Preview k zápasu
so 29.1.2022 | Daniel Krátký

Domácí série pokračuje: K dohrávce přijedou Vítkovice

Za normálních okolností by hokejisté Mountfieldu měli v neděli volno, další duel by je čekal až proti Kladnu. Jenže původně volný los díky dohodě klubů vyplní souboj Hradce Králové a Vítkovic, jejichž předcházející souboj 44. kola byl kvůli karanténě ostravského výběru odložen. ČPP Arénu čeká dohrávka od 16:00. Přidá výběr Tomáše Martince další domácí vítězství?

„Zápasy už najíždí na play off hokej, týmy se hodně mydlí.“

#32 Jakub Orsava (o finiši základní části)

Možná úvodní minutky patřily v duelu s Libercem soupeři, pak však převzali otěže duelu až neskutečně pevně do svých rukou hokejisté Mountfieldu. „První střídání jsme zaspali, to víme. Taky jsme si to hned řekli na střídačce, a nakonec třetinu i vyhráli. Takže vlastně nakonec celkem dobrý vstup, až na ty tři čtyři střídání v úvodu,“ myslí si v utkání dvoubodový Jakub Orsava. „Od začátku jsme si šli za vítězstvím, povedlo se nám je uhlídat. A pak jsme díky nějakým gólům odskočili. No a pak jsme to už i tak nějak dohráli. Rozhodně cenné tři body,“ uvědomuje si neúplně lichotivou bilanci s Libercem jeden z hrdinů pátečního utkání.

Trenéři během sezóny přišly na úspěšné duo Smoksanen (tedy Smoleňák s Oksanenem), kterému se začalo až neskutečně dařit. Vysoká výhra nad Libercem ale možná dala vzniknout nové dvojce. Ščersava! Jakub Orsava totiž zazářil po boku nové ruské posily Nikity Ščerbaka, prsty měla tahle povedená dvojka hned ve třech hradeckých gólech. „Myslím si, že se nám spolu hrálo dobře. On je šikovný. Má výborné bruslení a skvěle vidí hru,“ líčí rodák ze Šumperka, který ale neprožívá úplně povedený ročník. „Sám ze sebe jsem hodně zklamaný, letos týmu úplně bodově nepomáhám. Mám hodně co dohánět, snažím se týmu splatit to, že tady můžu být,“ míní forvard, který si na jeden zápas odskočil do partnerského Kolína.

V rámci nedělní dohrávky čekají svěřence Tomáše Martinec souboje s hokejisty Vítkovic. Co od duelu s moravským soupeřem očekává královéhradecká #32? „Teď už jsou všechny zápasy víceméně stejné. Už to najíždí na play off hokej,“ ví útočník Jakub Orsava, pro kterého jsou duely s Ostravany možná ještě o něco malinko speciálnější. A to vzhledem k třinecké minulosti. Na to se ale nyní třicetiletý hokejista a mimochodem čerstvý dvojnásobný tatínek nesoustředí. „Za pár kol skončí základní část. Mezi sebou se to už pořádně mydlí, to aby si týmy získaly respekt před play off. Budeme chtít uspět,“ hlásí rozhodně na závěr.

AlexejSolovjov
Na bohatou a vesměs úspěšnou historii Rusů ve Vítkovicích nyní navazuje sedmadvacetiletý obránce Alexej Solovjov, jenž ve 23 zápasech nasbíral už 19 bodů (7+12). Pokud by takovou bodovou potenci držel po celý ročník, byl by na tom podobně jako Peter Čerešňák, nejproduktivnější bek extraligy.

Vítkovice jsou překvapením sezóny

Ostravané měli kvůli nabitému programu ve vlastní aréně poměrně náročný start do ročníku, hodně duelů pak museli svěřenci Miloše Holaně dohrávat, i s tím si však poradili. V dosavadním průběhu sezóny už Moravané zapsali dvě čtyřzápasové série výher, jež je vyhouply až na pátou příčku. Na té se nachází Vítkovičtí i nyní, a to ze ziskem 67 bodů. S dvoubodovým mankem na čtvrtou Plzeň. Avšak ta má na kontě o dva zápasy více. Hokejisté z Moravy tak jsou v nejlepší výchozí pozici pro boj o čtvrtou příčku, která zajišťuje přímý postup do čtvrtfinále a cenný odpočinek před play off.

Jestli je něco vítkovická doména, tak to jsou rozhodně hity. Ostatně, když máte v týmu takové tvrďáky jako jsou Roman Polák nebo Patrik Koch, tak nemůžete očekávat nic jiného. Ridera svým soupeřům doposud nasadila 373 bodyčeků, což je suverénně nejvíce ze všech ligových mužstev. Hry v početních převahách nebo nevýhodách mají pak Vítkovičtí průměrné. Úspěšnost přesilovek činí celkem slušných 19,57 %, úspěšnost oslabení zase 80,71 %. Zajímavostí je, že Vítkovice jako jediné v extralize zatím nevstřelily gól v početní nevýhodě. Co by ale naopak potřebovala parta kolem Romana Poláka zlepšit? Buly. Na vhazování jsou totiž centři z Moravy třetí nejhorší v extralize s úspěšností 47,96 %.

Kdo ale zejména stojí za tím, že je Ridera v tabulce tak nahoře? Dominik Lakatoš! Ten je totiž po svém návratu z finského angažmá prakticky k nezastavení. Doposud nastoupil ke 22 utkáním, ve kterých nasázel 11 gólů a přidal dalších 14 nahrávek. Ještě o jeden kanadský bod více má na kontě Roberts Bukarts (8+18), ten však kvůli zraněnému prstu (kvůli kterému přijde o olympiádu) bude v sestavě Ostravanů v Hradci scházet. Trenér Holaň se tak bude muset opřít o jiné jméno, kterému se v aktuálně daří. V pěti posledních zápasech nasázel Jan Hruška hned 6 branek! V neposlední řadě nelze opomenout nesmírně produktivního ruského beka Alexeje Solovjeva (9+12). Ve statistice plus/mínus zase jednoznačně vládne s +15 exhradecký Rastislav Dej, a to o celých devět kladných bodů. Otázkou je, kdo se postaví mezi tyče. Jasnou jedničkou byl v dosavadním průběhu sezóny Aleš Stezka, naposledy proti Kladnu ale zazářil Daniel Dolejš. Kdo dostane důvěru na ledě Hradce Králové?

Pravidla vstupu na utkání

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 3. ledna – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Jank, Blain, Pilař, Pavlík, Nedomlel, McCormack – Smoleňák, Cingel, Oksanen – Ščerbak, Lev, Orsava – Miškář, Lalancette, Jergl – Štohanzl, Koukal, Kelly Klíma.

😷 Děkujeme! 🙏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Neděle 16. ledna 2022