Preview k zápasu
po 28.9.2020 | Anna Marie Kokrhounová

Hradec míří do Olomouce. Prodlouží na Hané vítěznou šňůru?

Lepší start letošního ročníku si Lvi nemohli přát. Po čtyřech kolech se stále pyšní neporazitelností a s jedenácti body vedou extraligovou tabulku. Patří však k pouhé hrstce týmů, které měly tu možnost odehrát čtyři zápasy. I další soupeř Mountfieldu, HC Olomouc, totiž pocítil těžkosti současné situace a v neděli kvůli odloženému zápasu proti Třinci nehrál. Na domácí utkání startující v 18:00 se tak bezpochyby těší.

„ I když přijde pět set lidí, je to slyšet, což je dobře.“

#30 Jakub Lev (o olomoucké „plechárně“)

V nedělním utkání čekal Lvy pořádný oříšek. Tygři v úvodních zápasech také neprohráli a pod Bílou věží to tak bylo kdo s koho. „Víme, že Liberec je top tým a my jím chceme být taky. Věděli jsme, jak se na ně připravit a myslím, že se nám to docela povedlo. Vyhráli jsme na nájezdy, takže jsme spokojení,“ komentuje poslední výhru Jakub Lev. Liberec byl Mountfieldu rovnocenným soupeřem, domácí dokonce museli dohánět gólovou ztrátu. „Nějakou dobu to bylo o gól, ale dobré týmy s tím dokážou hrát. V neděli nám nešly přesilovky, tak jsme si řekli, že to tam musíme nacpat pět na pět. Myslím, že to tak bylo a ukázala se naše síla,“ konstatuje člen ofenzívy Mountfieldu.

Sám devětadvacetiletý útočník poslal v závěru třetiny Hradec poprvé do vedení, když Kváču překonal bombou k tyči. Jak často se taková rána povede? „My jsme se bavili s klukama už po přípravě, protože ve Varech jsem dával gól z přesilovky a taky mi to tam hezky sedlo, že teď půjde devadesát střel zase vedle a pak jedna možná do brány,“ směje se rodák z Plzně. Nakonec to stihl rychleji. „Vždycky se to tam jako hráč snažím trefit a jsem rád, že teď se to povedlo,“ dodává k zápasu, který v nájezdech rozhodl Kelly Klíma.

Tento týden Hradec čekají dvě utkání, k tomu prvnímu zajíždí na led bojovné Olomouce. I tam Východočeši míří s jediným cílem. „Vždycky jedeme vyhrát. Vyhráli jsme předtím tři zápasy venku, tak bychom tu šňůru určitě chtěli prodloužit a potvrdit dobrý start do sezóny,“ velí hradecká třicítka. V Olomouci očekává dobrou diváckou atmosféru. „Ten stadion je udělaný tak, že když přijde pět set lidí, je to slyšet, což je dobře a myslím, že to bude zase těžký zápas,“ předvídá hbitý centr. A v čem vidí největší přednosti Hanáků? „Jsou výborně fyzicky disponovaní. Velcí hráči, silná obrana a dopředu mají šikovný kluky. V olomouckém týmu bych ale vypíchl hlavně bojovnost,“ oceňuje soupeře Jakub Lev.

LukášKucsera
Devětadvacetiletému útočníkovi se loňská štace v Brně příliš nepovedla, své štěstí tak bude zkoušet na Hané. Ve třech zápasech zapsal už dvě asistence.

Ztrátu zkušených borců musela Mora lepit hlavně v útoku

V extraligových vodách jsou rošády na trenérských postech poměrně běžnou záležitostí, u Olomouce však můžeme narazit na poměrně stabilní skladbu realizačního týmu. Již čtvrtou sezónu na Hané načne zkušený Zdeněk Moták, který společně s vlastníkem klubu Janem Tomajkem plní v týmu funkci hlavního trenéra. Oba tak povedou Olomouc i v letošní netradiční sezóně k jednomu hlavnímu cíli, a to dostat se do play off.

