Preview k zápasu
st 1.2.2023 | Tomáš Kalas

Druhý únorový den na jih Čech! Lvy čeká nepříjemný Motor

Na ledě českobudějovického Motoru vyhráli hradečtí hokejisté naposledy 13. prosince 2020. Přes dva roky trvající černou sérii budou moci zlomit druhý únorový den v rámci předehrávky 44. kola. Na dalekou cestu navíc pojedou Lvi nabuzeni velmi dobrou sérií tří výher v řadě, díky které zůstávají stále ve hře o přímý postup do čtvrtfinále. Na druhou stranu však letos s Motorem padnul celek z východočeské metropole ve dvou případech ze tří. Očekávaný duel v Budvar aréně začíná před kamerami O2 TV Sport v 17:30.

„Měl jsem tady asi nejpovedenější sezonu ve své kariéře, tak doufám, že na to navážu.“

#71 Matěj Chalupa (o angažmá v Hradci)

Lvi pokračují na vítězné vlně a ukázali to v neděli před téměř šesti tisíci diváky, když přehráli Kladno 4:2. Útočník Matěj Chalupa byl tak s tříbodovým ziskem spokojen. „Tři body jsou pro nás důležité. Bylo to bojovné utkání, Kladno také potřebuje vyhrávat. Naštěstí se to přiklonilo k nám, takže pro nás jedině dobře,“ váží si výhry hradecký forvard. Pro něj bylo navíc utkání s Rytíři o to speciálnější, že stál proti svému kamarádovi Adamu Kubíkovi. „Před zápasem žádná hecovačka nebyla, po něm jsme pokecali, co a jak, jestli je něco nového. Ale jinak to bylo všechno,“ říká s úsměvem Chalupa.

Ve čtvrtek čeká Hradecké předehrávka 44. kola na ledě Českých Budějovic. Pozor si budou muset Východočeši dát zejména na dvojici Lukáš Pech – Milan Gulaš, což připouští i Chalupa. „Určitě od nich hrozí velké nebezpečí. Navíc jsou zřejmě nejnebezpečnější dvojice v celé extralize a musíme se na to připravit,“ upozorňuje odchovanec pražských Letňan. Po nedělním utkání navíc čeká Mountfield dlouhá pauza, jaké jsou týmové cíle během prvního únorového víkendu? „Jdeme do toho s cílem vyhrát oba zápasy, abychom měli šest bodů. Po pauze je pak hlavní do toho znovu vlétnout a sbírat dále body,“ hlásí 24letý útočník.

Chalupa se vrátil pod Bílou věž po dvou letech. Od jeho příchodu navíc Hradec neprohrál, jak sám forvard ale říká, v kabině to tématem nebylo. „Zatím jsem to v kabině neslyšel. Ale jsem rád, že se vyhrává a snad to takhle půjde dále,“ je spokojen s herním projevem bývalý mládežnický reprezentant. Změnilo se vůbec něco během dvou let v kabině? „Příliš ne. Zaregistroval jsem akorát novou kuchyňku, ale jinak je to tu všechno stejné včetně týmu,“ říká s úsměvem. Narozdíl od posledního působení má však Chalupa nové místo. „Sedím hned naproti hlavním dveřím, vedle Petra Kaliny a Kevina Klímy. V tomhle ohledu je to pro mě změna, dříve jsem sedával u vstupu na záchod, takže je to určitě příjemnější.“ Jak však dodává, k soutoku Labe s Orlicí se hodně těšil. „Do Hradce jsem se opravdu těšil. Měl jsem tady asi nejpovedenější sezonu ve své kariéře, tak doufám, že na to navážu a vše se obrátí k lepšímu,“ uzavírá juniorský extraligový mistr ze sezony 2016/17.

TomášČachotský
Ikona jihlavské Dukly nedávno oslavila 1000 zápasů v dukláckém dresu, aktuálně však rozdává radost na jihu Čech. Za 26 utkání má bilanci 7+6 a je jedním z tahounů Motoru. Povede se mu s Jihočechy vybojovat play-off?

Motor bojuje o záchranu, zároveň ale hraje o předkolo

Motor se stále potácí u dna extraligové tabulky, devět kol před koncem má ale nadějný sedmibodový náskok na poslední Kladno. Ten mohl být i o něco větší, duel posledního kola na ledě Litvínova ale Budějovice nezvládly a braly jenom bod za prohru 0:1 v nájezdech. V poslední době si však Jihočeši připsali dva cenné skalpy. Nejprve v utkání 40. kola porazili Třinec 3:2, o necelý týden později vstali z mrtvých, proti Mladé Boleslavi srovnali na 4:4 v čase 59:59 a obrat dokonali v prodloužení.

Budějovice se potýkají především s nepříliš silnou ofenzivou. Za 43 utkání nastříleli 106 branek, což je třetí nejmenší počet. Na druhou stranu se Motor opírá o přesilové hry. V početní výhodě strávil celkem 286 minut a 32 sekund, což je druhý nejvyšší počet po Litvínovu. Využití činí 19,41 %, což je o jednu desetinu více oproti Hradci. Tým z jihu Čech hraje taktéž poměrně slušně, obdržel jenom 368 trestných minut a společně se Lvy je jediným celkem, který neobdržel vyšší trest do konce utkání. Východočechy čeká těžký duel i z hlediska fanouškovského, průměrná návštěvnost 5 677 diváků je vzhledem k maximální kapacitě Budvar arény činící 6 421 míst jedna z nejvyšších.

Jak již bylo zmíněno, o góly se stará především dvojice Milan Gulaš a Lukáš Pech. Bodově je na tom lépe druhý jmenovaný, který má za 43 utkání těžko uvěřitelných 32 asistencí, k čemuž přidal osm branek. V extraligovém kanadském bodování je tak Pech na druhém místě, Gulaš to má naopak s bilancí 17+17 vyrovnané. Velmi se daří i Stuartovi Percymu, který sice vlivem dlouhého zranění naskočil jenom do 17 utkání, avšak během nich stihl sedm branek a sedm asistencí. V brankovišti se točí duo Jan Strmeň a Dominik Hrachovina. Hrachovina zatím odchytal o deset duelů více, procentuálně je na tom lépe ale Strmeň s 92procentní úspěšností.

Sestavy z minulého utkání

Hrachovina – Štencel, Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Čachotský, Pech, Gulaš – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, M. Toman, Doležal – Strnad, Raška, V. Tomeček.