Preview k zápasu
čt 3.2.2022 | Jan Brůna

Lvi míří do Karlových Varů. Dojde na zajímavý souboj gólmanů?

Po třech zápasech ven. Mountfield získal z domácího trojboje šest bodů z devíti možných a pocestuje na venkovní kluziště, konkrétně do Varů. Energie zatím Hradecké porazila jedinkrát, a to na jejich ledě před Vánoci, kde zvítězila 4:2. Před tím však se Lvy padla doma 1:4 a venku 2:3. Jak dopadne čtvrté vzájemné klání této sezóny? Startuje se v pátek od 17:30.

„Dá se očekávat, že utkání bude spíše o bojovnosti než hokejovosti.“

#72 Bohumil Jank (o soupeři z Varů)

Hradečtí hokejisté měli šanci zakončit úspěšně domácí trojboj, nedokázali však porazit předposlední Kladno, když z neuvěřitelných 68 střel vytěžili pouze tři branky. „Nemyslím si, že to byl nějakým způsobem zvláštní zápas. Prohráli jsme si ho v první třetině, kdy jsme dostali čtyři góly, a horkotěžko jsme překonávali kladenského brankáře, který chytal fantasticky. Tolik střel vyplynulo z toho, jak hrajeme a jaký tlak dokážeme mít, ale z něho bychom měli dát minimálně sedm osm devět gólů. To se nám bohužel nepodařilo a prohráli jsme,“ lituje nevyužitých příležitostí Bohumil Jank.

Ztracené body z domácího kluziště jsou ale minulostí a Lvi se nyní musejí soustředit na oponenta, který je čeká v pátek – karlovarskou Energii. „Vary jsou nepříjemný, bruslivý soupeř, který hraje všechno na dlouhé přihrávky, takže pro nás obránce je to složitější v tom, že se celý zápas jen točíme za pukem a oni nahazují k nám do třetiny. Jsou hodně zarputilí a dá se očekávat, že utkání bude spíše o bojovnosti než hokejovosti,“ představuje příštího soka Mountfieldu mohutný bek.

Právě na trase Hradec–Vary se před pár dny udál zajímavý trejd, když na východ Čech zamířil gólman Filip Novotný a na druhý konec historického území Štěpán Lukeš. Lze očekávat, že proti svým bývalým spoluhráčům by měl chytat. „Uvidíme, koho postaví do brány. Jestli tam bude Luky, nebo Vladislav Habal. Je to ale úplně jedno, budeme se snažit dát co nejvíce gólů, vyhrát a přivézt tři body zpátky do Hradce,“ má jasno písecký rodák.

JiříČernoch
Pětadvacetiletý útočník na sebe upozornil hned v prvním zápase sezóny, kdy prakticky sám čtyřmi góly zařídil výhru 4:3 nad Kometou. To se v zahajovacím duelu extraligy nikomu před ním nepovedlo.

Vary jsou za očekáváním, mají ale zápasy k dobru

Na západě Čech si jistě představovali lepší umístění než na 12. pozici, ovšem Energie má nejméně odehraných utkání ze všech extraligových celků. Nutno však poznamenat, že Karlovarští spíše střídají výhry s porážkami a dvakrát dokonce padli pětkrát v řadě. S vyrovnaným skóre 122:122 a 53 body jsou tak aktuálně posledním týmem, který by proklouzl do předkola play off. Ve čtvrtek ovšem hraje na ledě Pardubic Litvínov, jenž je jen bod za pátečním soupeřem Lvů.

Ve Varech jistě řeší otázku větší střelecké produktivity, jejich hokejisté totiž vyšlou na oponentova brankáře průměrně jen něco málo přes 27 pokusů (méně ran vypálí za duel už jen hráči Zlína a Budějovic). Naopak svému sokovi dovolí více než 32 střel. Plejeři z města filmového festivalu by možná měli přidat na důrazu, jelikož se 171 bodyčeky jsou nejméně hitujícím mužstvem soutěže. Trenéři se určitě zaměřují také na téma oslabení, když jejich svěřenci ubrání jen 75,56 % hry v početní nevýhodě.

Mountfield energetiky v této sezóně dvakrát porazil (doma 3:2 a venku 4:1), pozor si ale bude muset znovu dát nejen na Tomáše Vondráčka s Jakubem Flekem, kteří dohromady nasbírali skoro 60 kanadských bodů. První jmenovaný je navíc se 17 brankami nejlepším střelcem Západočechů. V této disciplíně se neztrácí ani Tomáš Rachůnek a teprve sedmnáctiletý Jiří Kulich, který se trefil sedmkrát. Na zkoušce před startem ročníku uspěl Fin Patrik Parkkonen, jenž pravidelně naskakuje v zadních řadách. Ještě před pár dny byl jasnou jedničkou mezi třemi tyčemi Filip Novotný, ten však v rámci trejdu zamířil pod Bílou věž a na opačnou stranu putoval ex-hradecký Štěpán Lukeš.

Sestavy z minulého utkání


Novotný – Mikyska, Rohan, Parkkonen, Havlín, Pulpán, Tureček, Vodička – Rachůnek, Mikúš, Flek – Koblasa, Černoch, Kohout – Hladonik, Jiskra, Rymon – Redlich, Osmík, Křehlík.