Preview k zápasu
so 10.12.2022 | Jan Hirsch

Druhou polovinu základní části odstartuje Hradec ve Varech

Ve středu uhráli svěřenci Tomáše Martince na domácím ledě remízu 2:2 proti Zugu. Vrátit se ale musí i do tempa české extraligy, kde naposled porazili Pardubice 4:0. Na tuto výhru bude Mountfield chtít navázat proti Karlovým Varům, které se nachází jen příčku výše než hradecký celek a souboj to tak bude pikantní. Duel na ledě KV Areny odstartuje v nedělních 15:30.

„Pokud budeme hrát rychle a dělat chytrá rozhodnutí, máme velkou šanci na výhru.“

#12 Graeme McCormack (o utkání ve Varech)

V hektickém závěru zápasu proti Zugu se nejprve Hradečtí dostali do vedení, ale švýcarský tým dokázal vyrovnat. Odveta Lvy čeká v úterý. Jak viděl poslední představení Lvů Graeme McCormack? „S remízou 2:2 jsme spokojeni, ale radši bychom vyhráli. Na zápas v Zugu se těšíme a chceme tam odehrát dobrý hokej, uvidíme, jak to dopadne. Máme dobré šance na výhru,“ věří hradecký zadák. Letos ofenzivní bek odehrál všechna utkání Ligy mistrů, má tak se zahraničními soupeři zkušenosti. „Proti takovýmto týmům hrajeme s větší rychlostí a jistotou. Více času s pukem a lepší komunikace na ledě nám hodně pomáhá,“ vysvětluje hradecká dvanáctka.

Soustředit se ale musí i na domácí týmy. Minulou neděli Mountfield senzačně zvítězil v derby proti Pardubicím, přesně o týden později jej čeká Energie z Karlových Varů. „Myslím si, že Vary jsou silný tým, který může vyhrát jakýkoli zápas. Musíme k tomu přistoupit stejně jako k předchozím dvěma zápasům a hrát důrazný a chytrý hokej. Pokud budeme hrát rychle a dělat chytrá rozhodnutí, máme velkou šanci na výhru,“ má jasno rodák z kanadského Thunder Bay.

O tom, že to bude vyrovnaný zápas, svědčí i sousedící postavení obou soupeřů v tabulce. Vary jsou desáté, Hradec o příčku níže, má ale dva zápasy k dobru a ztrácí jen tři body. V případě tříbodové výhry by se Lvi teoreticky mohli dorovnat devátému Liberci. „Každý zápas je velmi důležitý, ale když hrajete proti týmům, které jsou v tabulce blízko vás, je to ještě důležitější. V neděli můžeme vítězstvím poskočit o několik míst, o motivaci tak máme postaráno,“ uzavírá Graeme McCormack.

FilipKoffer
21letý odchovanec Pardubic, za které hrál i v letošním ročníku. Na začátku prosince jej ale Dynamo vyměnilo do Karlových Varů a talentovaný útočník se prosadil už ve svém debutu.

Nejistí doma, skvělí venku

27 odehraných zápasů, 12 výher a 15 proher. Taková je bilance Západočechů v polovině sezony. V pátek vybojovali vítězství 3:2 v Brně, kde svůj první gól za Energii vstřelil čerstvě příchozí Filip Koffer. Jinak ovšem nepůsobí výkony týmu příliš jistě, tomuto vítězství předcházela porážka 1:4 od Kladna a 0:2 od Liberce. I přesto ale v průběhu ročníku Karlovy Vary už několikrát ukázaly, že umí překvapit i celky z vyšších extraligových pozic. Bylo tomu tak například při výhře 4:2 nad Pardubicemi nebo 3:2 nad Olomoucí.

Zlepšit by se Energie potřebovala v přesilových hrách, s 15,53 % využitých početních výhod jí patří status druhého nejhoršího celku v extralize. Ani oslabení týmu z lázeňského města nepatří mezi extraligovou špičku, ubránit se svěřencům Davida Bruka podařilo jen lehce pod 80 %. Z 98 oslabení inkasovali 20krát a jsou v tomto ohledu čtvrtí od konce. Velmi nebezpečné jsou Karlovy Vary na venkovních kluzištích, jako hosté ukořistili 28 bodů a jsou druzí nejlepší. Naopak před domácím publikem je to pro Energetiky trápení, podařilo se jim vyhrát jen 4 ze 13 zápasů.

Na soupisce má tým ze západu Čech několik hráčů, kteří oblékali i dres se Lvem na hrudi. V obraně je to Joona Huttula, který letos v Hradci odehrál 8 zápasů v rámci try-outu. V Mountfieldu se ale neosvědčil, a tak přestoupil právě do Energie, zatím zde má na kontě gól a asistenci v 9 zápasech. Další známou tváří je Matěj Chalupa (0+1), který do Varů přišel v průběhu sezony a v brankovišti je to Štěpán Lukeš (90,27% úspěšnost zákroků). Skvělou sezonu prožívá v černobílých barvách Tomáš Rachůnek, který letos 5krát skóroval a na 16 branek přihrál.


Sestavy z minulého utkání

Habal – Huttula, Pulpán, Bartejs, Stříteský, Rulík, Havlín, Tureček – T. Rachůnek, Gríger, Koffer – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Jiskra, O. Beránek – Kofroň, Kružík, Chalupa.