Preview k zápasu
ne 23.4.2023 | Tomáš Prodělal

Lvi odvrací první mečbol. Ještě není konec, burcuje Bohumil Jank

Finálová série se přesunula na východ republiky, ale herní obraz zůstává stále stejný. Mountfield tlačí, zápasy však vyhrává soupeř. Tentokrát Oceláři přetlačili Lvy 1:0 a mají k dobru tři mečboly. Hradecké odhodlání se však rozhodně nezmenšuje. Východočeši si budou chtít vzít inspiraci z Vítkovic, vrátit kolos pod Bílou věž a vše ještě pořádně zamotat. Bitva o všechno začíná v třinecké WERK Areně v nedělních 17 hodin.

„Dokud nemají čtyři vítězství, tak se může stát cokoliv.“

#71 Bohumil Jank (o mečbolech Třince)

Zápas pod Javorovým jako by z oka vypadl těm v ČPP Aréně. Východočeši tlačili, byli aktivnější, ale nenašli recept na třinecký obranný val. Jak utkání viděl navrátilec Bohumil Jank? „Hrajeme na puku, snažíme se vytvářet šance, i se do nich dostáváme, ale nejsme schopní je přetavit v gól. Musíme hrát stále stejně a tlačit se do toho ještě víc,“ burcuje po fotbalové porážce 0:1 odchovanec jihočeského hokeje.

Alfou a omegou tohoto finále jsou gólmani. Zatím úspěšnější je brankář s drakem na dresu. Ondřej Kacetl potvrzuje, že play-off je jeho doména. V sobotu zapsal 29 zákroků a zaznamenal 13. nulu ve vyřazovacích bojích, kterou vyrovnal český rekord Romana Málka. „Chytá výborně, my o tom víme. „Machy“ chytá taky výborně, v posledním zápase dostal jen jeden gól. Celá série je o jedné brance, třeba se to začne přiklánět k nám, ještě není konec. Dokud nemají čtyři vítězství, tak se může stát cokoliv,“ neztrácí naději bývalý hráč Ocelářů.

Svěřenci Tomáše Martince prožili něco podobného už v semifinálové sérii, akorát v naprosto opačném směru, tentokrát má totiž tři mečboly soupeř. „Alarm tam byl už po dvou domácích porážkách. Je to 3:0 a stále se může stát cokoliv. Viděli jsme to i s Vítkovicemi, které to dotáhly až do sedmého zápasu, a se štěstím jsme postoupili my,“ připomíná. Může být Ridera inspirací? „My uděláme všechno pro to, abychom vyhráli další zápas, co přijde, a poté uvidíme,“ slibuje tvrdý obránce.

Achillovou patou Mountfieldu se staly zblokované střely. Velice často končí pokusy hokejistů z královského města na chráničích prvního bránícího Oceláře. „Vždy se nějaký recept najít dá. Dají se porazit, takže se musíme připravit jen na další zápas a nemyslet na to, jaký je stav,“ poodkrývá Bohumil Jank, který ve třetím finále odehrál 15 minut a 20 vteřin, během nichž dal soupeři i jeden „strom“.

Utkání pro něj bylo ještě speciálnější tím, že se vrátil po zranění, které si způsobil v pátém duelu s Vítkovicemi. Měl strach, že mu sezona skončila? „Nějaké obavy jsou vždy. Říkám, že jsou to takové „provozní oděrky“, ale máme super doktory, kteří mě dávají do kupy, a proto můžu nastoupit,“ odhaluje bek z oceli. Kdy věděl, že se bude moci vrátit do hry? „Dva dny zpátky jsme s doktory a fyzioterapeutem udělali pár testů a tam jsme se domluvili, že nastoupím,“ prozrazuje obránce se sedmnácti starty v seniorské reprezentaci.

Postup do finále vyvolal u soutoku Labe s Orlicí obrovskou euforii, která byla patrná i tentokrát, kdy mohli fanoušci utkání sledovat na velkoplošných obrazovkách před stadionem a také na probíhajícím Majálesu. „Je to úžasné. Jsem strašně pyšný na naše fanoušky, protože co předvedli po našem příjezdu z Vítkovic… I teď, jak nás podporují…“ rozplývá se. „Musím říct, že je teď opravdu příjemné třeba chodit nakupovat, protože lidé vás zastavují, dívají se na vás, říkají vám, jak vám fandí. Drží palce, ať bojujeme. Že je to historický úspěch. Za to jim patří obrovský dík,“ uzavírá „Bobby“.

Sestavy z minulého utkání

Kacetl – Marinčin, Smith, Čukste, Jeřábek, Adámek, Doudera, Kaňák – Růžička, Marcinko, Chmielewski – Kurovský, Roman, Dravecký – Daňo, Voženílek, Nestrašil – Hrňa, Vrána, Svačina.

Sledujte třinecké zápasy na velkoplošné projekci

O finále je obrovský zájem a vstupenky do Třince získala do svého držení jen hrstka vyvolených hradeckých fanoušků. To ale neznamená, že všichni ostatní si nebudou moci užít finálovou atmosféru se vším všudy. Organizátoři pro ně totiž nachystali projekci na velkoplošné obrazovce. Ta bude umístěna přímo před ČPP Arénou a účastníky čeká i občerstvení a doprovodný program. Veškeré informace najdete v samostatném článku.