Preview k zápasu
čt 7.9.2023 | Jan Brůna, Šimon Zemánek

Gól? Hezké zpestření, líčí Lukáš Pajer. Co čeká v pátek od Vídně?

Po čtvrtečním mači pauza? Ani omylem, Hradečtí totiž hned v pátek pokračují na vídeňském ledě, tentokrát proti domácímu soupeři. Capitals porazili v polovině srpna pod Bílou věží jasně 4:1 a nyní mají možnost výhru potvrdit. Navíc tímto utkáním uzavřou letošní přípravu. Generálka na extraligu startuje v pátečních 19:00 a sledovat jí můžete na tomto webu skrze placený stream.

„Bude to hodně důrazný hokej, navíc Vídeň je šikovná na puku.“

#13 Lukáš Pajer (o dalším soupeři)

Hradečtí hokejisté na úvod dvojboje v rakouském hlavním městě sehráli duel s Fehérvárem. A slavili výhru 5:4 po nastavení. „Byl to zápas nahoru dolů, byly šance na obě strany a hodně vyloučených. To úplně nechceme. Sami jsme měli hodně přesilovek, ale nevyužili jsme je. Vítězství v prodloužení se ale počítá a jsme za něj rádi,“ líčí Lukáš Pajer. Přesto mohl Mountfield slavit už v základní hrací době, z 56 střel na kasu však přetavil v góly jen čtyři. „V první třetině jsme měli hodně šancí a zbytečně jsme to přehrávali. Nešli jsme jednoduše s pukem do branky. Troufám si říct, že jsme i dost propadávali. Soupeř měl taky tutové šance,“ vrací se k začátku mače mladík v kádru Východočechů.

Ten se střelecky prosadil hned při úvodním letošním startu za Hradec, když zvyšoval na 2:1. „Těší mě to hodně, je to hezké zpestření. Měli jsme v útočném pásmu buly na levé straně a Lala ho vyhrál na Kácu, který střílel. Pak dostal Pačes přihrávku na modrou a já jsem tečoval střelu před gólmanem,“ popisuje mladík Lvů spolupráci s Chrisem Lalancettem, Filipem Pavlíkem a Tomášem Pavelkou. Právě kanadský centr a ještě Jordann Perret doplnili hradecký talent ve třetí lajně. „Hrálo se mi s nimi dobře. Kluky znám už rok, nebyla ani bariéra v komunikaci,“ pochvaluje si.

Dvacetiletý útočník dosud naskakoval za Kozly, ve Vídni dostal letos poprvé šanci v áčku Mountfieldu. „Ve středu po předzápasovém tréninku v Kolíně mi pan Šťastný říkal, ať jsem na mobilu, že mi bude volat pan Martinec a pojedu s Hradcem do Vídně na dvě utkání,“ přibližuje. Proti rakouskému celku už rodák ze středních Čech jednou nastoupil. Jaká to bude bitva teď? „Čekám úplně jiné mužstvo, protože před tím bylo asi jen týden na ledě. Bude to hodně důrazný hokej, navíc Vídeň je šikovná na puku,“ uzavírá Lukáš Pajer.

Tradiční soupeř v přípravě. Uspějí Lvi i podruhé?

Klub Vienna Capitals byl založen v roce 2000 a od té doby hrál vždy rakouskou nejvyšší ligu, nebo mezinárodní soutěž Win2day ICE Hockey League, dříve známou jako EBEL, v níž působí i celky z Itálie, Slovinska a Maďarska. Ještě nedávno však byl její součástí také český klub – Orli Znojmo. Rakušané zmiňovanou soutěž ovládli dvakrát, naposledy v ročníku 2016/17. Třikrát také brali stříbrnou medaili. V předešlé sezoně Vídeň v semifinále nestačila na pozdějšího vicemistra – italské Bolzano.

RokTičar
Slovinský forvard strávil poslední čtyři sezony v rakouském Klagenfurtu, proti kterému také jeho nové mužstvo naskočilo v přípravě. A byl to vítězný návrat, zkušený hokejista pomohl k první výhře Vídně gólem.

Do týmu v předsezonním období přišlo devět nových hráčů, zároveň jich však 13 odešlo. Mezi nejvýraznější akvizice patří produktivní obránci Oscar Drugge a Dominique Heindrich. Defenzivu rakouského mužstva vyztužil také švédský tvrďák Stefan Warg, jenž v uplynulé sezoně oblékal dres pražské Sparty. Novicem v útočných řadách je jeho krajan – Hampus Eriksson. Vídeň opustila hned pětice nejproduktivnějších hráčů z loňského ročníku – Matthew Bradley, Maxwell Zimmer, Jeremy Gregoire, Radek Prokeš a Kanaďan se zkušenostmi z NHL James Sheppard. Ten, stejně jako rakouský reprezentační gólman Bernhard Starkbaum, ukončil kariéru.

Mountfield na tohoto soupeře narazil již v minulých letech a vzájemné utkání stihly oba celky i letos. Vídeň na své české přípravné misi nejprve podlehla Kolínu 4:5, třemi body se na tom podílel Lukáš Pajer. Následně sehrál klub z rakouské metropole zápas i pod Bílou věží, kde padl jasně 1:4. Capitals se poprvé v předzávodním období radovali až na ledě Klagenfurtu, kde zvítězili 5:2. Poté hlavní město našich jižních sousedů vykradl Wolfsburg skalpem 4:0. Naposledy podlehli Vídeňští v neděli Novým Zámkům 2:4.

Sestavy z minulého utkání

Wraneschitz – Posch, Fischer, Hackl, Drugge, Pallierer, Brunner – Cheek, Tičar, Hartl – Kromp, Wallner, Preiser – Kainz, Eriksson, Zusevics – Stiegler, Antal, Piff.
Kiviaho – Marcel, Freibergs, Kalina, Blain, Pavelka, F. Pavlík, Gaspar, Jank – R. Pavlík, Miškář, Eberle – Okuliar, Tamáši, Jergl – Perret, Lalancette, Pajer – Zachar, Pilař, Chalupa.