Ohlasy k zápasu
st 30.12.2020 | Klára Petrásková, Lukáš Foff | Foto: Alena Zapletalová / HC Olomouc

Doufáme, že rok 2021 bude lepší, přeje si Radek Smoleňák

Nevypadalo to s Mountfieldem HK v nájezdech už příliš dobře. Poslední dva střelci museli dát a Marek Mazanec nesměl inkasovat. To se povedlo a v 8. sérii přišla hvězdná chvilka kapitána Radka Smoleňáka, který bekhendovým blafákem rozhodl o cenném bonusovém bodu pro Hradec. Střelec vítězné branky po posledním duelu roku 2020 bilancoval a připomínal fanouškům, že hráčům moc chybí a že už se na ně těší.

Mohl byste na začátek shrnout utkání z vašeho pohledu?
Byl to velmi těžký zápas, hlavně ten inkasovaný gól vteřinu před koncem druhé třetiny. Naštěstí jsme se dostali zpátky a dva body jsou pro nás nakonec ohromně cenné.

Zpátky jste se dostali i v nájezdech, kde jste museli proměnit oba dva v posledních dvou sériích a neinkasovat…
My víme, že nejsme úplně šikovní v nájezdech v poslední době a že nám moc nejdou. O to víc si ceníme, že jsme to dokázali obrátit a ten extra bod se ještě bude hodit v závěru.

Měl jste rozhodnuto už dopředu, co při nájezdu uděláte?
Původní plán byl, že vystřelím na lapačku stejně jako Lvíček (Jakub Lev), ale pak jsem viděl, že je gólman trochu víc vyjetý a stojí, tak jsem to zkusil do bekhendu a spadlo to tam.

Celkově jsou v poslední době pro vás nájezdy takové…
…Peklo (smích).

Chtěl jsem říct, že je jezdíte často a stává se z nich důležitá součást zápasů.
Každý bod je důležitý. V závěru ligy je to kolem nejlepší čtyřky i kolem postupů do předkol o jednom bodu, málokdy je to víc rozkouskované. Musíme být pokorní a být rádi za to, že jsme dva body udolali.

„Nikdy jsem nezažil s Olomoucí pěkný zápas.“

#70 Radek Smoleňák (o urputnosti Hanáků)

Jak se vám celkově líbil hradecký výkon v Olomouci?
No, že bych si na to koupil dobrovolně vstupenku, to rozhodně ne (smích). Já ale s Olomoucí nikdy nezažil pěkný zápas, což ale rozhodně není nic proti ní. Domácí hrají urputný a silový hokej a minule to na vlastní oči viděl i Třinec. Tady se hraje velmi těžko něco hezkého, protože jsou opravdu velmi poctiví a urputní. Nevím, jak to vypadalo seshora, ale na krásu se nehraje.

Co jste říkal na místní fandění z reproduktorů?
To je úplný bizár, to jsem ještě nikde nezažil. Bylo to divné, navíc tam podle mě v jednu chvíli hrála i nějaká písnička, takže jsem si připadal jak na veřejném bruslení na Kladně. Je to divné, ale my jsme rádi, že můžeme hrát, klidně ať tam pouští dechovku. Vůbec bych to neřešil, hlavně, že se hraje.

Jaký je Hradec bez Filipa Hronka? Povedlo se tu díru zalepit?
Podle mě to úplně zalepit nejde. Takový hráč dělal hru, dával tomu nápad a tvořil styl hry. Ohromně nám chybí, ale o to víc se musíme semknout a zkusit ho nahradit ať už vepředu či vzadu. Zatím se s tím ale podle mě vypořádáváme v rámci možností dobře.

Na druhou stranu Jérémie Blain či Radim Šalda jsou mnohem víc vidět a dalo by se říct, že díru celkem lepí…
Tak ono nám nic jiného nezbývá. Po Hroňasovi zbyla díra 30 minut, která je potřeba nějak zalepit. Pro někoho je to velká šance a já sice přesně nevím, jak si to kluci mezi sebe dělí, ale když se tam někdo objeví, tak je to pro něj taková šance, která se už nikdy objevit nemusí. Podle mě všichni obránci hrají velmi dobře.

„Musíme vydržet být pozitivní a ono se to zlomí.“

#70 Radek Smoleňák (o produktivitě útočníků)

Navíc obránci dávají spoustu gólů, ale vy v útoku jste zatím trochu pozadu.
Co na to říct… jsme vepředu prostě jaloví. Posledních iks zápasů je to vepředu holomajzna, nemáme správný rytmus, timing, chemii. Teď nám to nelepí, ale musíme vydržet být pozitivní a ono se to zlomí. Když se budeme snažit hru zjednodušit, tak tam góly začnou padat. Beci nám ohromně pomáhají, což je skvělé.

Končí kalendářní rok a máte odehráno přesně 26 zápasů, což je polovina základní části. Jak byste první půlku zhodnotil?
Rozhodně bychom na tom chtěli být lépe, a to myslím jak bodově, tak herně, protože je v naší hře spousta věcí, které nejsou optimální. Buďme ale nohama na zemi, klidně jsme se mohli plácat někde dole, což bychom také určitě nechtěli. Naše cíle ale jsou být někde nahoře, na což musíme koukat. Musíme vyhrávat zápasy, abychom byli co nejvýše a v co nejlepší výchozí pozici do play off, kde se teprve rozhoduje.

Je něco, co byste chtěl hradeckým fanouškům do nového roku 2021 vzkázat?
Fanoušci si možná ani neuvědomují, jak moc nám chybí. Je to bez nich velmi smutné. Celý rok 2020 včetně závěru minulé sezóny byl prapodivný, ale doufám v lepší zítřky. Doufám, že budeme hrát tak, abychom jim alespoň na dálku dělali radost, a když je dostaneme zpět na zimák, tak budeme jedině rádi. Doufáme, že rok 2021 bude lepší a budeme si všichni moci užívat normálního života tak, jak bychom chtěli.