Preview k zápasu
út 10.11.2020 | Tomáš Kalas, Jan Vavřina

Hradec se vrací na domácí led, v odvetě chce porazit Vítkovice

Pondělním zápasem na vítkovickém ledě začala hradeckým hokejistům obnovená pouť základní částí Tipsport extraligy. Ta je vlivem nuceného přerušení soutěže nahuštěná ještě více než kdy jindy a necelých 48 hodin po úvodním buly v ostravské aréně Mountfield bude hrát poprvé po restartu doma. V rámci dohrávky 2. kola vyzve opět stejného soupeře, proti kterému by rád odčinil pondělní prohru v třetím největším městě republiky a do páteční řežby s Libercem by šel s výhrou v zádech.

„Osobně mám radši, když je takové tempo. Je to lepší než trénovat.“

#41 Radim Šalda (o zrychleném rozpisu)

Hradec v Ostravě do mače vstoupil skvěle a ujal se vedení, udržet jej ale nedokázal, a nakonec odjížděl bez bodů. Obránce Radim Šalda tak nemohl být s průběhem spokojen. „Myslím, že byla dlouhá pauza vidět a ten zápas i tak vypadal. My jsme si mysleli, že to asi půjde samo, nebo se dostaneme do herní pohody. Jenže to tak nebylo a vypli jsme,“ neskrývá své rozladění mladý obránce. Východočechům nepomohl ke srovnání ani tlak v samotném závěru, přičemž nejblíže srovnání byl v posledních sekundách Jakub Orsava, jehož teč ale puk do branky nedostala. „Hráli jsme špatně a začali jsme hrát v posledních deseti minutách. Tam to začalo lítat a obuli jsme se do toho, ale těch zbylých 50 minut stálo za nic,“ uvádí jako důvod prohry Šalda.

V napěchovaném programu extraligy do následujících dní bývalý mládežnický reprezentant velký problém nevidí. „Osobně mám radši, když je takové tempo. V kabině jsme se o tom sice nebavili, ale je to lepší než trénovat a jsem pro, aby to tak bylo,“ nabízí svůj pohled na následující rozpis, v němž čekají Hradec čtyři špíly za šest dní. V názoru na kola jdoucí rychle za sebou se tak hráči v hradeckém táboře víceméně shodují. Filip Hronek si v pondělním pozápasovém rozhovoru zrychlené tempo pochvaloval, stejného názoru pak byl Petr Koukal.

Zpátky však k nadcházejícímu středečnímu utkání. „Lidi tady bohužel nebudou a nehraje se bez nich vůbec dobře. Ale hrajeme na domácím ledě, což je pro nás výhoda, neboť je větší než v Ostravě. Chceme tam dát od první minuty ten pohyb, který jsme měli v prvních pěti zápasech. Musíme do toho dát větší úsilí než v pondělí. Blokovat střely, hrát do těla, tlačit se do branky, to nám v pondělí velmi chybělo,“ má jasně danou představu o hře pardubický rodák. Zároveň dodává, že nadcházející souboj s Vítkovicemi bude důležitý pro psychiku, zvláště v tom kontextu, že Mountfield čekají těžké bitvy. „Koukáme na to, abychom ve středu vyhráli a navázali na to dále,“ uzavírá Radim Šalda.

RomanPolák
Bezpochyby nejcennější úlovek Vítkovic na letním trhu. Roman Polák se rozhodl po dlouhé době strávené za mořem vrátit domů a po sedmi letech tak opět obléká modrobílý dres.

Vítkovicím se na Hradec poslední dobou daří

Modrobílí nejsou pro hradecké hokejisty v poslední době tým z okruhu oblíbených. Z posledních šesti špílů totiž Ridera vyhrála ve čtyřech případech, počítáme-li i vzájemný zápas z pondělí. Nutno podotknout, že výrazně lepší bilanci mají Východočeši na domácím ledě, kde od roku 2017 podlehli jenom dvakrát, a to shodně 0:2. Navíc nedovolují Ostravanům v ČPP Aréně příliš branek, v uplynulých třech letech se tým z moravsko-slezské hranice nedostal přes dva zásahy. Na ostravském kluzišti je ale bilance odlišná, tam má navrch středeční soupeř, kteřý od února 2018 povolil Hradeckým odvézt body jenom ve dvou případech, z čehož jednou to byla výhra Lvů po nájezdech.

Vítkovice při vstupu do nového ročníku razantně zastavil koronavir, který jim prakticky znemožnil odehrát celý první soutěžní měsíc. V současnosti tak mají odehráno pouhé kvarteto utkání, každé z nich ale skončilo odlišnou dělbou bodů. Poslední souboj s Hradcem byl pro Rideru první tříbodový, výhra po prodloužení přišla nad Motorem, prohra stejným způsobem s Plzní a bez bodů skončili Ostravští s karlovarskou Energií. Hradeckým hokejistům se naopak nástup do soutěže náramně vydařil a první prohra přišla právě v prvním kole po restartu.

Pokud však v něčem Vítkovice vynikají, pak to je oslabení. Z 16 případů nedovolili soupeři skórovat ani jednou, naopak v nižším počtu hráčů dokázali jednou vstřelit branku. Dobře je na tom i Hradec, jehož jedno neubráněné oslabení z 21 jej s úspěšností 95,24 % řadí na třetí místo tabulky v této statistice. Ridera taktéž patří k nejčastěji střílejícím týmům s průměrem 32,5 střel na branku za jedno měření sil. Mountfieldu patří v této statistice opět třetí místo s průměrem 31,17 střel za jedno kolo. Oba celky jsou tedy, co se týče těchto statistik, zcela vyrovnané. Navrch pak má Hradec například v trestných minutách, se 44 minutami je čtvrté nejslušnější mužstvo extraligy, Ostravané mají o 11 vyloučení více.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz prozatím do konce listopadu. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Nedomlel, Zámorský, Hronek, Blain, Šalda, F. Pavlík, Pilař – Orsava, Cingel, Smoleňák – J. Sklenář, Růžička, Kelly Klíma – Perret, Kevin Klíma, Lev – R. Pavlík, Koukal, Jergl.