Ohlasy k zápasu
út 12.12.2023 | Eva Šafranková, Jan Brůna

Hradec? Splnil moje očekávání, říká obránce Tomáš Pavelka

Tomáš Pavelka po roční sezoně ve Finsku změnil své působiště a přesunul se do Hradce Králové, kde se během 26 odehraných zápasů se stal jeho třetím nejproduktivnějším hráčem. V posledním utkání před reprezentační přestávkou si Lvi připsali výhru nad brněnskou Kometou 5:2, na které se podílel přesilovkovým gólem právě třicetiletý bek. Jak hodnotí duel proti jihomoravskému celku? A co říká na dosavadní výkony?

Tomáši, zápas proti Brnu byl hodně vyrovnaný, rozhodli jste až v závěrečných deseti minutách. Jak byste ho zhodnotil?
Byla to taková přetahovaná, ale myslím si, že jsme tam měli skvělé pasáže, kdy jsme soupeře drželi. Zase na druhou stranu oni měli pár brejků a přečíslení, ze kterých hrozili. Na konci jsme proměnili šance, které jsme měli, a to rozhodlo.

Kometa hezky sehrávala šance a měla rychlou kombinaci. V čem byla nejvíc nepříjemná?
Ztráceli jsme puky ve střední zóně nebo ho oni získali v obranném pásmu a poté dokázali protiútoky sehrát. Měli také spoustu šancí z druhé vlny, kdy tam dojížděli jejich beci. Třeba při druhém gólu se do podpory dostal Ďaloga a pak to krásně sehráli takovým přečíslením tři na dva. Tady v tom byli strašně nebezpeční. Mají i kvalitní hráče na přesilovky, takže v tom hrozili, ale myslím si, že kluci odvedli skvělou práci. Ubránili jsme to, což je plus. V budoucnu se ale musíme vyvarovat přečíslení od jakéhokoli týmu a pohlídat si to dozadu.

Celkem bylo uděleno sedm trestů, bylo to tedy hodně o speciálních formací. Někteří hokejisté tuhnou na střídačce, zatímco někteří jsou hodně nasazovaní. Ale speciální řady vám zafungovaly…
Je to tak, můžeme být za to rádi. My jsme dostali čtyřminutovou přesilovku, máme na to deset hráčů, kteří tam chodí. Sice jsme to tentokrát protočili s dalšími, ale i tak jsou kluci, kteří se tam nedostanou a pak musí znovu naskočit. To samé platí pro oslabení, které jsme měli pětiminutové. Zase na něj máme určité hráče, kteří ho hrají, a ti ostatní musí čekat. Byla to taková přerušovaná hra, ale myslím si, že jsme se s tím vypořádali dobře.

V minulých třech utkáních se vám nedařilo využít žádnou přesilovku, ale v neděli se to změnilo. Pracovali jste na nich v poslední době?
Rozebírali jsme si, v čem je problém. Myslím si, že jsme se tentokrát do střelby víc tlačili, což rozhodlo. Využili jsme dvě přesilovky, takže to je pro nás plus. Na to, kolik jsme jich měli k dispozici, bychom mohli mít víc šancí na gól. Nějaké střely tam jsou, ale stává se, že kolikrát můžeme vystřelit, ale nevystřelíme.

I váš gól padl v početní výhodě, Jérémie Blain vám to pěkně nahrál. Jak jste to viděl?
Jérémie mě tam krmí pravidelně. Myslím si, že bych se ještě do střelby mohl tlačit víc. Dalším faktorem byl Mišák před bránou, jejich gólman nemohl střelu vidět. Konečně jsem to trefil tak, jak jsem chtěl a padlo to tam.

„Není čas se něčím uspokojit, pořád je na čem pracovat.“

#19 Tomáš Pavelka (o dosavadních výsledcích)

Povedený víkend zažil Giorgio Estephan, který si připsal čtyři branky za dva zápasy. Co na něj říkáte?
Potřebovali jsme někoho, kdo bude takto střílet. Teď mu střelecky vyšly poslední dva zápasy, ale vím, že i před tím hrál výborně na puku. Je silný, umí si to podržet a najít si střeleckou pozici.

Stejně tak se můžete spolehnout na brankáře Jana Lukáše, který je hodně platný v klíčových momentech…
Rozhodně, je to strašně znát. Kdyby měl čtyřicet zákroků ze strany, ale on tam má primárně zákroky po jasných šancích soupeře. Nejen proti Kometě, ale už v minulých zápasech. Posledních deset minut proti Vítkovicím chytil šest gólovek. Body jdou hodně i za ním.

Když má puk v lapačce, snaží se hodně rozehrávat. Jaké to pro vás jakožto obránce je? Není to občas překvapení?
Budu si to s ním muset vyřídit, tohle nebudu komentovat (směje se). Někdy je lepší hru nedržet. My beci se kolikrát otočíme a kontrolujeme hru, kdo dojíždí, ale musíme si zkontrolovat i jeho, jestli chce dál hrát. Musíme proto lépe komunikovat. Věřím, že když se dostaneme na stejnou vlnu, tak to může fungovat v tom, že on si odšlápne do strany, hodí to bekovi, napojí se další hráči a můžeme z toho jít hned dopředu. Místo toho abychom měli zase buly v obranném pásmu. Myslím si, že když se všichni dostaneme na stejnou vlnu a budeme to vědět, tak se z toho dá těžit.

Máte za sebou sérii pěti utkání, během kterých jste pokaždé bodovali. Brno se na vás v tabulce dotahovalo, byla výhra nad ním o to víc důležitá?
Všechny body, co získáme, jsou důležité. Ztratili jsme je s Plzní, pak jsme si je ale sebrali ve Vítkovicích. Proti Kometě také další důležité body. Hlavně body by měly zůstávat doma, což se nám podařilo a je to super. Čeká nás repre pauza, odpočineme si, potrénujeme a potom nás čeká druhá část sezony.

V Hradci pobýváte už nějakou dobu, střelecky vám to docela sedlo. Jak hodnotíte první měsíce na východě Čech?
Myslím si, že to splnilo moje očekávání. Do Hradce jsem šel s tím, že to bude skvělé město. I když bydlím nedaleko ve vesnici, Hradec je super. Fanoušci jsou perfektní a klub má na to se pohybovat v horní části tabulky. Myslím si, že nějakým způsobem můžeme být spokojení, ale je za námi půlka základní části. Druhá je teprve před námi a potom vrchol sezony, takže nás čeká dlouhá cesta. Spoustu věcí ještě musíme doladit. Není čas se něčím uspokojit, pořád je na čem pracovat.

Touhle bombou včera otevřel skóre Tomáš Pavelka 💥

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pondělí 11. prosince 2023