Preview k zápasu
čt 1.12.2022 | Tomáš Kalas

Lvi chtějí zlomit střelecké trápení. Povede se jim to na Spartě?

Čtyři. Přesně tolik extraligových zápasů v řadě Hradec nevyhrál, navíc téměř 135 minut už neskóroval. První prosincový souboj bude pro Lvy další ostrou prověrkou. Zajíždí totiž na led pražské Sparty, která se od mediálně propírané trenérské rošády zvedla a čtyři výhry v řadě jí vynesly na průběžné osmé místo. V O2 Areně se navíc Východočechům historicky příliš nedaří, povede se jim černou sérii prolomit? Duel v hlavním městě začíná v 18:30.

„Potřebujeme špinavé góly, pohybovat se okolo brankoviště.“

#30 Jakub Lev (o prolomení ofenzivního trápení)

Trápení v ofenzivě pokračuje. Proti Mladé Boleslavi to Hradečtí nezlomili a ani 49 střel do prostoru mezi tři tyče nestačilo na překonání Filipa Novotného. Není tak divu, že útočník Jakub Lev není spokojený. „Je to bída. Dva zápasy po sobě nedáme gól, předtím jsme dali jeden. Víme o tom a nezbývá nám nic jiného než pracovat. Když nedáme branky, tak nesmíme ani dostávat,“ má jasno nejproduktivnější hráč Mountfieldu. Střelecká převaha byla v posledním duelu znatelná, jak to však přetavit v to nejdůležitější? „Potřebujeme špinavé góly, pohybovat se okolo soupeřova brankoviště. V těch prostorech nejsme, kdybychom tam byli, tak to půjde lépe. Teď si to musíme vyžrat až do dna a zlomit to náhodnou trefou,“ nabízí svůj pohled na věc Lev.

Zatímco loni se Lvům prakticky všechno dařilo a nezaznamenali výraznější výkyvy, letos je to odlišné. „Loni jsme říkali, že nám možná uškodilo, že to šlo jako nůž máslem. Letos v té krizi jsme, teď je na nás to zvládnout, odrazit se ode dna a jít nahoru,“ burcuje útočník, kterého fanoušci zvolili hráčem měsíce října. „Jedeme sami dopředu, dvakrát nám puk uteče, že ani nezakončíme. Ta deka leží na každém, ale je to sport, tak to je. Musíme ukázat, že jsme mentálně silní,“ dodává Lev. Může už pak hrát roli i tlak domácího prostředí? „Je úplně jedno, jestli hrajeme doma nebo venku. Náš hokej je furt stejný a že by nás něco svazovalo před domácími fanoušky, o tom jsme se nebavili,“ odmítá tuto teorii elitní centr hradeckého týmu.

V pátek však čeká Hradec těžká práce, a to na ledě Sparty, které se po reprezentační pauze začalo dařit. „Extraliga je vyrovnaná. Od posledního do pátého místa je to na dva zápasy, jestli teď máme někoho lehčího nebo těžšího, podle mě se ty týmy letos tak nedělí,“ říká útočník se zkušenostmi z reprezentačních duelů. „Musíme do toho jít naplno. Neříkám střílet z každé pozice, ale je potřeba mít tlak kolem branky. Je to sice jednoduché klišé, které pořád opakujeme, nic nového ale už v hokeji nevymyslíme,“ připouští 32letý forvard. Na Spartu se navíc chystají v nemalém počtu i hradečtí fanoušci. „Naši fanoušci tam jezdí vždycky, bývá tam i dobrá atmosféra. Věřím, že tam dorazí, my předvedeme dobrý hokej a odvezeme si domů body,“ uzavírá Jakub Lev.

MichalKempný
V momentě, kdy se držitel Stanley Cupu ze sezony 2017/18 neprosadil do sestavy Seattlu v NHL, rozhodl se pro návrat do Čech. V dresu Pražanů odehrál jedenáct zápasů s bilancí 0+7 a na první gól stále čeká.

Léčba Hořavou zabírá. Sparta se zvedá

Pod vedením trenéra Pavla Patery se Spartě v necelé první polovině základní části těžce nedařilo. Tým, který byl pasován tradičně na nejvyšší příčky, tápal a jednu chvíli se dokonce nacházel až na 13. místě, tedy jednu příčku nad hrozbou baráže. Vedení klubu došla těsně před pauzou trpělivost s nepříznivými výsledky a 5. listopadu odvolala Pavla Pateru s Patrikem Martincem z trenérského postu. Během reprezentační přestávky se v médiích hodně propíral nástupce, přičemž v jednu chvíli to vypadalo na nástup Václava Varadi, v poslední chvíli z toho ale sešlo a staronovým koučem se stal Miloslav Hořava, k němuž přibyl zkušený Švéd Hans Wallson. A pod jejich vedením celek z hlavního města rázem začal šlapat. Čtyři výhry v řadě se skóre 14:3, přičemž v posledním kole vynulovali doma rudí mistrovský Třinec!

I přestože se Sparta výrazně zvedla, stále má negativní skóre o pouhou branku. 61 nastřílených gólů je spíše podprůměrný počin, nejofenzivnější Vítkovice mají o 20 zásahů více. Oproti Hradci není sice holešovický tým tak dominantní v rámci střeleckých pokusů, s průměrem 27,35 střel je až třetí od konce v této statistice. Na druhou stranu má však vyšší úspěšnost, 9,2 % je sedmý nejlepší počin oproti Lvům, kteří jsou v tomto ohledu až na posledním místě. Svěřenci trenérů Hořavy a Wallsona jsou společně s Východočechy téměř stoprocentní v případě výher, pakliže vstřelí první branku v utkání. Z celkových 12 výher takto dovedli k výhře rovnou 11 střetnutí, Hradec má tomto případě jenom o dvě výhry v obou ohledech méně.

Jeden z nejtradičnějších českých klubů táhne především Roman Horák, který je s bilancí 8+10 nejproduktivnějším hráčem týmu. Zároveň je z útočníků nejvytěžovanější hráč, když na ledě doposud strávil 453 minut a 58 sekund, což je průměrně 18:54 na zápas. Hodně vidět je i Michal Řepík, který už má čtvrtou sezonu na hrudi kapitánské céčko. Ten taktéž nastřílel osm branek a společně s Horákem jsou nejlepší střelci týmu. Zvučná jména mají Pražané i v brankovišti, kde většinu duelů odchytal Jakub Kovář, průměr 90,59 % sice je v rámci extraligy až ke konci druhé desítky, více minut na ledě však strávil už jenom vítkovický Aleš Stezka.

Sestavy z minulého utkání


J. Kovář – Polášek, Kempný, Moravčík, Krejčík, Jandus, Němeček, Mikliš – Řepík, Sobotka, Forman – Tomášek, Horák, E. Thorell – Dvořáček, D. Vitouch, Buchtele – Safin, G. Thorell, Konečný.