Preview k zápasu
čt 15.9.2022 | Jan Hirsch

Je to tady! Hradec odstartuje extraligu proti Liberci

Stejně jako v minulém roce, i letos Hradec zahájí extraligu proti Liberci. V Home Credit Aréně tehdy Mountfield padl 0:1 po gólu Ladislava Šmída. Nyní se však karty obrátily a Východočeši mají výhodu domácího území. Zda tento benefit promění ve vítězství, se můžete přesvědčit sami, zápas startuje v 18:00 na ledě ČPP Arény.

„Mám radši zápasy, ve kterých probíhají emoce na střídačce, na ledě i na tribunách.“

#72 Bohumil Jank (o vyhrocenosti proti Liberci)

Po téměř šesti měsících čekání je tady první kolo nové sezony extraligy, ani před ním to však Hradečtí neměli jednoduché. Odehráli čtyři skupinová utkání v Lize mistrů, dvě proti Grenoblu a dvě proti Frölundě, ze kterých vyvázli jen s jedinou prohrou. Pořád je ale co zlepšovat, což potvrzuje Bohumil Jank. „Zápasy byly kvalitní, hrajeme s nejlepšími týmy v Evropě. Styl a pojetí zápasu je v té soutěži jiné, takže nás to prověřilo ve všech stránkách. Jak v útoku a obraně, tak v přesilovkách a oslabeních, takže víme, kde nás tlačí bota a co zlepšit,“ soudí urostlý obránce.

Defenzivní bek patřil v loňské sezoně ke stálicím v hradecké sestavě a odehrál 49 zápasů. Nyní je před ním další výzva v podobě třicátého ročníku nejvyšší české hokejové soutěže. „Začátek sezony je velmi důležitý pro každý tým. Hraje se urputný hokej, ve kterém je spousta soubojů a nikdo nevypustí ani centimetr ledu, takže zápasy v prvních dvou měsících budou vlastně dost podobné. Ať už budeme hrát s prvním nebo posledním týmem,“ charakterizuje počáteční kola TELH rodák z Písku.

Hned zkraje se Mountfield utká s Bílými Tygry, proti nimž jsou utkání většinou dost vyhrocená. „Mám radši zápasy, ve kterých probíhají emoce na střídačce, na ledě i na tribunách a všichni na zimáku jsou do zápasu vtaženi,“ vyznává třicetiletý zadák. Fanouškům zároveň vzkazuje, ať přijdou do ČPP Arény. „Všechny zvu, doufám že fanoušky potěšíme a v prvním zápase urveme tři body. Uděláme všechno proto, abychom se po zápase mohli zaradovat a zatleskat si,“ usmívá se nesmlouvavý zadák.

MichaelFrolík
34letý rodák z Kladna, ve kterém i hokejově vyrůstal, byl roku 2006 draftován Floridou Panthers jako celkové desátý. Během následujících let vystřídal několik dalších klubů v NHL včetně Chicaga Blackhawks, se kterými v sezoně 2011/12 získal Stanleyův pohár. Nyní hlásí návrat na české ledy.

Hvězdný útočník i návrat srdcaře

Liberec byl v letním přestupovém období aktivním celkem a na svou soupisku získal některá zvučná jména. Mezi ně rozhodně patří i kladenský odchovanec, který strávil 13 sezon v NHL. Řeč je o 34letém Michaelu Frolíkovi, jehož předchozím působištěm bylo Lausanne. Není ale jedinou novou tváří pátečního soupeře. Za zmínku stojí i návrat ostrostřelce Michala Bulíře, který v minulé sezoně hájil barvy Plzně a byl třetím nejlepším střelcem základní části. Mladou krev do útoku vlije Oscar Flynn, 23letý rychlík z Mladé Boleslavi, a posilou do brankoviště je Tygrům exsparťanský Jakub Neužil. Obranné linie vyztuží Lotyš Uvis Balinskis.

Rozloučit se Liberečtí museli s Ladislavem Šmídem, který se před šesti lety vrátil z dlouhé štace v NHL. Obránce, jehož v roce 2004 draftovali Anaheim Ducks z deváté pozice, ukončil v 36 letech kariéru. Brusle na hřebík naopak nevěší o dva roky starší Jakub Klepiš – v létě se stal novým hráčem Kladna. Mladý útočník Adam Klapka zkusí štěstí v zámoří, podepsal dvouletou nováčkovskou smlouvu s Calgary Flames. Obchodovalo se i na trase Hradec-Liberec, rychlík Marek Zachar rozšířil kádr Mountfieldu. Tým dále opustil hradecký odchovanec Jaroslav Pavelka, který se v nastávající sezoně objeví v dresu prostějovských Jestřábů, Dávid Gríger se po dvou letech vrátil do Karlových Varů a do čerstvě sestupivšího Zlína se přesunul David Bukač.

Přípravu Liberec zahájil proti Karlovým Varům, kterým podlehl 1:3. Stejným výsledkem o pět dnů později prohrál i proti Bruslařům z Mladé Boleslavi. Na první výhru od semifinálové série se Spartou si tak Severočeši museli počkat až do druhého duelu s Energií, který vyhráli 2:0. Na tento úspěch navázali v Litvínově, kde domácí Verva inkasovala pět gólů. Následující dvojzápas proti Pardubicím už ale Tygrům nevyšel podle představ. Nejprve doma nezvládl samostatné nájezdy a fotbalovým výsledkem 1:0 pro Dynamo skončilo utkání na východě Čech. Sérii tří porážek Liberec prodloužil proti Litvínovu, výsledku 3:4 nezabránil ani svým prvním gólem za klub Uvis Balinskis. Chuť si tak museli šestinásobní vítězové základní části spravit proti kladenským Rytířům. Na výhře 5:4 se dvěma asistencemi zapsala i čerstvá posila ze Švýcarska Michael Frolík.

Vstupenky, parkování a bulletin

Na utkání proti Liberci jsou v platnosti všechny permanentky (ve verzi základní i sezonní), navíc jsou v prodeji jednotlivé vstupenky. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.

Od prvního extraligového duelu je zároveň opět možné využít velké parkoviště u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po konci zápasu je nutné parkoviště opustit.

Novinkou si oproti loňské sezoně prošel Lví bulletin, ten bude k dostání vždy od 12:00 daného hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí nový zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět.

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Blain, Kalina, F. Pavlík, Nedomlel, McCormack, Jank, Gaspar, Rymsha – Okuliar, Kevin Klíma, R. Pavlík – Lev, Cingel, Veselý – Ščerbak, Lalancette, Smoleňák – Kelly Klíma, Štohanzl, Pilař.