Preview k zápasu
čt 23.2.2023 | Dominik Jarka

Desátá výhra v řadě? Lvi jedou do nehostinné Olomouce

Hradečtí domácí výhrou 2:1 nad Plzní vytvořili nový klubový rekord v počtu výher v řadě, při navýšení tohoto milníku čeká ale Lvy velká výzva. Jedou totiž do neoblíbené Olomouce, kde v posledním venkovním duelu dostali výprask 0:5. Forma ale v aktuální době nahrává Východočechům, svoji vítěznou šňůru mohou natáhnout již na 10 duelů. Podaří se Lvům přiblížit k vytouženému postupu do čtvrtfinále? Utkání na Hané začíná v pátek od 18:00.

„Čeká nás bojovné družstvo, silově založené a dle postavení v tabulce i sebevědomé.“

#15 Jan Eberle (o olomouckém soupeři)

Hradečtí v neděli skolili na domácím ledě Plzeň 2:1 a prodloužili tak sérii výher již na devět utkání. Jak vnímá vítěznou šňůru útočník Jan Eberle? „Výhry jsou strašně důležité pro sebevědomí nejen jednotlivých hráčů, ale i celého týmu. Ten si potom věří i v zápasech, kde tahá za kratší konec, a je schopen duely překlopit na svou stranu,“ poodhaluje 33letý forvard. Od nedělního klání však měli svěřenci Tomáše Martince po náročném programu také nějaký čas si oddechnout. „Já jsem strávil volno s rodinou. Snažil jsem se nabrat síly a odpočinout si od hokeje. Ale nijak dlouhé volno to nebylo. Dobili jsme baterky a dali se dohromady,“ popisuje odpočinek zkušený hokejista.

Teď už ale čeká Východočechy pokračování v honbě za přímým postupem do čtvrtfinále, před sebou mají hned čtyři silné soupeře. „Pro nás to je jenom dobře. Podle mě je to i lepší, když se o něco hraje. Může nám to jenom prospět do vrcholu sezony, na který se všichni těšíme,“ vnímá našlapaný závěr levák s 222 extraligovými body. A první čtyřka? „Naším cílem je předvádět povedené výkony a přenést kvalitní hokej, který teď předvádíme, do play-off. Věřím, že když udržíme naši dobrou hru, budeme mít velkou šanci první čtyřku urvat,“ hlásá kladenský rodák.

Pro Jana Eberleho také půjde o návrat do bývalého působiště, v olomoucké dresu totiž nastupoval v letech 2015-2018. „Něco jsem v Olomouci odehrál a vzpomínám na to v dobrém, jelikož jsme tam dvakrát udělali čtvrtfinále. V té době tam byla dobrá parta a s někým jsem pořád kamarád. Je to pro mě trochu speciální. Člověk se chce předvést v co nejlepším světle proti lidem, které tam zná. Zápasy proti bývalým týmům na mě působí jako motivátor,“ odkrývá důrazný křídelník. V dresu Mladé Boleslavi na Hanáky v této sezoně třikrát nevyzrál, za Lvy to dokázal hned na první pokus, a to 5:4 po prodloužení. A jaký zápas očekává teď? „Čeká nás bojovné družstvo, silově založené, a jelikož Olomouc hrála téměř celou sezonu nahoře, tak přepokládám i sebevědomé,“ uzavírá matador s 688 starty v nejvyšší soutěži.

LukášNahodil
Zkušený 34letý centr je v této sezoně oporou Hanáků. Po angažmá v Boleslavi a Kometě chytil třebíčský rodák a dlouholetý hráč Pardubic druhý dech, aktuálně je s 15 góly nejlepším střelcem Mory.

Speciální formace v hlavní akci

Hanáci po 47 odehraných zápasech zaujímají sedmou příčku, která jim pravděpodobně bude patřit i na konci základní části. Na šestý Třinec totiž ztrácí 6 bodů, naopak na osmou Škodovku mají pětibodový náskok, navíc jim zbývá ještě dohrávka se Spartou. Od konce minulého roku si nesou horší formu, z 16 zápasů nestačili na svého soupeře hned v 11 případech. Po prohrách s výše postaveným Libercem a Vítkovicemi si zlepšili náladu v nedělním televizním utkání, když přetlačili poslední Kladno 5:4 po prodloužení.

Na vině slabších výsledků je i nepřesná koncovka koncovka olomouckých hráčů, méně branek dali v soutěži pouze 4 týmy. Při speciálních formacích to Olomoučtí mají Olomoučtí jako den a noc. Jejich přesilovka je sice s úspěšností 21,99 % čtvrtá nejlepší v lize, při oslabení ale Mora tápe. Průměrně inkasuje v 77 % případů, čímž se nachází na samém chvostu extraligy. To tvoří velký problém i pro celkovou hru, jelikož Hanáci mají potíže také s disciplínou. V průměru odpykají na trestné lavici přes 13 trestných minut za zápas, více než jakékoliv jiné družstvo v soutěži.

Svěřenci trenéra Jana Tomajka se museli v létě vypořádat s odchodem Davida Krejčího, jeho přínos si tedy museli rozdělit mezi sebe. Bodování týmu vede s 32 kandskými body útočník Jan Káňa (12+20), pouze o bod méně má nejlepší střelec týmu, Lukáš Nahodil (15+16). Ten má vynikající úspěšnost střelby (23,08 %), navíc svými trefami rozsekl již 5 zápasů. Nejvíce času stráví na ledě opora obraných řad Olomouce, Jiří Ondrušek (6+16), jenž je v elitní desítce nejproduktivnějších beků ligy. V posledním duelu dostal v brankovišti přednost Jan Lukáš (úspěšnost zákroků 92,12 %), který v letošní sezoně vychytal již 5 čistých štítů, z čehož hned nadvakrát proti hradeckému Mountfieldu.

Sestavy z minulého utkání


Lukáš – Dujsík, Ondrušek, Mareš, Škůrek, Švrček, Řezníček, T. Černý – J. Káňa, Nahodil, Bambula – Plášek, P. Musil, Navrátil – Klimek, Kusko, Strapáč – Anděl, Menšík, Rutar.