Ohlasy k zápasu
st 28.9.2022 | Eva Šafranková

Jan Růžička: Úspěšný tým potřebuje gólmany na stejné vlně

Hokejisté Mountfieldu poprvé v sezoně vyhráli na domácím ledě za tři body. Celkovému výsledku pomohly kromě týmového výkonu i výborné zákroky brankáře Jana Růžičky, jenž nastoupil do svého třetího extraligového utkání v hradeckém dresu. Ani nebezpečně vypadající srážka s Lukášem Cingelem nezkomplikovala průběh zápasu, a tak si Lvi došli pro vítězství proti Českým Budějovicím poměrem 3:1.

Honzo, bylo vidět, že od začátku zápasu jste měli navrch, vlétli jste na soupeře a už ve 3. minutě vstřelili gól. Pomohlo to do dalšího průběhu utkání?

Určitě. Začátek zápasu se nám vydařil – na Budějky jsme vletěli, byli jsme celou první třetinu lepší a byli za to odměněni. Mohli jsme odcházet za většího rozdílu než jenom 1:0, ale byli jsme samozřejmě rádi, že po první třetině vedeme a nemusíme zápas dotahovat nebo otáčet.

Na konci první třetiny jste se nepříjemně srazil s Lukášem Cingelem. Oba jste měli k puku podobně blízko, proč jste se rozhodl pro vyjetí z brány?

Viděl jsem, že tam je puk 50 na 50. Myslím si, že lidi i trenéři vědí, že většinou tyto puky beru na sebe, chci si je uhrát sám a pomoct klukům. Puk jsem odehrál, bohužel tam přijel „Cingi“ o milisekundu později a trefil mě. Ale naštěstí se ani jednomu z nás nic nestalo, takže dobrý.

„Upřímně takové zápasy miluju.“

#33 Jan Růžička (o emotivních zápasech)

Podařilo se vám využít dvě přesilovky, bylo vidět, že jste na nich zapracovali. Co konkrétně jste udělali jinak, že to vyšlo?

Nerad bych to zakřiknul, protože se v přesilovkách, ale obecně ve speciálních týmech od začátku celkem trápíme. Myslím si, že byly jak přesilovky, tak oslabení odehrány solidně. Góly byly samozřejmě trochu se štěstím, ale to k tomu patří. Šli jsme štěstí naproti a po zásluze byli odměněni.

Tři obránci jsou na marodce, a tak přijely posily z Kolína – Zdeněk Čáp a René Piegl. Jaká s nimi byla komunikace?

Vzhledem k tomu, že oba jsou Češi, tak komunikace byla v pohodě, nebyl s tím sebemenší problém. V pondělí jsme spolu trénovali, takže jsme si na sebe trošku zvykali a v úterý ráno jsme to ještě doladili.

🔝 První letošní domácí tříbodová děkovačka v podání Růži 👌

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Středa 28. září 2022


Užíváte si víc zápas, jako byl ten s Budějovicemi, když je plný emocí?

Upřímně takové zápasy miluju. Bude to znít jako klišé, ale mám radši zápasy, kde se to dotahuje do poslední chvíle o jeden, dva góly, než když je to tak nějak rozhodnuté. Mě tyto zápasy neskutečně naplňují. Nezbývá mi než jenom smeknout klobouk před kluky, protože co jsem neviděl, to pochytali oni.

Máte teď nabitý týden, hrajete v rychlém sledu. Vyhovuje vám takový program?

Já mám rád, když se hraje tohle třízápasové tempo. Mně osobně vyhovuje, že se nemusí moc dlouho čekat na další zápas. Postupem času to bude brát síly, ale všechny týmy jsou na tom stejně. Program je nahuštěný pro celou extraligu a ten, kdo se s tím líp popere, kdo zvládne lépe regenerovat, bude úspěšnější.

„Je to jeden z nejlepších parťáků, kterého jsem v extralize měl. A to jsem měl dobré kluky.“

#33 Jan Růžička (o vztahu s Henrim Kiviahem)

Z týmového hlediska se zdá, že je jedno, jestli jste v bráně vy nebo Henri Kiviaho. Oba mančaft v případě potřeby podržíte. Cítíte to také tak?

Od toho jsme tady, ve finále je jedno, kdo z nás v té bráně bude. Oba máme stejný úkol – dělat naši práci co nejlíp a dát šanci klukům vyhrát nebo minimálně bodovat každé utkání.

A jak si spolu rozumíte? Funguje vám to, nebo je mezi vámi i zdravá rivalita?

Za mě to je jeden z nejlepších parťáků, kterého jsem zatím v extralize měl. A to jsem měl dobré kluky. Jsem rád za to, jaký vztah s „Kivim“ máme. Přítelkyně se spolu baví, je to taková rarita, že Čech s Finem drží pospolu, když bojují o jedno místo. Ale myslím si, že úspěšný tým potřebuje dva gólmany na stejné vlně. Můžu mluvit za oba – ať jde do brány ten nebo ten, tak si přejeme jen to nejlepší, aby se zápas tomu druhému povedl.