Preview k zápasu
út 22.8.2023 | Tomáš Kalas

Lvi odcestovali do Švýcarska, na úvod turnaje je čeká Zug

Hradečtí hokejisté v úterní ráno zamířili do švýcarského Sursee, kde je čeká tradiční Lehner Cup. Start do turnaje je pro Lvy hned velmi ostrý, od středečních 19:00 se totiž postaví proti dobře známému soupeři. Tím je Zug, se kterým mají Východočeši zkušenosti z hokejové Ligy mistrů. Zatímco v sezoně 2019/20 se Mountfield radoval z postupu do semifinále, loni zažil opačný pocit. V rámci turnaje tak bude mít pomyslnou motivaci Zugu bolestivé vyřazení z Ligy mistrů vrátit.

„I tohle stmeluje tým dohromady a bereme to jako takový zdravý teambuilding.“

Peter Frühauf (o dlouhé cestě do Švýcarska)

Po úspěšném čtvrtečním utkání proti Vídni se především mluvilo o výborném výkonu mladého brankáře Tomáše Sajdla, jehož posléze pochválil i asistent trenéra Peter Frühauf. „Měli jsme nějaký plán, který se náhle změnil. Tomáš to však zvládl velmi dobře, dostal jenom jeden gól, navíc celkem nešťastný. Vytáhl několik výborných zákroků, nebál se rozehrávat,“ hodnotí Sajdlovo představení Frühauf. Zároveň také přiznal, že svým výkonem si Sajdl řekl o pozici v A-týmu. „Minimálně nám zamotal hlavu. Musím říci, že bylo vidět jeho sebevědomí,“ doplňuje.

Do Švýcarska s týmem odjely také dvě posily z partnerského Kolína, a to gólman Jakub Soukup a útočník Petr Moravec, který se blýskl hattrickem právě proti Hradci hned na startu přípravy. „Program bude náročný a snažíme se zapojit co nejvíce hráčů, aby byli v zápřahu. Budeme tak mít samozřejmě nějaké hráče, kteří v určitém zápase třeba i nenastoupí,“ prozrazuje oblíbenec nejen hradeckých fanoušků. Jisté však je, že Lvům bude chybět Patrik Bartošák, který dohání tréninkové manko, turnaj se nebude týkat ani Evana Jespera, jenž utrpěl zranění. Chybět bude i Matěj Chalupa, který očekává narození potomka, připojí se však ke Kolínu. Scházet bude stále také Bohumil Jank, jenž už se sice připravuje na ledě, ale jeho proces návratu do zápasů stále trvá.

Po výhře 4:1 nad Vídní dostali hráči přes víkend volno, do země helvétského kříže odjeli autobusem až v úterní ráno. Ještě v pondělí tak absolvovali na domácím ledě dvoufázový trénink. Cesta do severní části Švýcarska zabere přes deset hodin, jak ale „Frigo“ podotýká, bude to zároveň taková forma teambuildingu. „Bude to dlouhé a musíme se na to nějakým způsobem taktéž připravit. Ale i tohle stmeluje tým dohromady a bereme to jako takový zdravý teambuilding,“ uzavírá Frühauf smířlivě.

Zug pomýšlí na nejvyšší cíle, zároveň však lehce oslabil

Zug platí ve Švýcarsku za špičkový tým, dlouho však čekal na mistrovský pohár. Ten přišel až v sezoně 2020/21. Modrobílí udělali radost fanouškům hned o ročník později, kdy titul v jedné z nejlepších evropských lig obhájili znovu. A že to byla hodně emotivní jízda! Z prvního místa v základní části se po hladkých postupech přes Lugano a Davos (dvakrát 4:0) dostali až do finále s Curychem. To se však nevyvíjelo vůbec dobře, když tým z největšího města Švýcarska vedl už 3:0 na zápasy. Jenže poté přišel velkolepý obrat a Zug se stal teprve druhým týmem v lize, kdo zvrátil z tohoto stavu celou sérii a nakonec se radoval z druhého poháru v řadě!

JanKovář
Po úspěšné misi v Magnitogorsku se Kovář pokusil neúspěšně probojovat do NHL, od sezony 2019/20 se rozhodl zakotvit právě ve švýcarském Zugu, kde se stal naprosto stěžejním hráčem. Výrazně dopomohl k oběma titulům, v obou ročnících byl navíc vyhlášen jako nejužitečnější hráč play-off. Český reprezentant načne ve Švýcarsku pátou sezonu, bude opět patřit k tahounům?.

Po loňské sezoně, kdy Zugu vystavilo v semifinále stopku ženevské Servette, opustilo klub od Zugersee nemálo hráčů. Zpět do Švédska odešel zkušený švédský reprezentant Carl Klingberg, do Švédska zamířil i slovenský křídelník Peter Cehlárik. Citelnou ztrátu směrem dozadu počítá Zug s odchodem Christiana Djoose, jenž je držitelem Stanley Cupu s Washingtonem ze sezony 2017/18. Klub opustil i majitel 739 startů v NHL a detroitská ikona Justin Abdelkader. Na druhé straně ale dorazila do Zugu velmi zajímavá jména. Hodně si ve Švýcarsku slibují například od útočníka Andrease Wingerliho, který se po nezdařené zámořské misi vrátil do Skelleftey a dopomohl klubu k zisku stříbrné medaile. Právě ze Švédska pak zamířil rozšířit severskou kolonii v Zugu.

Pro Hradec navíc není Zug neznámým týmem. V Lize mistrů se při posledních dvou účastech Mountfieldu potkaly oba celky vždy ve čtvrtfinále. Zatímco v sezoně 2019/20 po domácí remíze vyhráli Lvi odvetu ve Švýcarsku 4:0 a nakonec si došli až pro stříbro, v posledním ročníku prohráli venku v prodloužení, což v kombinaci s remízou 2:2 ze zápasu hraném v Hradci znamenalo vyřazení. Zug odehrál letos již dva přípravné zápasy a oba úspěšně. Nejprve v Zell am See porazil Salzburg 4:1, aby doma před 4265 diváky smetl stejného soupeře 6:0.

Lehner Cup 2023: hrací systém a kde sledovat

Lehner Cup je tradiční turnaj každoročně konaný v městečku Sursee poblíž Curychu. Letos se jej účastní čtyři týmy, kromě Zugu a Hradce pak Ambri-Piotta a švédská Luleå. Týmy odehrají jenom dvě utkání, s jedním soupeřem se tak neutkají, v případě Lvů je to Luleå. Bodovací systém a hrací doba je stejná jako v běžném hokejovém utkání. Kromě zápasů v rámci turnaje se budou konat ještě dva přípravné zápasy mimo turnaj. V tom prvním bude Hradec 24. srpna hrát se švýcarském mistrem Servette Ženeva, 31. srpna pak bude hrát Davos s Litvínovem.

Přenosy všech utkání budou vysílány na platformě Red Sport, přičemž sledování je zpoplatněno 12,90 franky (tj. zhruba 325 Kč).

Sestava EV Zug z posledního zápasu:

Genoni (Hollenstein) – Hansson, Muggli, Bengtsson, Riva, Schlumpf, Gross, Nussbaumer, Geisser, – Simion, Kovář, Biasca – Martschini, Wingerli, Herzog – O´Neill, Michaelis, Hofmann – Robin, Leuenberger, Allenspach.