Tiskové zprávy
so 15.10.2022 | Jan Vavřina

Hradec reaguje na marodku. Přichází finský bek Joona Huttula

Mountfield HK trápí rozsáhlá marodka, do toho Lvy čeká náročný program – kromě nadupané extraligy odehrají další duely ve vyřazovacích bojích Ligy mistrů. Vedení klubu proto hledalo možnosti rozšíření kádru, a to zejména v obranných řadách. Novou akvizici našlo ve Finsku, do východočeské metropole tak míří prozatím na měsíční try-out Joona Huttula.

Joona Huttula je rodákem z Tampere, ale odchovancem Kärpätu Oulu. Ve finské Liize nastupoval naposledy za tým SaiPa, kde válel s letní hradeckou posilou Oliverem Okuliarem. Letošní ročník zahájil ve druhé nejvyšší soutěži v dresu Ketterä, odkud se přesouvá pod Bílou věž. Prozatím na měsíční try-out, který se může v případě zájmu klubu změnit na působení do konce aktuální sezony.

Příchod pětadvacetiletého zadáka, který do Česka přicestoval během pátečního dne, komentuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Zdravotní problémy našich hráčů neberou konce, na což doplácí potažmo i Kolín. Snažili jsme se na trhu získat obránce, který může okamžitě naskočit do zápasového rytmu, což Joona splňuje. Jedná se o zkušeného obránce, který souhlasil s měsíční zkouškou. Joona se připojil k našemu týmu v sobotu a pravděpodobně bude připraven na nedělní zápas,“ říká člen vedení klubu.

Profil Joona Huttuly

Joona Huttula se narodil 7. ledna 1997 ve třetím největším finském městě Tampere, jeho mateřským hokejovým klubem je ale téměř 500 km severně vzdálený Kärpät Oulu. Právě v něm prošel mládežnickými kategoriemi a posbíral několik medailí (zlato v U16, bronz v U17 a zlato v U18), než se vydal v sezoně 2015/16 na zkušenou za moře, konkrétně do Massachusetts, kde nastupoval za univerzitní Islanders.

Po jednom roce se vrátil zpět do své domoviny a táhl juniorku svého týmu, v sezoně 2017/18 si ještě coby mládežník vyzkoušel 13 zápasů elitní Liigy. A rovnou zapsal i první body za gól a asistenci a pomohl k zisku mistrovského titulu. S juniorkou bral navíc stříbro, rok na to opět zlato. Od ročníku 2019/20 je pravidelně součástí nejvyšší finské soutěže, postupně však vyměnil Kärpät za tým SaiPa.

Sezonu 2022/23 však zahájil ve druhé finské lize, konkrétně v mužstvu Ketterä a právě zde se rozhodl pro novou výzvu. Při velké marodce hradeckých hokejistů vypomůže minimálně jeden měsíc družině Tomáše Martince.

Statistiky Joona Huttuly