Ohlasy k zápasu
st 28.12.2022 | Dominik Jarka

I v tom je ten hokej krásný, směje se dvougólový Lukáš Cingel

Dvě bomby příklepem, dva body pro Mountfield. Tak vypadal zápas z pohledu dvougólového hrdiny hradeckých Lvů, Lukáše Cingela. Svojí jubilejní padesátou trefu v dresu Mountfieldu si nachystal půl minuty před koncem, když od modré vyrovnal na 2:2. A v prodloužení se do puku opřel i při hře 4 na 3 a přisoudil Hradci bod navíc. „I v tom je ten hokej krásný, že se během pěti minut všechno otočí,“ usmíval se po zápase.

Lukáši, jak byste zhodnotil vítězné utkání?
V některých pasážích to bylo až moc nahoru dolů. Oba gólmani dávali svým týmům šanci udržet se v zápase. Šance tam z naší strany byly, a díky bohu, že jsme to nakonec otočili.

První dvě třetiny se nesly hlavně ve znamení častých potyček. Zdál se vám duel více emotivní?
Stejně jako Kometa jsme prohráli náš poslední zápas. Oba týmy potřebovaly vyhrát, takže to bylo hodně nervózní, a nějak to z toho vyplynulo. Kluci, kteří hrávali za Kometu (Jakub Lev, Radovan Pavlík), se do toho taky hodně zapojovali, takže aspoň něco půjde do kasy.

Byl to tvrdý direkt dostat gól na 1:2 ani ne minutu po prvním vyrovnání?
Zrovna, když jsme šli na led, tak nám bylo řečeno, abychom to trošku uklidnili a udělali dobré střídání. A my hnedka inkasovali... Ale i v tom je hokej krásný, že se během pěti minut všechno otočí, a nakonec jsme ten mač dotáhli do vítězného konce.

„Bylo nám řečeno, abychom to trošku uklidnili. A my hnedka inkasovali.“

#6 Lukáš Cingel (o rychle inkasované brance)

Aktivitou tým hýřil především ke konci třetin. Plánovali jste tento postup?
My se snažíme hrát náš hokej. Soupeře dokážeme přehrát, unavit a vytvořit si šance, ale musíme dávat góly. To nás stojí v poslední době zápasy. Když prolomíme střeleckou smůlu a budeme pořádně chodit do brány, tak ty góly začnou padat. To nám často chybí, a když to zlepšíme, tak se v tabulce začneme posouvat nahoru.

Vyrovnávací branku na 2:2 půl minuty před koncem jste dal v podstatě od modré. Kde jste se tam vzal?
Vyplynulo to ze hry. V šesti už jsme hráli hrozně dlouho a nějak se to prostřídalo. U nás je jedno, kdo je nahoře. Je to jenom o tlaku, a každý určitě ví, co má kde dělat. Tentokrát mi to tam od modré padlo, ale celkově jich z této vzdálenosti moc nemám. Ale uvidíme, jak to bude dál.

Zažil jste někdy takový zápas, že byste dal půl minuty před koncem vyrovnávací gól a pak i rozhodl prodloužení?
Přesně takový jsem asi nezažil, ale podobné to naposledy bylo v Lize mistrů s Färjestadem. Také jsem ten zápas rozhodl takovou trefou v prodloužení a prožíval jsem podobné emoce.

Dva individuální body = dva týmové body 😏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Čtvrtek 29. prosince 2022


Zkoušeli jste v prodloužení hru bez gólmana, která je velmi riskantní, ale měli jste díky ní navrch. Jak se vám trenérský tah líbil?
Pokud to dopadne, jako to dopadlo, tak se mi to líbí (usmívá se). Trenér avizoval už na začátku prodloužení, že hru bez brankáře zkusíme a budeme hodně na puku. A nakonec se to parádně povedlo. Kometu jsme dobře v power-play čtyř proti třem uzavřeli, oni nemohli vyhazovat kotouče, protože by to byl icing. Kluci se rychle dostávali k odraženým pukům a drželi to na hokejkách. Vyzkoušeli jsme to poprvé v sezóně, a je super, že z toho padl gól.

Opět vám chyběla spousta hráčů, například dvojčata Klímova nebo Radek Smoleňák. Bylo to na ledě hodně znát?
Kluci nám určitě chybí, jsou to velmi kvalitní hráči. Ale naopak kluci, co je přišli nahradit, udělali skvělou práci. Každý, kdo do zápasu naskočí, ví, co má dělat. Náš styl je udělaný tak, že nehrajeme na jednotlivce, ale každá lajna hraje to samé. Kluci, kteří to doplní, vlastně jen naskočí do toho vlaku a hrajeme všichni stejně.

Před tímto utkáním jste měl pouze tři vstřelené góly v extralize, což by se dalo nazvat jako střelecké trápení. Měl jste to při zápase v hlavě?
Je to určitě málo, když vezmu v potaz, že už je půlka sezony. Tři branky je malé číslo, každý by chtěl víc. Ale sezona je ještě dlouhá, takže doufám, že se to otočí. A nejdůležitější bude samozřejmě play-off.