Ohlasy k zápasu
ne 20.9.2020 | Adam Kodet, Ondřej Mach

Snad budeme body sbírat dál, věří Jakub Orsava

Hlavní postavou hradecké produktivity a jedním z klíčových strůjců šestibodového zisku z prvních dvou utkání nového ročníku je Jakub Orsava. Ten loni za celou sezónu v Brně a Hradci posbíral 20 bodů, letos čtvrtinu z tohoto obnosu stihl nashromáždit ve dvou zápasech. V Českých Budějovicích měl prsty ve třech brankách, v Litvínově připravil lahůdku pro Bohumila Janka a pak sám z trestného střílení přidal vítězný gól.

Jakube, po dvou zápasech jste zatím stoprocentní, jak těžký byl duel v Litvínově?
Zvládli jsme to a odvážíme si důležité tři body. Jsme rádi, že jsme zvládli první dva zápasy, navíc nás strašně podržel Mazi (Marek Mazanec) v bráně.

Takto povedený start musí tým pořádně nakopnout, že?
Je to samozřejmě důležité, ale sezóna je dlouhá, tedy, doufejme, že bude dlouhá. Sice máme šest bodů z prvních dvou zápasů, ale moc bych to nepřeceňoval. Je to začátek sezóny a každý zápas hrajeme od stavu 0:0 a chceme urvat body.

Spoustu věcí se vám povedlo, je něco, na čem potřebujete ještě zapracovat?
Mnohdy se snažíme u nás v pásmu vymyslet nějakou geniální přihrávku místo toho, abychom to vyndali na jistotu ven. Zbytečně tak dostáváme soupeře do šancí, potřebujeme zjednodušit hru v našem obranném pásmu. Mazi pak musel pochytat několik gólovek, ještě, že ho tam máme.

Co bylo receptem na vítězství v obou utkáních?
V Budějovicích nám tam napadaly rychlé góly a asi to náš tým nakoplo. Doufám, že to tak bude trvat nadále a že Mazi nás bude držet a nějaké ty góly tam z naší strany vždycky padnou. Uvidíme, jak to půjde dál, snad budeme body sbírat i dál.

„Minulou sezónu bych nejradši vymazal.“

32 Jakub Orsava (o loňské nepovedené sezóně)

Z osobního hlediska se musíte cítit parádně, dva zápasy, pět bodů?
Minulou sezónu bych nejradši vymazal. Ale mně osobně je jedno, kdo ty góly dá, hokej je týmový sport. Máme čtyři skvělé lajny a příště může dát branky zase jiná pětka. Je nás dvacet plus gólman a visí to na celém týmu. Samozřejmě ale moje psychika jde nahoru, když sám góly dám nebo připravím gólové šance.

Je vidět, že umíte i sám zakončit, ale když je potřeba, tak i parádně přihrát, jako třeba při druhé brance.
Tam jsme vypluli sami dva před bránou. Viděl jsem, že mi tam Bobby (Bohumil Jank) najíždí, tak jsem mu to dal. Já sám jsem to měl na bekhend, takže jsem ani zakončovat nemohl. Na druhé straně to měl Bobby do prázdné, tak jsem mu to tam hodil.

Nedobírají si vás parťáci, že jste zatím takto bodově expolodoval?
Ani ne. Jak jsem řekl, máme čtyři dobré pětky a každá může dát góla. Hlavně ale každá pětka musí nejdřív perfektně odbránit a až pak myslet na nějaký útok. Zatím v obraně děláme hrubky a příště by nás to mohlo stát body.