Preview k zápasu
po 26.9.2022 | Petr Koval

Motor? Lvi vyzvou nejlepší přesilovku v čele s Gulašem

Mountfield se po prohře na Kladně vrací na domácí led. V ČPP Aréně na něj ale nečeká nic jednoduchého. Pod Bílou věž totiž zavítají České Budějovice, které se pyšní nejlepším skóre a nejvyšším počtem vstřelených branek v přesilovce. Hlavním dirigentem ofenzivy je opět Milan Gulaš, jenž stihl ve čtyřech utkáních osm bodů. Vyhraje Hradec doma poprvé za tři body? Utkání startuje v 18:00.

„Musíme zlepšit souboje před brankou a více se do ní tlačit. Máme střely od beků, ale gólman všechno vidí.“

#15 Lukáš Pajer (o receptu na České Budějovice)

Východočeši prohráli poslední utkání 1:2 s Kladnem, které doposud pokaždé bodovalo. „Přišlo mi to, jako bychom dvě třetiny spali a třetí se to snažili zvrátit. Ale na dvacet minut se to hrát nedá,“ popisuje kriticky Lukáš Pajer. Výsledkově vyrovnaný zápas doprovázela řada emocí. „Mám rád, když se tam řve, když se to řeže a je to plné emocí. Ty k tomu patří. Zápas byl hodně emotivní. Byly tam různé provokace z obou stran a na konci to vyvrcholilo hromadnou bitkou. Něco podobného jsem ještě nezažil,“ prozrazuje devatenáctiletý forvard.

Mladý útočník odehrál v minulém týdnu netradičně tři duely ve třech různých soutěžích – ve středu naskočil za partnerský Kolín v Chance lize, v pátek za Lvy v DHL extralize juniorů a o další dva dny později za A-tým na kladenské ledové ploše ČEZ Stadionu. „Největší rozdíl je určitě v taktice. Extraliga je ji více svázaná než první liga. Juniorka je více o bruslení, je taková ulítaná, protože tam není takový důraz na systém. Musím se na to vždycky připravit tak, jako bych hrál všechny zápasy na stejné úrovni,“ komentuje hráč se sedmi extraligovými starty.

V úterý Lvi vyzvou budějovický Motor. „Moc se na to těším. Jsou bojovný tým s výbornými individualitami, na které si musíme dát pozor,“ ví hradecký prospekt. A co hlavně zlepšit oproti nedělnímu mači? Mimo jiné hru speciální formace. „Přesilovky jsou teď velké téma. Snažíme se na nich zapracovat. Myslím si, že bychom taky měli zlepšit souboje před brankou a více se do ní tlačit. Máme tam střely od beků, ale gólman všechno vidí,“ hledá recept na úterního soupeře Lukáš Pajer.

DominikHrachovina
V patnácti letech odešel do Finska, kde během devíti let dvakrát vyhrál Liigu v dresu Tampere. Po návratu do Čech byl jasnou jedničkou Motoru a dotáhl ho až do semifinále. Vstup se povedl i letos, když otevřel ročník nulou a třemi výhrami v řadě.

Budějovice mají hned tři hráče v top desítce bodování

V předchozím ročníku Jihočeši vyhráli na startu ligy hned tři ze čtyř duelů a nakonec skončili po základní části čtvrtí. Stejnou bilanci mají i letos. Tým Jaroslava Modrého před novou sezonou doplnilo osm hráčů. Zvučnou posilou je ex-plzeňský forvard a lotyšský reprezentant se zkušenostmi z KHL – Martins Dzierkals. Dalšími ostřílenými posilami do ofenzivy jsou Jakub Strnad z Kladna nebo Lukáš Vopelka, jenž v hradeckých barvách odehrál 105 zápasů. V květnu změnily barvy také útočníci Zdeněk Doležal ze Sparty, bývalý plzeňský hokejista Filip Přikryl a Vojtěch Tomeček z Olomouce. Defenzivu vyztužili Lukáš Doudera z Karlových Varů a Mikuláš Hovorka z pražské Slavie.

Vedení se muselo vypořádat rovněž s odchodem osmi hráčů. Profesionální kariéru ukončil mistr světa Jiří Novotný. Do mateřského Zlína se po roce vrátil útočník Jiří Ondráček. Dres loňského mistra z Třince od nového ročníku obléká Daniel Voženílek. Do Mladé Boleslavi zase přestoupil jedenadvacetiletý křídelník Martin Beránek a v Litvínově bude pod trenérem Růžičkou hrát Jindřich Abdul. Do Chance ligy putovali útočníci Miroslav Holec (Třebíč) a Matouš Maxmilián Venkrbec (Prostějov). V obranných řadách bude chybět Jan Piskáček. Zkušený zadák stihl v nejvyšší soutěži 443 utkání a svůj účet nyní rozšiřuje v Plzni.

Budějovičtí zažívají výborný vstup do sezony. Hned v první duelu Dominik Hrachovina pochytal všech šestačtyřicet střel a pomohl svému týmu k vítězstvím nad Třincem 2:0. V dalším utkání se střelecky chytil kanonýr Milan Gulaš, jenž hattrickem vystřelil Motoru vysokou výhru 6:2 proti silné Kometě. I při vítězství 6:3 proti Litvínovu zaznamenala budějovická opora 3 body a dělí se s Tomášem Zohornou o nejproduktivnějšího hráče soutěže. V posledním klání doplatili na dva obdržené góly v oslabení a prohráli na ledě Mladé Boleslavi vysoko 1:5. Celek z jižních Čech má v top desítce kanadského bodování hned tři hráče. Krom Milana Gulaše se ofenziva může spolehnout také na Lukáše Pecha (1+6) a Martina Hanzla (3+2).

Vstupenky, parkování a bulletin

Na utkání proti Českým Budějovicím jsou v platnosti všechny permanentky (ve verzi základní i sezonní), navíc jsou v prodeji jednotlivé vstupenky. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.

Od prvního extraligového duelu je zároveň opět možné využít velké parkoviště u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po konci zápasu je nutné parkoviště opustit.

Novinkou si oproti loňské sezoně prošel Lví bulletin, ten bude k dostání vždy od 12:00 daného hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí nový zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Kalina, Blain, Jank, McCormack, Nedomlel, Gaspar, Rymsha – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Pajer, Cingel, Lev – Smoleňák, Lalancette, Ščerbak – Štohanzl, Kevin Klíma, Jergl.