Ohlasy k zápasu
pá 6.1.2023 | Eva Šafranková, Jan Vavřina | Marek Švamberg / HC Škoda Plzeň

Jan Růžička o první nule v sezoně: Kluci to za mě vybojovali

Jan Růžička naskočil v prosinci do dvou zápasů a oba byly vítězné. Na své výkony navázal i v prvním venkovním utkání nového roku, které Lvi odehráli na ledě plzeňské Škodovky. Během něj hradecký gólman vychytal 18 střel a žádná z nich neskončila za jeho zády. Zapsal si tak první čisté konto za Mountfield v Tipsport extralize a týmu pomohl k výhře 4:0.

Růžo, byl zápas proti Plzni přesně takový, jaký jste potřeboval?
Asi ano. Myslím si, že už v Litvínově to bylo docela solidní. V Plzni super výhra, i když to byly těžké tři body. Výsledek vypadá jednoznačně, na druhou stranu zápas byl od první do poslední minuty v našich rukách a byli jsme lepší. Já to měl víceméně jednoduché, ale za nulu jsem samozřejmě rád. Po psychické stránce mi to pomůže a doufám, že se odrazím k lepším výkonům do dalších zápasů.

Kluci předvedli velmi dobrý výkon a hodně vám pomohli…
Určitě, ta nula nejde za mnou. Jsou zápasy, kdy to na gólmanovi stojí, ale to nebyl tento případ. Kluci to přede mnou odbojovali, pomohli s dorážkami. Já té práce moc neměl. A když jo, tak jsem měl čistý výhled a všechno viděl. Všechna čest, jak to kluci vybojovali. Nula patří jim.

Nula je často symbolická, ale nebál jste se, že o čisté konto přijdete? Nejhůře to vypadalo asi patnáct vteřin před koncem…
Kluci říkali, že by to byla škoda. Já na to, že by to sice škoda byla, ale měl jsem spíš strach o kotník, protože jsem tam najel do rýhy a přisedl si ho. Byla to taková směšná situace, kdy jsem zakopl sám se sebou (usmívá se). Určitě by to byla ale škoda, přijít o nulu takto na konci smolným okamžikem.

„Přesně takového raubíře, jako je on, jsme potřebovali.“

#33 Jan Růžička (o nové posile Janu Eberlovi)

Po výhře v derby jste se zvedli a od té doby předvádíte dobré výkony. Jste s nimi spokojení?
Myslím si, že se to herně i výsledkově zvedá. V sezoně jsme měli pasáž, kdy nám to úplně nelepilo. Soupeře jsme sice přehrávali, ale nedávali jsme góly, chtěli jsme pořád dávat jen ty krásné. Když si vezmu utkání proti Plzni, tak minimálně tři ze čtyř byly špinavé. Teď se to trošku otáčí k nám, ale musíme zůstat pokorní a pořád makat, protože hokej je hrozně vrtkavý. Stačí jeden špatný moment a zase se to otočí proti nám. Musíme věřit, že to bude jenom lepší a lepší. Přece jenom už je leden a bude se to lámat, takže musíme sbírat co nejvíce bodů.

Ve středu vám do kabiny přibyl nový spoluhráč Jan Eberle, kterého vy osobně znáte. Jak jste přivítal svého jmenovce?
Tím, že jsme spolu vloni hráli, tak pro mě není úplně nová tvář. Myslím si, že nám svým stylem hokeje může pomoct, protože přesně takového raubíře, jako je on, jsme potřebovali. Na přivítání nebyl moc čas, ráno si vybalil věci a šli jsme na to. Nějakou část Hradce mu ale ještě ukážu a myslím si, že se rychle zabydlí.

A rovnou se uvedl dvěma góly, které měl v dosavadní sezoně za 24 odehraných zápasů. Po výměně ale stihl stejný počet během jednoho utkání. Co na to říkáte?
Je to super, kéž by mu to vydrželo a dával góly každý zápas. Dáváme jich málo, takže kéž bychom v něm našli toho touženého střelce.

Protáhl jste si po zápase v Plzni noc a fandil juniorům ve finále mistrovství světa?
Tím, že jsme si vysloužili páteční volno, tak jsem mohl trochu ponocovat a vydržet celý hokej. Nemohl jsem si to nechat ujít. Pro všechny kluky to byl neskutečný turnaj. Takové výkony, jaké kluci podávali ve všech zápasech, jsem hodně dlouho neviděl! Myslím, že tahle medaile je naprosto zasloužená. Jediná škoda, že nedopadlo zlato. Ale myslím, že s odstupem času si všichni uvědomí, co tahle parta dokázala.