Preview k zápasu
út 29.12.2020 | Jakub Viglaský, Jan Vavřina

Poslední zápas roku 2020. Hradec vyzve namotivovanou Olomouc

Po domácí porážce na nájezdy proti Liberci se Lvi přesouvají na Moravu, kde je na závěr roku 2020 čeká duel s Hanáky. Olomoučtí jsou po poslední vysoké výhře nad Třincem dobře naladění a budou si chtít připsat cenné body do tabulky. Proti Hradci se jim to v tomto ročníku ještě nepovedlo, po porážkách 1:6 a 0:4 na to mají třetí pokus. Jak to dopadne tentokrát? To začneme zjišťovat ve středu od 16:00.

„Je tam fakt zima. Doufám, že budu hodně hrát, abych se zahřál.“

#41 Radim Šalda (s úsměvem o olomoucké plechárně)

Oddřený souboj s Libercem ze strany Hradce přinesl pouze jeden bod. Radim Šalda ví, že tým potřebuje body jako sůl. „Myslím si, že jsme měli většinu zápasu navrch. Bohužel jsme nedokázali být efektivní v koncovce, to nás stálo dva body. Pořád se máme v čem zlepšovat,“ vysvětluje hradecký odchovanec.

Hráč ročníku narození 1999 působil na ledě hodně živým dojmem, a to i díky většímu času na ledě, který teď má. „Jak odešel Hroňas, tak dostávám více prostoru. A když na ledě trávím více času, cítím se lépe a sebevědoměji. Za důvěru jsem rád,“ popisuje mladý bek. Proti Tygrům překročil hranici 20 minut a byl třetím nejvytíženějším hráčem týmu. Kvalitní rozehrávka a útočné výpady podtrhly povedený výkon. Za jakých okolností se hrne dopředu a kdy se naopak drží zpátky? „Záleží na tom, jaký zrovna hrajeme systém a jaký je stav zápasu. Vždycky taky záleží na situaci,“ odpovídá na ofenzivní příležitosti během zápasu.

Do Olomouce se rodák z Pardubic moc netěší. Důvodem je stadion Hanáků pověstný svou velice nízkou teplotou. „Je tam fakt zima. Doufám, že tam taky budu hrát hodně, abych se zahřál. Nesnáším totiž, když je na zimáku strašná zima a mám zmrzlý prsty,“ usmívá se. Pokračuje ale vážnějším tónem: „Olomouc je silný soupeř, dokázali porazit Třinec, takže to bude velice těžké utkání. Musíme tam jet připraveni na sto procent, protože odtamtud potřebujeme odvést body. Doufám, že rok 2020 zakončíme vítězně,“ dodává závěrem.

JanKnotek
Silový útočník je odchovancem pražské Kobry. Oporou Hanáků je od sezóny 2013/14, za Kohouty tak kroutí už 8. sezónu. Nejvíce nasbíral 30 bodů, letos zatím 14 a bude útočit na osobní maximum.

Desátá Olomouc porazila první Třinec. Dvakrát za 11 dnů!

Hanáci dokázali nasbírat za 25 zápasů 28 bodů, což stačí na 10. místo v extraligové tabulce. Na Kometu ztrácí bod, na osmé Pardubice už manko narostlo na devět bodů. Důvodem jsou kolísavé výkony i výsledky. Mora naposledy porazila lídra z Třince 6:3 a zopakovala tříbodový úspěch z 18. prosince proti stejnému soupeři (1:0). Mezitím ale padla doma s Libercem 0:2 i Dynamem 3:5.

Jaké jsou příčiny nestálých výsledků? To by měli nejlépe vědět olomoučtí trenéři Zdeněk Moták a Jan Tomajko. Jedním z důvodů může být využití přesilovek, které má Olomouc nejhorší v lize! 11 gólů ze 114 pokusů činí úspěšnost 9,65 %. V domácím prostředí navíc jen 6,46 %. V souboji s Hradcem to může být pro Hanáky kámen úrazu, jelikož Lvi doposud ubránili 89,9 % oslabení – druhý nejlepší výkon v soutěži. Kohouti mají spolu s Litvínovem také nejhorší útok, nastříleli prozatím 49 gólů – ofenzivní Sparta je už na dvojnásobku.

O produktivitu se nejvíce stará Jan Káňa s 15 kanadskými body (9+6). Zároveň je také nejlepším střelcem moravského celku. Pod nejvíce gólových přihrávek se podepsal Jan Knotek – druhý nejproduktivnější muž týmu (7+7). Záda svým parťákům kryje kvalitní brankářské duo Branislav Konrád a Jan Lukáš. První jmenovaný naskočil do 18 duelů při úspěšnosti zákroků 91,43 % a průměru 2,77. Druhý je na hodnotách 90,27 % a 3,25.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu prosince. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, Zámorský, Jank, Pilař – Orsava, Koukal, Kevin Klíma – Jergl, Růžička, Sklenář – Smoleňák, Cingel, Perret – Lev, Morong, Zachar.