Několik zásadních změn v kádru se však nevyhnulo ani Olomouckým. Své angažmá v týmu ukončil matador Zbyněk Irgl, jenž se navrátil zpět do Vítkovic. Kohouti pro letošní sezónu nemohou počítat ani se třemi dalšími útočníky. Petr Musil se přestěhoval do Plzně, František Skladaný zkouší štěstí na Slovensku za Duklu Trenčín a Marek Laš byl kvůli zdravotním problémům nucen ukončit svou hráčskou kariéru. Olomouc opustil také obránce Jan Jaroměřský, který na Hané strávil sedm sezón, nové působiště ale nalezl v Třinci.

Citelné ztráty zasáhly Olomouc především na postech útočníků, právě tam proto přišly čtyři nové posily. Nové talenty lovili Moravané hlavně v druhé nejvyšší hokejové soutěži, nově se tak za červenobílé rve Tomáš Gřeš, který na Hanou přestoupil z Poruby. Směrem na západ se přesunul také Jan Bambula, vloni hájící barvy Havířova, naopak z nedalekého Přerova do Olomouce zamířil talentovaný Jakub Navrátil. Z extraligových lovišť získali Kohouti Lukáše Kucseru, který v loňské sezóně působil v Kometě Brno.

TOP 3 důvody, proč sledovat zápas proti Olomouci:

  • 1. Hradec bude chtít prodloužit šňůru vítězných zápasu
  • 2. Olomouc minule nehrála, bude tak na úterní duel natěšená
  • 3. Poslední dva zápasy proti Moře Lvi prohráli. Prolomí tuto bilanci?

Průměrnou přípravu následoval průměrný start extraligy

Na hradecké Lvy narazili Hanáci hned v úvodním utkání letního Generali Česká Cupu. Doma však od Mountfieldu dostali výprask 2:5 a se stejným poměrem odjížděli poraženi i z Pardubic. Následně se Kohoutům ale začalo dařit. Dvojzápas s Kometou zvládli skvěle a vyhráli postupně 4:2 a 5:2. Vítězství zapsali také pod Bílou věží, když přetlačili Hradecké 4:3. Chleba se lámal v posledním zápase proti Pardubicím, který Olomoučtí vůbec nezvládli a po prohře 1:5 se tak s nadstavbou poháru mohli rozloučit.

Svou neúčast v play off si Kohouti dokázali nahradit. Před ostrým začátkem extraligy si ještě střihli dva přípravné zápasy s vítkovickou Riderou. První bouřlivé utkání skončilo nerozhodným výsledkem 5:5, i druhý duel byl velice vyrovnaný, tentokrát ale už na prodloužení došlo a Olomoučtí si z Vítkovic odvezli výhru 2:1.

V extralize si Olomouc prozatím drží šestou příčku. V prvním kole porazila trápící se Berany 4:1, hned v následném duelu však narazila na liberecké Tygry, kteří si stále drží dobrou formu z minulé sezóny, a podlehla 1:4. Chuť Hanákům následně spravili Pardubičtí, kteří v „plechárně“ podlehli 2:3, i Olomouce se však dotkla současná složitá situace a zápas v Třinci byl odložen. Kohouti tak v nohách nebudou mít nedělní utkání, ještě se ale ukáže, jestli to bude výhoda, nebo ne.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Vzhledem k aktuální situaci je zřejmé, že se na zápasy svých oblíbených týmů zdaleka nedostanou všichni fanoušci. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají však unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně po dobu jednoho měsíce. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Zámorský, Nedomlel, Blain, Hronek, F. Pavlík, Šalda, Pilař – Smoleňák, Cingel, Orsava – Kelly Klíma, V. Růžička, J. Sklenář – Lev, Kevin Klíma, Perret – Jergl, Koukal, R. Pavlík.