Aktuální zprávy z klubu
st 7.2.2024 | Eva Šafranková | Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Lvi v repre: Od mládežnických kategorií až po seniory

Reprezentační přestávka neodmyslitelně patří ke každé sezoně a další z nich přišla na řadu právě na začátku února. Hráči, kteří byli do reprezentace nominováni, si sice tolik neodpočinou, zároveň ale mají možnost obléknout dres v národních barvách a tím pádem nevypadnou ani ze zápasového tempa. Platí to i pro mládežníky z Mountfieldu, kteří mají zastoupení v kategoriích od U16 do U18. Z hradeckého A-týmu pak pozvánku obdrželi Slováci Oliver Okuliar a Alex Tamáši a také Francouz Jordann Perret.

Ve slovenské seniorské reprezentaci je zvykem, že v ní nechybí jména z české Tipsport extraligy. A ani tentokrát tomu není jinak. Pozvánku znovu obdržel nejlepší střelec a lídr týmové produktivity Mountfieldu Oliver Okuliar spolu s Alexem Tamášim, jenž o jediný bod zaostává za první desítkou kanadského bodování Východočechů. Na vánočním Kaufland Cupu v Bratislavě se oběma hráčům dařilo, na výhře 9:0 proti Norsku se každý z nich podílel jedním gólem. Příležitost opět bodovat mají na dalším reprezentačním setkání ve městě Zvolen ležícím nedaleko Banské Bystrice. Hokejisté Slovenska, které vede kanadský kouč Craig Ramsay, zde totiž odehrají dvojzápas s Německem. Chybět u toho nebude také asistent Peter Frühauf.

Reprezentační pozvánku obdržel také Francouz v barvách Hradce Králové – Jordann Perret, rychlonohý útočník se v poslední době usadil v elitním útoku po boku právě slovenského dua Okuliar & Tamáši a společně jsou vidět. Jordanna Perreta čeká turnaj v rodné domovině, na východě Francie. Ve městě Épinal vyzvou Francouzi na turnaji třech týmů Dánsko a také Norsko.

Hradeckou stopu lze spatřit i v mládežnických kategoriích. V reprezentační osmnáctce se jedná o útočníka Adama Novotného, který je v nižší nadstavbě DHL Extraligy juniorů jako šestnáctiletý druhým nejproduktivnějším hráčem Mountfieldu. Kromě toho si v probíhajícím ročníku připsal devět startů v české nejvyšší soutěži. Svěřenci Davida Čermáka se po turnaji ve Švýcarsku, kde ztratili jediný bod, nejprve sešli na zimním stadionu ve Slaném a poté se vydali do amerického Plymouthu. Zde je čeká Turnaj pěti zemí, což je poslední mezinárodní akce před mistrovstvím světa ve Finsku. Své síly během čtyř dnů poměří se Švédy, Finy, Američany a Švýcary.

Kategorie U17 zažila během vánočních svátků povedený turnaj na jihu Finska ve Vierumäki. Poradila si totiž se všemi soupeři a mohla se radovat z prvního místa. Na tyto výkony chce navázat i na další akci, konkrétně na Turnaji pěti zemí, kam byl nominován obránce Štěpán Černý, jenž patří mezi opory východočeské juniorky. Tým pod taktovkou Pavla Patery se představí po půl roce opět doma, protože zápasy odehraje na východě České republiky. Proti Švýcarsku, Finsku a Švédsku nastoupí na ledě nově zrekonstruovaného zimního stadionu v ostravské Porubě. Závěrečný mač s americkým výběrem se uskuteční v Buly Aréně Kravaře.

V nejmladším reprezentačním výběru U16 rovněž figuruje jméno hokejisty zpod Bílé věže. Dorostenec Karel Studnický, nejproduktivnější bek dorosteneckého mužstva Lvů, sice na Olympijských hrách mládeže v Jižní Koreji, na kterých Češi vybojovali stříbrné medaile, chyběl. Turnaje tří zemí ve finském Järvenpää se však již zúčastní. Na soupisce jako náhradník figuruje čtvrtý nejlepší střelec Hradce Jaroslav Vondruška. Stejně jako u osmnáctky nejdříve proběhl sraz na zimním stadionu ve Slaném, následně se celek pod vedením Milana Razýma přesunul do země tisíce jezer, kde se utká pouze se dvěma soupeři, ale s každým z nich dvakrát. Jedná se o severské státy – Švédsko a domácí Finsko.