Ohlasy k zápasu
st 23.8.2023 | Petr Koval, Daniel Krátký

Jan Eberle: Síla Zugu? Obstáli jsme. Chce to jen proměnit šance

V prvním ze tří duelů na Lehner Cupu se Lvi postavili proti Zugu. Za švýcarského mistra ze sezony 2021/22 nastoupil i Jan Kovář nebo i hromada švýcarských reprezentantů. Gólový účet však otevřel Jan Eberle, který nastoupil v první formaci po boku Patrika Miškáře a Radovana Pavlíka. Jak jeden z nejzkušenějších hráčů Mountfieldu hodnotí první utkání na turnaji ve Švýcarsku?

Necelých 900 kilometrů autobusem absolvovali hradečtí hokejisté na kvalitně obsazený turnaj v Sursee, kde se k prvnímu utkání postavili tradičnímu účastníkovi CHL – Zugu. „Cesta byla dlouhá. Není nic jednoduchého se do toho dostat. Ale jeli jsme o den dříve, před zápasem jsme měli trénink. Většina kluků má zkušenosti z Ligy mistrů, kde je to podobné. Cestování k tomu patří. Když se jede na takový prestižní turnaj, člověk se s tím musí nějak vypořádat,“ popisuje člen elitní letky možná trochu důvod opatrného začátku.

V prvním dějství tak odstartoval lépe Zug, který skončil v loňském ročníku NL v semifinále. Ale i tak ukazuje dlouhodobě svou kvalitu. „Zug je jeden z nejlepších klubů v Evropě. Zápas se ale pro nás vyvíjel dobře. Bohužel v jejich přesilovce jsme dostali dva rychlé góly, což změnilo tempo. Myslím si, že jsme s nimi obstáli. Škoda, že se nám nepovedlo proměnit šance,“ hodnotí zápas proti dvojnásobnému švýcarskému šampionovi z posledních tří let Jan Eberle.

„Člověk si buduje sebevědomí do začátku extraligy. Samozřejmě jsem za to rád, ale na druhou stranu je to pořád jen příprava.“

Jan Eberle (o úvodní brance)

Právě on po přihrávce Jérémieho Blaina otevřel skóre utkání, když obdržel přihrávku přímo před branku, kde zůstal nekrytý. Gól by však mile rád vyměnil za úspěch týmu. „Pocity jsou smíšené. Člověk si buduje sebevědomí do začátku extraligy. Samozřejmě jsem za to rád, ale na druhou stranu je to pořád jen příprava. Dívám se na to střízlivě,“ líčí upřímně své pocity z již třetího gólu v přípravě.

A jak se vlastně úvodní trefa zápasu zrodila? „Kluci výborně zabojovali v rohu. Nejdříve jsem jim tam chtěl pomoc, pak jsem stáhl třetího hráče. Viděl jsem, že se dostáváme na puk. Ten se dostal nahoru na Blainiče, který mě výborně našel. Protihráči zůstali v rohu, tak jsem si říkal, že bych měl mít čas se otočit. Naštěstí to klaplo,“ popisuje svou trefu, po které však převzali otěže hokejisté švýcarského týmu.

Klíčová byla zejména druhá perioda, ve které Zug odskočil na rozdíl dvou branek i díky využitým přesilovkám. „Góly je nakoply. Sehráli to výborně. Musíme si to rozebrat na videu a poučit se z chyb, které jsme tam udělali. Po dvou gólech jsme museli odehrát i další oslabení, ale kluci to pak už zvládli výborně. I s takovým týmem můžeme hrát. Bohužel tam v prvních dvou případech byly nějaké chyby,“ ví moc dobře čtyřiatřicetiletý forvard.

Jeden z nejzkušenějších Lvů nastupuje v přípravě už několik střetnutí v jedné lajně s Patrikem Miškářem, stejně jako v jarním play-off. Jak funguje tahle chemie? „S Mišákem jsme spolu nějaké zápasy odehráli. S Ráďou Pavlíkem se teď sehráváme. Myslím si, že nám to docela vyhovuje, dokážeme si na ledě vyhovět. Je to otevřený, abychom si mohli pomoci. Doufám, že to tak zůstane,“ přeje si hráč s číslem 15.

Času na odpočinek moc nezbývá. Hradec vyzve hned ve čtvrtek úřadujícího švýcarského šampiona ze Ženevy. A to přesně čtyřiadvacet hodin od začátku duelu s Zugem. „Člověk je na náročný režim zvyklý z play-off. Na únavu se nemůžeme vymlouvat. Turnaje se takhle hrají. Zápas s takhle kvalitním soupeřem je určitě lepší, než jen trénovat. Těšíme se na to. Myslím si, že to bude podobné. Ženeva také patří k nejlepším týmům ve švýcarské lize. Musíme se na ně připravit,“ uzavírá Jan Eberle před druhým hradeckým představením ve Švýcarsku. Tentokrát však půjde o zápas, který je označován jako mimoturnajový.