Preview k zápasu
so 19.9.2020 | Tomáš Kalas

Hradec místo domácího zápasu s Vítkovicemi vyjede do Litvínova

Po úspěšném vstupu do nového ročníku měly na Hradec čekat doma Vítkovice. Kvůli výskytu koronaviru ve vítkovické kabině byl ale zápas 2. kola odložen. Podobně na tom byl Litvínov, který přišel o úvodní utkání se stejným soupeřem a přesunuto na neurčito bylo i jeho druhé měření sil v pořadí. Oba týmy tak byly rázem bez zápasového vytížení a dohodly se, že předehrají své vzájemné utkání, které bylo naplánováno ve 20. kole na konci listopadu. To se tak odehraje na Zimním stadionu Ivana Hlinky od nedělních 17:30.

První kolo odehráli Lvi na ledě budějovického Motoru. Třaskavější start extraligy si mohl přát jenom málokdo. Očekávání se naplnilo, rozhodčí udělili celkem 59 trestných minut, z nichž 41 padlo ve druhé třetině. Co na to řekl obránce Filip Pavlík? „Byla to kombinace obojího, prvního zápasu sezóny a rivality. Na první zápas se zkrátka těší každý, navíc tomu hodně přispělo i setkání těchto týmů,“ hledá důvody vyhroceného duelu asistent kapitána.

V neděli čeká hradecké hokejisty další dlouhá štreka, tentokrát do Litvínova. Oba týmy se na základě odložení svých utkání dohodly a předehrají si vzájemnou bitvu, plánovanou v rámci 20. kola. „V současnosti nemůžeme nikdo vědět, co bude dál. Může kdokoliv onemocnět, jít do karantény. Není to asi poprvé a ani naposled, že se to takhle změnilo. Když jsme zdraví a můžeme hrát, tak to je dobře a nevidím v tom žádný větší problém,“ je rád za dohodnutou předehrávku silový obránce.

Verva na svůj první mač stále čeká a v neděli se bude jednat o její premiéru. Filip Pavlík očekává těžké střetnutí. „Budou chtít do toho dát všechno, budou nažhavení. My ale uděláme všechno pro to, abychom tam získali body,“ sebevědomě hlásí pilíř hradecké obrany. Litvínov navíc prošel přes léto velkými změnami, jak ve vedení, tak v kádru. „Samozřejmě přes média registrujeme, jak se jejich tým změnil. Budou mít určitě silný kádr jako vždy, kostra tam zůstala. Mají tam zkušené kluky, na kterých to budou chtít postavit,“ uzavírá mistr extraligy ročníku 2014/15, který vyhrál právě s Litvínovem.

RichardJarůšek
V sezoně 2016/17 byl jednou z ústředních postav veleúspěšné hradecké sezony. V neděli však bude bojovat na druhé straně barikády.

Do nového ročníku bez dlouholetého kapitána

Po loňské záchraně extraligové příslušnosti na poslední chvíli se toho v Litvínově hodně obměnilo. Vladimír Kýhos už dále u týmu nepokračoval, na jeho místo nastoupil zkušený slovenský kouč Vladimír Országh se zkušenostmi z KHL, kde měl v sezóně 2014/15 na starosti bratislavský Slovan. Do funkce generálního ředitele a sportovního manažera zároveň byl jmenován Pavel Hynek, jehož jméno je spjaté s Hradcem. Mezi lety 2016-2018 dělal asistenta Václavu Sýkorovi, se kterým ve spolupráci pokračuje dodnes.

Nejvýraznějším oslabením byl odchod dlouholetého kapitána a litvínovské ikony, Michala Trávníčka. Jeho jméno bylo spjaté s Litvínovem čtvrt století a vyjma posledního ročníku byl od sezóny 2012/13 kapitánem. Odešla také kompletní trojice zahraničních hráčů. Zatímco Chris Langkow a Alim Akiu na své další angažmá stále čekají, Edwin Hedberg se vrátil zpět do Švédska, kde bude bojovat za slavné MODO. Na dalším pokračování se nedohodl ani gólman Jaroslav Janus, obránce Michal Moravčík pak míří do Tampere.

Verva přivedla do klubu šest hráčů, z toho dva ze zahraničních zdrojů. Od obránce Uvise Janise Balinskise si v Litvínově hodně slibují, Balinskis patří ke stabilním členům lotyšské reprezentace. Zajímavým hráčem je i Aaron Irving, který byl dokonce draftován v roce 2014 Nashvillem, v NHL se však nikdy neuchytil. Zbylé tři příchody jsou ryze z české extraligy, do brankoviště přichází Denis Godla, který tak absolvuje druhou sezónu v extralize. Zajímavým jménem je i Patrik Zdráhal z Vítkovic. I on má zkušenosti ze zámoří, navíc pravidelně v mládežnických kategoriích reprezentoval Česko. A nelze zapomenout ani na obránce Oskarse Cibulskise, který tři roky bojoval za hradecké barvy, loňský ročník byl v Hradci však jeho posledním. Posledním do party je pak útočník Martin Látal.

TOP 3 důvody, proč sledovat zápas proti Litvínovu:

  • 1. Z posledních 10 vzájemných zápasů bral Hradec výhru v sedmi případech
  • 2. Utkání bohatá na góly, v posledních pěti jich padlo 38
  • 3. Několik bývalých hráčů Hradce v litvínovském dresu

V přípravném poháru došla Verva do čtvrtfinále

Litvínovu se koronavirová pandemie vyhnula a tým neměl nepříjemné starosti s karanténou a věcmi s tím spojenými. Stejně jako Hradec, i Litvínov účinkoval v Generali Česká Cupu. V severní skupině, kde měl za soupeře ještě karlovarskou Energii, Liberec a Mladou Boleslav, si postup zajistil už kolo před koncem.

Z prvního místa narazila Verva na Plzeň a první čtvrtfinále uhrála v Home Monitoring aréně nerozhodně, 2:2. V domácí odvetě však Litvínovské potopila nepovedená první třetina, kterou prohráli 0:3. I přes snahu zdramatizovat zápas se nakonec museli spokojit s prohrou 2:5 a cesta v poháru pro ně, stejně jako pro Hradec, skončila už ve čtvrtfinále.

Litvínov si poté sjednal ještě dva přípravné zápasy na vlastním ledě před startem extraligy. Nejprve hostil prvoligovou Jihlavu, která ale překvapila a vyhrála 3:1 díky obratu v závěrečné třetině. Stejný výsledek se poté urodil i o týden později, tentokrát se šťastným koncem pro domácí, kteří přetlačili Mladou Boleslav.

Na první ostrý špíl ale Litvínov stále čeká. První kolo s Vítkovicemi bylo odloženo kvůli nákaze koronavirem ve vítkovické kabině. I druhý soupeř v pořadí, brněnská Kometa, své zápasy preventivně odkládal. Nedělní utkání s Hradcem tak bude pro Vervu premiéra.

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Nedomlel, Hronek, Jank, Blain, Šalda, F. Pavlík – Orsava, Cingel, Smoleňák – Sklenář, V. Růžička ml., Kelly Klíma – Perret, Kevin Klíma, Lev – R. Pavlík, Koukal, Jergl – Pilař