Preview k zápasu
po 1.2.2021 | Daniel Krátký | Foto: David Peška / PSG Berani Zlín

Extraliga opět nabírá zběsilé tempo! Do Hradce míří Zlín

Další duel je tu! Hradecké hokejisty čeká opět od 17:00 utkání na domácím ledě. Do ČPP Arény totiž přijede třináctý Zlín. Lvi se však přesvědčili, že ani týmy z nižších pater tabulky není radno podceňovat. Svěřenci Vladimíra Růžičky stále bojují o elitní čtyřku, takže jistě budou chtít přidat druhou výhru v řadě.

„Nepřipadá pro nás nic jiného než vítězství za tři body.“

#30 Jakub Lev (o následujícím duelu proti Zlínu)

Hokejisté Mountfieldu v neděli před kamerami ČT zdolali Vítkovice 4:3 po samostatných nájezdech. Pro forvarda Hradce Jakuba Lva se zajisté jednalo o zajímavé střetnutí, v Ostravě zažil silný útočník dosavadní nejlepší léta své kariéry. „Myslím si, že je to pro nás ztráta bodu. Ale zase bych řekl, že s Budějovicemi jsme jeden bod získali, dali jsme gól v poslední vteřině, takže se to tak nějak trošku vykompenzovalo. Samozřejmě jsme chtěli získat aspoň ten druhý bod, a to se povedlo,“ je si vědom nepříliš přesvědčivého výkonu v souboji s Motorem.

Svěřenci Vladimíra Růžičky zatím v této sezóně trochu trápí nevyrovnané výkony. Zatím na ně nedolehla ani nijak velká krize, která by přinesla větší počet porážek. „Ale zase nepřišla ani nějaká vítězná šňůra. Je to takové jako na houpačce. Myslím, že máme tým na to, abychom udělali nějakou sérii několika vítězství za sebou. Teďka to bude důležité, protože přece jenom pořád koukáme na tu první čtyřku, ke které jsme na dostřel. Myslím, že už je na čase se na ně dotáhnout,“ věří hráč, který hokejově vyrostl na západě Čech, v Plzni.

V úterý se Lvi představí opět na domácím ledě, v lednu zde prohráli pouze jednou. S Budějovicemi. Nyní dorazí pod Bílou věž moravský Zlín. „Zlín je nepříjemný soupeř, letos už jsme s nimi hráli, takže tak trochu víme, co od nich čekat. Připravíme se na ně a půjdeme pro tři body,“ věří Jakub Lev, v současnosti druhý nejproduktivnější hráč Mountfieldu. Zlín v minulém utkání potrápil první Spartu, která zvítězila pouze 4:2. Jenže Beranům se zranil Daniel Huf, a protože i Libor Kašík nebyl do zápasu připraven, odbyl si premiéru v extralize mladý Michal Kořének. Vůbec tak není jisté, kdo naskočí v brance Ševců v Hradci Králové. „Po zápase jsem zaznamenal nějaký článek na internetu, ale abych řekl pravdu, tak tomu nepřikládám nějakou velkou váhu. Je úplně jedno, jestli nastoupí Libor Kašík nebo jiný gólman, my musíme ukázat naše kvality a dát gól komukoliv,“ uzavírá autor deseti branek Mountfieldu v tomto ročníku.

LukášVopelka
Exhradecký útočník se po odchodu z Mountfieldu dlouho nemohl v nějakém jiném týmu usadit. Zlín už je jeho třetí klub v této sezóně (Č. Budějovice, Košice a Zlín), ale prosadit se mu povedlo se až právě na Valašsku, kde patří k produktivním hráčům. Za Berany naskočil do 23 utkání, ve kterých nastřílel 7 branek a na 6 přihrál.

Zlín se snaží dotáhnout pozice pro play off

Valaši doplácejí na nepříznivou situaci v celém světě. Kvůli koronaviru tak klub z Moravy zase o něco snížil rozpočet. A je to znát. Ani trenér Robert Svoboda s týmem nedokázal zázraky jako v předchozích ročnících extraligy. Tentokráte jsou Berani v nejvyšší soutěži na předposlední 13. příčce se ziskem 36 bodů a ztrátou sedmi bodů na dvanáctou Olomouc. V lednu Zlínští nasbírali 8 bodů, a to za výhry 1:0 v Mladé Boleslavi, 4:3sn nad Libercem a 2:0 s Plzní. Stále tak platí, že Zlínu dokáže hodně zápasů vyhrát úporná defenzíva. Pokud totiž Berani v utkání zvítězili, tak kromě jediné výjimky inkasovali pouze dvě branky a méně.

Valaši musí hrát dobře do obrany i proto, protože nejsou týmem, který by byl nějak více produktivní. Ofenzíva Beranů je s 80 brankami druhou nejhorší v lize, hůře je na tom pouze Olomouc. Stejně tak je pro Zlínské problém, že dost možná bude chybět jejich brankářská dvojice. Daniel Huf a Libor Kašík totiž průměrně musejí čelit přes 35 střel na zápas, což je největší počet v lize. Ani v ostatních statistikách Zlínští logicky nepatří mezi extraligovou elitu. Jejich přesilovky jsou však s úspěšností 15,79 % lepší než ty hradecké.

Nejproduktivnějším hokejistou Valachů je s 22 body (6+16) exhradecký Antonín Honejsek, asi největší hvězda v kádru, která nedávno prodloužila ve Zlíně kontrakt. Jenže Honejsek je v současné chvíli zraněný. Nejvytíženějším hráčem v kádru je Dalibor Řezníček, jenž průměrně na ledě stráví takřka dvacet minut. V mančaftu figurují také exhradečtí Bedřich Köhler, Lukáš Vopelka a Zdeněk Okál. Také Zlín má, stejně jako Hradec Králové, ve svém kádru syna trenéra, v obraně nastupuje Matyáš Hamrlík, jenž je synem asistenta a zlínské legendy Martina Hamrlíka.

Jak už bylo řečeno, tak Zlín má letos stabilní a vyrovnanou brankářskou dvojici gólmanů. Libor Kašík a Daniel Huf si totiž prostor mezi tyčemi dělí prakticky rovnoměrně. První jmenovaný a zkušenější brankář odchytal 22 duelů, mladší z brankářské dvojice má na kontě o jeden duel méně. Ale kdo nastoupí v Hradci? Libor Kašík se zranil v předchozích duelech, Daniel Huf zase v tom úplně posledním se Spartou, který musel dochytat junior Michal Kořének, jenž debutoval v lize. Podle webu hokej.cz byla ve hře pomoc jedenadvacetiletého Martina Holíka z prvoligového Přerova.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Huf (11. Kořének) – Řezníček, Žižka, M. Novotný, Nosek, Suhrada, Gazda, Ferenc – Kubiš, Fořt, Vopelka – Okál, Fryšara, J. Svoboda – Sebera, Sedláček, Šlahař – Dufek, Karafiát, Ondráček.