utkání jen jedno jediné a i v něm dokázali bodovat. Postupem času však výkonnost svěřenců Václava Varadi klesá. Po odchodu zámořských posil už jeho tým tolik nezáří. Prohrál poslední čtyři zápasy a na soutoku Labe s Orlicí bude nutně potřebovat dobrý výkon i výsledek. Nelze však dopředu říct, zda se dřímající drak probere právě zde.

Slezané však i přesto představují vysoce nebezpečného protivníka. Jsou nejčastěji střílejícím celkem, na soupeřovu bránu průměrně vyšlou více než 32 ran za zápas. Také jejich přesilovky představují velkou hrozbu. Třinečtí skórovali v početní výhodě už devětadvacetkrát, lépe je na tom pouze pražská Sparta. Ovšem i Oceláři mají jednu neoblíbenou činnost, a tou jsou nájezdy. Letos v nich ještě nedokázali uspět, naopak třikrát prohráli.

Krom již zmíněného Matěje Stránského (21+13) táhne Slezany nahoru dlouhodobá opora Martin Růžička (12+28), nejproduktivnější hráč soutěže. Nejvíc prostoru na ledě dostává opora zadních řad Milan Doudera, který už také zapsal tři branky a sedm asistencí. V Radegast indexu vyčnívají další dva beci – Jan Jaroměřský a David Musil, oba jsou nad hranicí devadesáti bodů. Brankářská jednička Jakub Štěpánek má úspěšnost zákroků 89,9 %.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Kacetl – M. Doudera, Gernát, M. Adámek, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský – Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Leier – Rodewald, Marcinko, Hrehorčák – Hrňa, Jonáš Peterek, Dravecký – Kurovský.