Preview k zápasu
so 18.9.2021 | Jan Brůna

Lvi míří na led předposledního Zlína. Vyhrají potřetí v řadě?

Extraliga pokračuje rychlým tempem a další zápasy se blíží. Svěřenci Tomáše Martince si v pátek poradili s Karlovými Vary a už vyhlíží dalšího soupeře, kterým bude Zlín. Ten se v ostré sezóně zatím trápí, když ani jednou nezvítězil, doma však bude usilovat o bodový zisk. Jak měření sil na Zimním stadionu Luďka Čajky dopadne? Startuje se v neděli od 15:30.

„Nikdo tam moc rád nejezdí.“

#32 Jakub Orsava (o Zlínu)

Hráči Mountfieldu HK v pátek přetlačili Karlovy Vary a po třech zápasech mají na svém kontě dvě výhry. Důležitá byla úvodní část, ve které Lvi odskočili na dvoubrankový rozdíl. „Chtěli jsme začít aktivně a agresivně do nich chodit. První třetinu jsme vyhráli 2:0, akorát pak nám to trochu zdramatizovali. Trošku se to vyrovnalo a stáhli nás o jeden gól, naštěstí jsme pak dali na 3:1. Luky (Štěpán Lukeš) parádně zachytal a ubránili jsme tři body,“ těší Jakuba Orsavu. Tomu byl připsán druhý gól, ačkoliv o něm podle svých slov nejprve nevěděl: „Abych řekl pravdu, tak jsem to moc necítil. Myslím si, že mi to nějak štrejchlo dres. Ale to je jedno, využili jsme přesilovku a dali na 2:0, což bylo pro nás v daný moment důležité,“ říká skromně forvard Hradce.

Velký večer zažilo kanadské defenzivní duo Graeme McCormack a Jérémie Blain. První jmenovaný byl u úvodních dvou gólů a branka toho druhého znamenala vítězství 3:2. „Jsou to šikovní kluci, mají dobrou střelu a docela vidí hru. Tentokrát to padlo jim, v neděli může zase někomu jinému,“ ví šumperský rodák, který jistě pamatuje minulý ročník, kdy jeho tým s Energií bodoval ve třech případech. „Vary jsou hodně nebezpečné, hrají na protiútoky… Před zápasem jsme si říkali, že si na to musíme dávat pozor. Myslím si, že se nám dařilo zachytávat jejich rychlé výpady,“ dodává.

A jak je útočník s číslem 32 spokojen se začátkem sezóny? „Řekl bych, že nás čeká ještě spousta práce. Máme pasáže, kdy hrajeme to, co chceme, a víceméně nepouštíme soupeře k ničemu, a pak třeba na pět šest minut vypadneme. To se nám nemůže stávat, musíme hrát celých 60 minut, jinak se nám to příště vymstí a nemusíme mít body žádné,“ varuje bývalý hráč Komety, jenž už myslí na další mač na zlínské půdě. „Myslím si, že nikdo tam moc rád nejezdí. Nehraje se proti nim moc dobře, ale pojedeme tam pro tři body. Uděláme vše pro to, abychom odjeli s vítězstvím,“ slibuje Jakub Orsava.

LukášVopelka
Rodák z Českých Budějovic zahajuje u Beranů druhou sezónu. V minulosti strávil několik let ve švédském Örebro, především ale dva a kousek ročníku v Hradci Králové. Z bývalých hráčů Lvů se fanoušci mohou těšit rovněž na Antonína Honejska a Bedřicha Köhlera.

Berani v lize ještě nevyhráli a mají jeden bod

Zlín se před novou extraligovou sezónou musel vypořádat se sedmi odchody. Obránce David Nosek a útočník Jan Václavek se rozhodli ukončit své kariéry, přičemž druhý jmenovaný poněkud překvapivě, když dal v 22 letech přednost civilnímu zaměstnání. Tým po dlouhých letech opustil také zkušený bek Dalibor Řezníček, který již válí za Olomouc. V neposlední řadě měnila působiště trojice forvardů, konkrétně Jan Dufek (Mladá Boleslav), Jakub Herman, jenž však od září může kromě Přerova pomoci opět i Beranům, a Jiří Ondráček (České Budějovice). Na hostování do Havířova zamířil nadaný brankář Michal Kořének.

Vzniklé díry se ale z velké části povedlo zalepit, když kádr doplnila čtveřice hokejistů. Důležitým příchodem byl ten Ondřeje Němce, který se do PSG přesunul ze Sparty. Ostřílený zadák sváděl v minulosti tuhé bitvy v play off i proti Hradci, na nějž nyní narazí znovu. Z tuzemské ligy dorazili rovněž dva Slováci: bek Peter Trška z Komety a forvard Tomáš Mikúš z Karlových Varů. Poslední posilou se stal Darek Hejcman z Přerova.

Svěřenci Roberta Svobody v přípravě prohráli pět zápasů ze sedmi a slabou formu si přenesli také do startu extraligy. Zlínu se totiž v novém ročníku dosud nepovedlo zvítězit, ačkoliv na to měl už čtyři utkání, z nichž třikrát hrál doma. Berani postupně padli s Litvínovem 2:4, s Kometou 2:3 po prodloužení, s Motorem těsně 3:4 a s Vítkovicemi 3:6. V neúplné tabulce se tak Moravané zatím nacházejí na předposledním místě. Proti Mountfieldu se opět ukážou před vlastními fanoušky. Získají první body v sezóně?

Sestavy z minulého utkání


Kašík – Suhrada, Žižka, Dluhoš, Trška, Gazda, Novotný, Hamrlík – Kubiš, Fořt, Mikúš – Šlahař, Fryšara, Okál – Karafiát, Sedláček, Köhler – Chludil, Hejcman, Sebera.