Ohlasy k zápasu
po 6.11.2023 | Tomáš Kalas, Tomáš Borovec

Hradec? Nemůžu si stěžovat, říká spokojený Patrik Bartošák

Zakončení před reprepauzou si nemohli přát Lvi lepší. Po páteční výhře nad Motorem zvládli i těžký duel na ledě Litvínova a teprve podruhé v sezoně zaznamenali sérii dvou výher za sebou. Výsledek 2:0 na ledě Vervy navíc znamená i třetí nulu pro Patrika Bartošáka, který tak neměl důvod být nespokojený. S průměrem 1,83 branek na zápas je druhým nejlepším gólmanem, v procentuální úspěšnosti pak třetím. Kromě hodnocení utkání na severu Čech se dostal i k tomu, jak se mu líbí v Hradci či proč už nejezdí na tréninky na kole.

Patriku, tři body z Litvínova jsou velmi cenné, že?
Určitě. Čekali jsme, že na nás Litvínov vlétne a začátek zápasu budou mít silný. To jsme ale zvládli ustát a bylo vidět, že se v první třetině vydali. Doufali, že se jim to povede urvat v první třetině, to se ale nestalo a naopak jsme iniciativu převzali my, dali dvě branky a dotáhli to do vítězného konce.

Přitom ta první třetina nejen pro vás byla nepříjemná, pět vyloučených, dlouho ve třech…
Bylo to těžké, tak to je ale vždycky. Sehráli jsme to ale skvěle, nemusel jsem tam nic hrozného hasit, kluci to zvládli výborně ubránit. Pak jsme se snažili hrát aktivně dopředu ze zabezpečené obrany, což se dařilo. Poslední dva zápasy jsme hráli to, co máme a evidentně to přináší ovoce.

Vy jste měl letos pár zápasů, kde jste nebyl moc v permanenci, bylo to o to příjemnější, že jste se v první třetině takhle na úvod rozehřál?
Zrovna jsme se o tom s trenérem gólmanů bavili. Bylo fajn, že jsem se v první třetině rozchytal, Litvínov tam měl pár nebezpečných šancí. Chytalo se mi to ale relativně v klidu a tím jsem se uklidnil. Ono když na vás 10-12 minut nic moc nejde, pak někdo jede nájezd, tak samozřejmě cítíte nějakou tíhu, což vás může i překonat.

Jak cenná je nula na litvínovském ledě? Navíc jste první tým, který v Litvínově zvítězil.
Upřímně, ani jsem o té statistice před zápasem nevěděl. Je to samozřejmě super, ale i kdybychom vyhráli 2:1, furt to je za tři body. O to je to důležitější, poslední dobou jsme těch bodů tolik nesbírali. Ale nebudu kecat, nula v Litvínově je třešničkou na dortu. Do reprepauzy se ale samozřejmě půjde lépe, než kdybychom tu dostali šestku.

Vnímal jste i tu atmosféru, kterou zde naši fanoušci vytvořili? Přijely tři autobusy, bylo prezentováno choreo…
Chytal jsem v Litvínově už několik zápasů a ještě se mi nepovedlo, abych slyšel vlastní fanoušky. A to je co říct, protože atmosféra tady bývá výborná. Obrovský dík a velký klobouk dolů před přiznivci Hradce, že za náma stojí i v ne ideálních chvílích.

Duel si každý odpracoval, v první třetině to bylo především o vás a obraně, pak to podpořili i kluci vepředu.
O tom je tým. Když každý zatáhne za provaz ve správnou chvíli, tak to bude fungovat. Zažili jsme spoustu zápasů, kdy se tahalo dopředu, ale nepodrželi brankáři. Nebo naopak. Tady se to ale sešlo tak, že všichni zatáhli v ideální moment. O tom je týmový sport a takto bychom se chtěli prezentovat do budoucna.

„Když každý zatáhne za provaz ve správnou chvíli, tak to bude fungovat.“

#32 Patrik Bartošák (o týmovém pojetí hry)

Za námi je aktuálně osmnáct kol, jak zatím nahlížíte na hradecké výkony?
Ta první část sezony byla trochu nahoru dolů. Všichni okolo klubu a ligy očekávali, že budeme mít více bodů, hrát více nahoře a hrát lepší hokej. Ale nemůžeme se dívat, co bylo a nebylo měsíc dozadu. Pro nás je teď hlavní, že můžeme trochu zregenerovat, odpočinout a s trochou sebevědomí jít dále.

Přitom loni to bylo podobné, Mountfield se také na podzim trápil, nakonec z toho ale bylo stříbro…
Asi se to říkalo, že to je otázka času, ale chceme, aby ten náš čas přišel co nejdříve. Říkat si do prosince nebo ledna, že to ještě přijde, je trochu alibistické. Pro nás je důležité se nakopnout co nejdříve a nasbírat do Vánoc co nejvíce bodů. Pak se to už začíná lámat, a když budeme mít nějakou rezervu, tak nebudeme muset spoléhat na to, že urveme nějakou dlouhou šňůru, jako to měl Hradec loni. Byli bychom rádi, aby náš čas přišel co nejdříve, a doufáme, že přichází teď.

Když teď odbočíme od hokejové stránky. V létě jste říkal, že se vám přímo v Hradci líbí, platí to stále?
Má to tak trochu dvě hlediska, které se ale propojují. Když se nedaří na ledě, tak člověk vidí mimo led spoustu věcí úplně jinak. A zase naopak. Ale obecně můžu říct, že nejen já, ale i rodina je tu maximálně spokojena. Super město pro děti i rodiny, celkově pro jakoukoliv mladou rodinu. V tomhle si nemůžu vůbec na nic stěžovat.

A asi je super i pro cyklistiku, v létě jste jezdil na tréninky na kole…
To sice jo, ale už ne. Teď je mi na to zima, dokonce i v autě, když jedu na trénink. Kolikrát takhle přijedu autem a nadávám v kabině, že co to je zase na zimu. (směje se)

Ovšem teď byl nejteplejší říjen od roku 1775 a chytal jste v Lahti, kde jsou ty teploty odlišné.
No, a stejně mi je zima! (smích)